Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Bravo Laslo! Ali i uz tenis života i dva seta prednosti, Novakova najčešće bude poslednja

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.09.23. | 07:33

Đere odigrao senzacionalan meč protiv povratnika na prvo mesto ATP liste, vodio sa 2:0 u setovima, ali Đoković nastavlja pohod ka 24. grend slem tituli

Teniska planeta je, s razlogom, od prvog dana US Opena već razmišljala, ma podrazumevala finale Novaka Đokovića i Karlos Alkarasa u Njujorku, ali na put već viđenoj borbi za trofej, pertio je da stane Laslo Đere. Autoritativnim tenisom kojim je protutnjao kroz prve dve runde, praktično je izazvao opšti utisak srpske javnosti kako je prava šteta što ga je žreb na trećem koraku spojio sa Novakom Đokovićem. Nosilac broj 32 naterao vlasnika 23. grend slem titule da bezmalo dva sata pati na betonu Artur Eša, da često bude bez rešenja i u dužim razmenama dovevši ga na set od eliminacije i nateravši ga da mora da se čupa iz zaostatka od dva seta. I bilo ko, ko se ne zove Novak i ne preziva Đoković, teško bi preživeo, ali srpski teniski gigant je osmi put u sopstvenoj istoriji na grend slem turnirima u kojem je izgubio prva dva seta - 2:3 (6:4, 6:4 1:6, 1:6, 3:6). A ovaj je trajao tri sata i 45 minuta!

Bravo Laslo! I još jednom, zašto duel sa Novakom Đokovićem nije mogao da te zaobiđe, jer vanserijski tenis koji si danas igrao dovoljan bi bio najmanje za četvrtfinale, a bio bi dostojan i koraka dalje. Agresivnost, hrabrost, odlučnost i izdržljivost koji su ga noćas krasili u Njujorku, sigurno bi bili dovoljni za trijumf u osmini finala protiv Hrvata Borne Goja koji će na kraju biti Novakov rival. A ko zna, možda bi došli glave i devetom nosiocu Tejloru Fricu kojeg još jedna prepreka deli do četvrtfinala.

Izabrane vesti

Ali još jednom je na videlo isplivala napobitna teniska činjenica - jedan od najtežih zadataka belog sporta jeste pobediti Novaka Đokovića u tri do pet setova. Dobro to znaju Rafael Nadal i Rodžer Federera, od društva protiv kojeg je Novak nadoknađivao dva seta minusa, uz Švajcarca i Kevin Anderson, Stefanos Cicipas, Janik Siner... Danas je to saznao i Đere. Igrao je hrabro, do krajnih granica, ali izgubio od čoveka koji je na grend slemovima više puta pobedio posle zaostatka od dva seta, nego što je on ima trijumfa nakon vođstva od 2:0!

Pamtite li kada je Novak Đoković poslednji put došao do brejka tek u trećem setu, kada mu je za prvu set loptu bilo potrebno 130 i kusur minuta igre? Detalji koji pokazuju kakvog smo Lasla Đerea gledali više od sat i po vremena na najvećem teniskom stadionu na planeti.

Otvorio je momak iz Sente prvi set brejkom, spasao ukupno tri brejk lopte (u dva različita gema) tokom prvog perioda igre, čak dva puta pretio duplim brejkom i uzjahao talas samopouzdanja. On mu je doneo vinere koje je Novak često uspevao da isprati samo pogledom, on mu je pomogao da i sredinom drugog seta napravi ključni brejk i alarmira povratnika na čelo ATP liste. Zapalio je Đere i društvene mreže nakon što je saterao Novaka u ćošak oduzevši mu pravo na greške. A njih je u prva dva seta bilo podosta od strane trostrukog osvajača US Opena.

Ipak, pritisak je većim delom karijere bio pogonsko gorivo Novaka Đokovića. I kao što je Đere surfofao talasima samopouzdanja, Novak se početkom trećeg seta vozio na nemirnom moru pritiska i kao i obično nije zapljusut. Nakon sigurnog prvog, neizvsestan drugi gem pretvorio je u brejk, a od publike na Artur Ešu dobio ovacije kakvima se često čašćavaju autsajderi. Odmah je Đoković gestikulirao rukama tražeći još energije. On ju je dobio, a kod Đerea je presušila. Zapravo, ušao je 28-godišnjak u serije grešaka koje su mu tokom karijere često bile svojstvene. Nije razmišljao o poenima koje je igrao, već su mu misli bile zarobljene u prethodnim promašajima. Upao je u duboki kanal, pravio duple greške, sijaset loptica poslao u mrežu i dozvolio Novaku da se, uz izuzetak poslednja dva gema, prošeta kroz treći set. Statistika verno opisuje Đereov sunovrat - u prva dva seta 22 vinera i 16 grešaka, u trećem samo tri neodbranjiva udarca uz čak 13 poklonjenih poena rivalu.

A onda je počeo rolerkoster četvrtog seta. Tri brejka u prva tri gema, dva u režiji Novaka Đokovića koji je poveo sa 4:1 posle 47 minuta igre! U svakom od tri servis gema Đerea bilo je napeto i gledali smo spektakularne razmene, neke vrlo slične onima iz spektakularnog i već kultnog finala ovogodišnjeg mastersa u Sinsinatiju između Novaka i Alkarasa. Bio je Đere povremeno konkurentan u dugim poenima, ali utisak u odnosu na prva dva seta potpuno drugačiji - videlo se da je dirigentska palica u rukama Đokovića. Otuda, novi set sa 6:1, ali ovoga puta sa čak četiri oduzeta servisa rivalu.

U petom setu, Đere je, skrhan gubitkom velikog vođstva, nije ličio na čoveka kadrog da se vrati na nivo iz prva dva seta, te da nastavi da se rva sa zahuktalim Đokovićem. Ekspresno je Novak stigao do brejka i prednosti 3:0 osvojivši 12 od prvih 14 poena. Delovalo je da će ostatak seta predstavljati čistu rutinu, ali je Đere stigao do brejk lopte kada je Novak servirao za meč na 5:3. Ravnopravnu dugu razmenu okončao je slanjem loptice u mrežu, potom je poklonio još jedan poen Novaku izbacivanjem iste u aut. Ali upotpunio je Laslo utisak vrhunskog otpora spasivši prvu meč loptu. Drugu nije mogao.

Devet puta je do sada Novak Đoković na grend slemovima što se igraju na betonskoj podlozi gubio sa 2:0 u setovima i samo je jednom preokrenuo... Protiv Rodžera Federera u polufinalu US Opena 2011, kada je i podigao pehar. I nema sumnje da su svi preostali teniseri glavnog žreba uoči druge nedelje zdušno navijali da im Đere eliminiše najtežu prepreku, ali Đoković je poslao poruku - idem po 24!

Mnogo se poslednjih dana, nakon egzodusa top 10 tenisera poput Holgera Runea, Kaspera Ruda i Stefanosa Cicipasa pričalo i pisalo kako je Novaku put do finala očišćen i kako će se prošetati do borbe za pehar. Đere mu je učinio uslugu, jer mu je na putu ka trećoj ovosezonskoj grend slem tituli, pre finala, bio potreban jedan ovakav maraton.


tagovi

Novak ĐokovićLaslo ĐereUS openUS Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara