ATP Hjuston: Tipsa dočekao starog poznanika Kverija

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.19. | 09:51

Amerikanac večeras oko 20 časova protivnik našem asu u četvrtfinalu turnira u Teksasu

Janko Tipsarević je na putu povratka, to je sada već sasvim jasno. Nakon dve pobede na ATP 250 turniru u Hjustonu (crvena šljaka na otvorenom, nagradni fond 652.254 $) i to bez izgubljenog seta protiv veoma respektabilnih igrača, Tenisa Sandgrena i Kamerona Norija, vreme je da se tako kaže. Sa oprezom doduše, jer ne treba zaboraviti koliko je zdravstvenih problema imao biviši osmi teniser sveta poslednjih godina...

RASPORED MEČEVA (+7 Č)

Izabrane vesti

Ali, kako i sam tvrdi, oni su ga očvrsli i naterali da u 35. godini ponovo zasuče rukave i poslednji put pokuša da ostavi još neki trag u belom sportu. I zarad sebe i zarad onih koji se ugledaju na njega. Da bi našli rezultat sličan ovome, to jest četvrtfinalu morali smo da idemo sve do 2016. kada je Beograđanin uspeo da se probije do polufinala turnira u Ženšenu, nakon čega je krenula serija povreda i zdravstvenih problema (čak i veoma opasnih) koji su ga na kraju survali do sadašnje 372. pozicije.

I sa ovih 45 poena, koliko se dobija za plasman među osam najboljih na ATP 250 turniru, Janko je na pragu ulaska u Top 300 pošto trenutno na svom kontu ima samo 47 ATP bodova. Eventualni prolazak u polufinale bi mu doneo 90, finale 150, a titula 250 ATP poena. Naravno, pred njim je sada zaista velika prepreka u vidu Sema Kverija, verovatno najboljeg igrača koji je ostao u žrebu. Dva iskusna asa, kojima je ovo osmi  put da ukrštaju rekete, nisu ono što su bila pre pet, 10 godina, ali i dalje znaju kako se igra ova lepa igra. Kveri je jedan od najboljih američkih igrača na šljaci, što je dokazao nebrojeno puta, ali i osvajanjem Serbia opena još 2010. godine, te tu prednost Tipse nije velika, mada ima na kontu trijumf (2;4, 6;4, 7:6, 6:3) jedini put kada su se ukrštali na zemljanoj podlozi, 2012. na Rolan Garosu. Kveri, koji igra veoma slabu sezonu, i Tipsarević su poslednji put stali jedan naspram drugog 2016. na US Openu kada je opet bolji bio naš as (7:6, 6:7, 6:3, 6:3).

Ovaj put prednost je ipak na strani tenisera iz San Franciska iako je jasno da Janko zna da igra protiv njega, stoga treba očekivati veliku borbu, možda i tri seta (kvota 2,.29), a možda i/ili taj-brejk (2,00) pošto su ih do sada jedan protiv drugog odigrali čak osam! Ovaj meč bi trebalo očekivati da počne između 20 i 21 čas po srednjoevropskom vremenu.

Dan na centralnom terenu u Hjustonu (19 č) otvaraju Henri Laksonen i Kristijan Garin, odakle pobednik ide na boljeg iz susreta Tipsarevića i Kverija. Ovo će im biti drugi meč, a na prvom je nakon tri seta slavio Švajcarac finskog porekla, i to na šljaci u Nici. Ovaj put favorit je pak Čileanac, pre svega zbog plasmana na ATP listi, ali i zbog toga što najbolje igra na zemljanoj podlozi, što je karakteristično za latino tenisere.

Treći meč dana igraju Kasper Rud, talentovani Norvežanin koi će, čini se ipak ostati samo na tom nivou pošto je trenutno 95. na svetu sa preko 20 godina u ličnoj karti, i iskusni Marsel Granoljers. Iako je Rud postavljen za favorita, mi ne smatramo da je tako već da će Španac pokazati 12 godina mlađem rivalu kako se igra na šljaci za prolaz kvote 2,29.

Poslednji susret dana igraju Džordan Tompson, sedmi nosilac i uz Tipsu najveće iznenađenje turnira, Danijel Elai Galan. Kvalifikant iz Kolumbije je sinoć izbacio čak i Stiva Džonsona, Amerikanca koji je osvajao Hjuston poslednje dve sezone, što dovoljno govori na kom nivou igra ovaj praktično nepoznati 22-godišnjak. Jano je da je dečko majstor igre na šljakastoj podlozi, kao i mnogi njegovi sunarodnici te je sve otvoreno i ovaj put.

***kvote su podložne promenama

(FOTO: Shutterstock)


tagovi

Janko Tipsarevićbet analizaATP Hjuston

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara