Razočarani Dijego Švarcman (Reuters)
Razočarani Dijego Švarcman (Reuters)

Bruka Švarcmana u maratonu sa kvalifikantom, Medvedev se i dalje šeta Njujorkom

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.09.21. | 22:27

Argentinac poklekao od 117. tenisera sveta posle skoro četiri i po sata borbe, Medvedev i dalje nema izgubljen set

Neće Dijego Švarcman imati priliku da juri najbolji plasman na US openu, iako je u osmini finala sa druge strane mreže imao autsajdera i 117. tenisera sveta. Dva puta je Argentinac igrao četvrtfinala poslednjeg Grend slema sezone (2017. i 2019. godine), ali mu je priliku da obezbedi plasman među najboljih osam u jednom od najdužih mečeva od starta turnira, uskratio Botik van de Zandšlup - 3:2 (6:3, 6:4, 5:7, 5:7, 6:1).

Da bude jasnije kakvo je izenađenje napravio momak koji se glavnog žreba domogao putem kvalifikacija pomoćiće vam sledeći podaci. Za devet godina u profesionalnom tenisu nikada nije igrao finale ATP turnira, ima samo pet pobeda na ATP turu, najbolji rezultat na Grend slemovima bio mu je drugog kolo, a trenutna 117. pozicija na rang lisi mu je ujedno i najbolja u karijeri. Reč je o prvom kvalifikantu od 2008. godine koji se plasirao u četvrtfinale US opena.

Izabrane vesti

Pravi teniski maraton viđen je na stadionu Luis Amstrong u Njujorku. a počelo je da sluti na iznenađenje kada je Holanđanin dobio prvi set uz dva brejka. U narednom nije bilo brejka sve do desetog gema, ali Švarcman nije izdržao pritisak kada je servirao za ostanak u setu. Nije 11. nosilac blistao ni u trećem setu gde je takođe zaostajao, 4:2, ali u nastavku smogao snage da osvoji pet od narednih šest gemova i prepolovi vođstvo rivala.

Bio je Švarcman na pravom testu u četvrtom periodu igre, gde je u desetom gemu morao da brani dve meč lopte. Bio je koncentrisan kada je bilo najteže, naredni gem iskoristio za brejk, pa servisom potvrdio odlazak u peti set. Tada je delovalo da bi njegovo iskustvo moglo da napravi prevagu, ali desilo se nešto potpuno suprotno.

Van de Zandšlup je pronašao svoju najbolju igru - impresivno je servirao (86 posto ubačenog prvog servisa, 84 posto realizacije), pogađao je vinere i osetno smanjio broj grešaka. Poređenja radi u odlučujućem setu je napravio samo pet neiznuđenih, a do tada ih je imao čak 67!? Švarcman je imao skromne brojke prilikom izvođenja početnog udarca, a Holanđanin je to znao da iskoristi te ga je pometlao sa 6:1.

Plasman u četvrtfinale gde će mu protivnik biti Danil Medvedev, kvalifikantu je doneo ogroman skok na ATP listi. Na turnir je došao kao 117. teniser, a ukoliko ne bude uspeo da preskočio drugog tenisera sveta što je vrlo realno, biće 62. To je skok od čak 55 mesta. Ako uspe da napravi još jednu senzaciju, skočio bi čak na 47. poziciju.

Kada je reč o Medvedevu, drugi favorit za osvajanje turnira je rutinski arhivirao Britanca Danijela Evansa - 0:3 (3:6, 4:6, 3:6). Uz odlično izdanje sa servis linije, Rus je imao duplo više vinera u odnosu na neiznuđene greške - 43 naspram 20. Pritom je nastavio praksu pobeđivanja bez izgubljenog seta. Za sada ga nisu čačnuli ni Rišar Gaske, niti Kefer i Anduhar. Protiv Evansa je još i najbrže završio posao, a niko od pomenutih nije ga zadržao na terenu ni dva sata.


tagovi

Danil MedvedevDijego ŠvarcmanUS open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara