Alkaras, Cicipas, Sonego, Hačanov (Reuters, AFP))
Alkaras, Cicipas, Sonego, Hačanov (Reuters, AFP))

Četiri koraka pre tačke na GOAT debatu

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.06.23. | 07:54

Koga sve Novak Đoković, nakon osmine finala i Huana Pabla Variljasa, mora da pobedi kako bi stavio pečat na tenisku istoriju i zvanično postao najveći svih vremena

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Reče pre nekoliko dana Grigor Dimitrov u nekoj od konferencijskih sala Rolan Garosa kada su ga upitali ko je najveći svih vremena Novak, Rodžer ili Rafa da "Brojke ne lažu." Ali čuvena GOAT debata i dalje se vodi. Ko je najbolji koji je ikada uzeo teniski reket u ruke? Iz čiste kurtoazije, uprkos tome što svi najvažniji teniski parametri osim grend slemova (izjednačen sa Rafaelom Nadalom sa 22 titule) kazuju da je to Novak Đoković, srpskog asa i dalje zovemo jednim od najboljih. A do trenutka kada će množina preći u jedninu, srpskog asa dele još četiri koraka.

Izabrane vesti

Prvi bi Novak Đoković trebalo da načini već u nedelju gde ga mimo očekivanja umesto 14. tenisera sveta Huberta Hurkača čeka jedna od ovogodišnjih Rolan Garos senzacija Huan Pablo Variljas, Peruanaca koji se posle 15 setova i skoro 11 sati provedenih na terenu domogao osmine finala.

Susret sa Đokovićem nesmunjivo će biti najveći događaj karijere ne tako mladog Peruanca. Iako mu je već 27 godina, debitovao je na grend slemovima tek ove sezone, u Australiji, a pre avgusta 2022. nije znao šta znači biti član top 100 društva.

Biće Variljas apsolutni autsajder protiv Đokovića, ali ako na nečemu može i mora da mu se skine kapa, onda je to upornost i borba do kraja. U prve dve runde izvlačio se iz dubokog ponora protiv Jučenga Šanga, odnosno prekaljenog Roberta Bautiste Aguta. Obojcu je okrenuo iako je imao dva seta zaostatka, a onda se posle izgubljenog prvog seta vratio i protiv Huberta Hurkača.

Iako nikada nije prijatno sastajati se sa igračima protiv kojih ranije niste igrali, Novaku bi moglo da prija što će posle isprpljujućeg meča sa Alehandrom Davidovičem Fokinom, sa druge strane mreže ipak imati teniskog anonimusa, a ne Hurkača koji ipak zna i kako se igraju grend slem polufinala.

Ukoliko Variljas padne, a sva je prilika da će se to i desiti, početak druge nedelje u Parizu biće neuporedivo teži. Iako je projektovani rival za četvrtfinale Andrej Rubljov ispao. Potencijalni duel sa Đokovićem merkaju Lorenco Sonego i Karen Hačanov.

Sa Italijanom je razmenio po jednu pobedu. Nesvakidašnje glatko Sonego je srušio Đokovića u Beču 2020. godine dozvolivši mu samo tri gema, ali kada je bilo važno, ili važanije, srpski as je vratio dug trenutno 48. teniseru ATP liste. Pobedio ga je u polufinalu Rima pre dve sezone dozvolivši mu osvajanje drugog seta.

Kada je reč o Hačanovu, Rusu je pobeda nad Novakom iz 2018. godine u finalu pariskog mastersa i dalje zenit karijere. Ali to je ujedno i jedini skalp koji je uzeo Đokoviću u devet međusobnih duela. Pritom je dva puta Rus glatko gubio od Novaka kada su se sastajali na grend slemovima - u osmini finala Vimbldona 2018. godine i u istoj rundi Rolan Garosa dve godine kasnije. Prvi trening uoči turnira Hačanov je odradio upravo sa Đokovićem na krcatom Suzan Lenglenu, zapravio bila je to sparing borba na jedan set. Moskovljanin je nesigurno započeo Frenč open dozvolio domaćem teniseru Lestijenu da povede sa 2:0, ali potom autoritativno preokrenuo, da bi u naredne dve runde srušio Radua Albota i Tanasija Kokinakisa.

Zverev (1,40) - Tijafo (2,70)

Sve su to objektivno rešivi zadaci za Novaka Đokovića. Ali... Vrlo problematično moglo bi da bude u polufinalu ko god da se pojavi. Mada Stefanos Cicipas verovatno i dalje vuče kopmlekse iz finala Garosa od pre dve godine. Kada mu se vođstvo od 2:0 raspšršilo poput latica maslačka na vetru, a Novak podigao drugi šampionski pehar na Šatrijeu.

Iako Grka očekuje duel sa Austrijancem Sebastijanom Ofnerom, a Karlosa Alkarasa osmina finala protiv Lorenca Muzetija, nekako najlogičinije deluje upravo četvrtfinalni par Alkaras - Cicipas. I to bi trebalo da predstavlja ogroman test za obojicu.

Ipak, Karlitos je u Grad svetlosti stigao kao svetski broj jedan i kao prvi favorit. Tenisom koji igra od starta sezone, dominacijom prikazanom na šljaci, agrasivnošću kojoj malo ko uspeva da se odupre, zaslužio je da se o njemu govori kao najozbiljnijem kandidatu za trofej musketara - naravno, uz Novaka Đokovića. A duel mladog španskog lava koji, verujte nam na reč, lopticu šamara toliko snažno, da su i napadi dva, tri metra van osnovne linije opasni po "život" (živi bili pa videli) sa Novakom Đokovićem viđen je kao finale pre finala. Čak i da Danil Medvedev nije prerastao u najveće razočaranje turnira i završio nastup na Garosu u prvom kolu, te kojim slučajem dogurao do borbe za trofej.

Tako bi mogle da izgledaju Đokovićeve tri prepreke do finala. A tamo? Objektivno gledano, najproblematičniji rival bio bi Holger Rune. Zbog prikazanog u Rimu, kao i zbog činjenice da je dva puta zaredom rušio Novaka u ozbiljnim masters duelima. Ali jedini meč u tri seta, onaj sa US opena iz 2021. dobio je Srbine. Osim Runea, u žrebu su od onih što polažu veća ili manja prava da se nadaju finalu, ostali Kasper Rud, Tejlor Fric, Frensis Tijafo, Borna Ćorić i Aleksander Zverev. Ali teško da bi Đoković ikome od njih dozvolio da mu odloži pečat na tenisku istoriju.


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos 2023Lorenco SonegoKarlos AlkarasStefanos CicipasKaren Hačanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara