Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

A, šta bi bilo na kraju 2020. da se nije menjao sistem bodovanja?

Vreme čitanja: 2min | uto. 24.11.20. | 16:51

Kako bi izgledala ATP lista u tom slučaju

Kada je korona presekla u martu tenisku sezonu, zamrznuta je ATP lista i ništa se na njoj nije menjalo nekoliko meseci.

Možda se može konstatovati da je time oštećen Novak Đoković, jer da su mu se računale nedelje na tronu, danas bi bio svetski rekorder, davno bi oborio taj rekord koji i dalje drži Rodžer Federer. Možemo samo da diskutujemo na temu da li bi ATP bord istu odluku doneo da je, recimo, Švajcarac u tom momentu u martu sedeo na prvoj poziciji.

Izabrane vesti

Potom je ATP doneo drugu odluku, a nedavno je i „apdejtovao“, da se do marta 2021. godine neće oduzimati bodovi pred turnire. Odnosno, da će se igraču koji na istom turniru nastupi dva puta u tom periodu, računati za listu bolji rezultat koji ostvari.

I tako smo dobili ATP listu kakvu smo dobili, po kojoj Đoković završava godinu kao najbolji na svetu, Nadal iza njega, potom slede Tim, Medvedev, pa Federer...

Međutim, „golica“ pitanje kako bi izgledala lista najboljih tenisera sveta sada na kraju sezone da se princip bodovanja nije menjao. Da je sve bilo po starom, bez obzira što se neki turniri, poput Vimbldona, nisu ni igrali.

Kada se podvuče crta, opet bi Novak Đoković bio teniski kralj i imao bi na kontu 6.855 bodova. Bio bi ubedljivo ispred Dominika Tima, koji bi sedeo na poziciji broj dva sa 4.615 bodova. Nadal bi bio treći sa 4.060, potom bi došao Medvedev sa 4.025 bodova, a petu poziciju bi držao Aleksander Zverev sa 3.455.

Fantastičnu sezonu Andrej Rubljov bi završio kao šesti (3.425), Stefanos Cicipas bi bio sedmi (2.495), Dijego Švarcman osmi (2.220), Miloš Raonić deveti (1.725), a Pablo Karenjo Busta bi zatvorio Top 10 sa 1.170 bodova.

Šta je uočljivo? Među prvih 10 ne bi bilo Rodžera Federera, koji se ovim „zaleđenim“ sistemom bodovanja godinu završio kao peti na svetu, iako je u 2020. godini igrao samo na Australijan openu, gde ga je u polufinalu pobedio Novak Đoković. Da ga nije sačuvala ova promena ATP bodovanja, Švajcarac bi novu sezonu dočekao kao 29. igrač sveta.

Koliko je samo imao sreće...


tagovi

Novak ĐokovićRodžer FedererATP lista

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara