Viktorija Azarenka (©Reuters)
Viktorija Azarenka (©Reuters)

Apsurd u Americi: Azarenki zabranjeno da igra egzibicioni meč zbog rata u Ukrajini, ali može na US open

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.08.22. | 18:57

Organizatori udaljili Beloruskinju

Izgubili su kompas na US openu, donose odluke kako vetar dune. I očas posla ih menjaju.

Dozvolili su organizatori četvrtog grend slema sezone beloruskoj teniserki Viktoriji Azarenki da učestvuje na US openu, ali bez zastave, prijavila se i za egzibicioni meč „Tenis za mir“ i – dobila je zeleno svetlo. Nikakvih problema nije bilo do danas, a onda je odluka preinačena. Beloruskinja je odstranjena sa liste učesnika na humanitarnom turniru.

Izabrane vesti

Izvršen je pritisak na organizatore, pa se višestruka grend slem šampionka neće pojaviti na „Flešing Medouzu“, kako ne bi bila povređena osećanja Ukrajinaca... Iako ni tu ne bi nastupala pod beloruskom zastavom.

„Nakon pažljivog razmatranja i dijaloga sa svim stranama, odlučili smo da Viktorija Azarenka ne učestvuje na turniru „Tenis za mir“. Vika je teniserka, lider, jaka je i cenimo njenu spremnost da učestvuje. S obzirom na osetljivost ukrajinskih igrača i sukob koji je u toku, verujemo da je ovo ispravan put“, navodi se u obrazloženju odluke.

Još jedan u nizu čudnih ili bolje rečeno apsurdnih poteza Amerikanaca, pošto se Beloruskinja nalazi u glavnom žrebu i zaigraće na US openu.

Viktorija Azarenka je propustila Vimbldon, nije dobila dozvolu da se takmiči na najstarijem turniru, a sada će, kao i na Rolan Garosu, nastupiti pod neutralnom zastavom. Za belorusku tenisrku važe pravila kao i za sve druge sportiste iz Belorusije i Rusije, iako je nekoliko dana posle početka rata u Ukrajini poslala „pomirljivu poruku“.

„Uništava me sve ono što se dešava ovih dana. Uvek sam Ukrajince i Beloruse doživljavala kao dve prijateljske nacije. Moje srce je sa onima koji su direktno ili indirektno pogođeni ovim ratom, koji izaziva toliko patnje i bola“, napisala je Azarenka.

Na US openu će Beloruskinja pokušati po prvi put da osvoji titulu. Do sada je čak tri puta igrala u finalu – 2012, 2013. i 2020. godine. Prethodne je ispala u ranoj fazi turnira, već u trećem kolu ju je eliminisala Gabrinje Muguruza.


tagovi

Viktorija AzarenkaUS openWTA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara