Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Ciao Cicipas! Ovo je prava moć šampiona, Novak napumpao mišiće pred Rolan Garos

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.05.22. | 17:51

Srpski as stigao do šestog trofeja u Rimu i u savršenom ritmu dočekuje drugi grend slem sezone

Vratio se! Novak Đoković je održao čas tenisa Stefanosu Cicipasu u finalu koji je trajao kraće od prosečne dužine holivudskih filmova, stigao do 38. Mastersa u karijeri i u savršenom trenutku dočekuje predstojeći Rolan Garos gde će braniti prošlogodišnju titulu - 6:0, 7:6(5).

Ako je posle turnira u Beogradu izgledalo da ga čeka dug put do povratka u top formu, Novak je na savršen način završio današnje finale, zaseo na tron bez izgubljenog seta, na tom putu dobio trojicu protivnika iz Top 10 i zvanično postao najstariji osvajač turnira u Večnom gradu. Šampionski! Nije to još Đoković u top formi, ali je u pravom trenutku stigao jako blizu iste i imaće mogućnost da na startu drugog grend slema sezone dotera sebe do svoje zone komfora kako bi napao 21. najveći trofej u karijeri i izjednačio se sa Rafom Nadalom čije je učešće u Parizu i dalje pod znakom pitanja.

Izabrane vesti

Cicipas je prošao pravu buru emocija u današnjem meču, a čak i kada je imao priliku da dođe do izjednačenja u setovima i eventualno učini susret dramatičnijim, videla se prava moć istinskog šampiona kakav je Đoković! Najvažnije je to što se najbolji teniser sveta sve bolje oseća u svojoj koži i to je više nego očigledno. Posle dobrih igara u Madridu prošle sedmice, Đoković je nastavio da gradi igru, podiže samopouzdanje i ako je ovo prekretnica njegove sezone, nije mogla da dođe u boljem trenutku. Sada će imati dovoljno vremena da se odmori i psihički spremi za turnir od kojeg će mnogo toga zavisiti ne samo u rezultatskom smislu, već i sa kakvim će odnosom snaga srpski teniser dočekati interval godine koji će se igrati na travi.

Đoković je ovog nedeljnog popodneva pokazao sve strane svog besprekornog takmičarskog mentaliteta. U paramparčad je razneo protivnika u prvom setu, a onda je delovalo kao da je sebi napravio mali izazov, jer je Cicipas imao vođstvo od 5:2 u drugom delu i bio na poen od drugog brejka, ali se sve ubrzo okrenulo naglavačke. Potvrdio je samo još jednom prvi reket planete da je mentalno i dalje najjači na svetu i da u tom segmentu nema alternativu.

Neverovatno je Đoković izgledao na terenu u prvom setu. Izgledalo je kao da je na finale došao samo jedan takmičar jer od Cicipasa nije bilo traga, mada je njegov glas i te kako mogao da se čuje. Doduše, za one koji ne znaju grčki dobro je što nisu čuli šta je sve imao da kaže... Nije mogao Srbin na bolji način da otvori meč, brejkom sa “nulom“ što je bio narativ kompletnog prvog seta. Grčki teniser se žestoko mučio da pronađe model kojim može da parira najboljem na svetu, dok je Đoković fantastičnim riternom i još boljim forhend udarcima terao protivnika na greške koje su psihički kljucale i oduzimale trezvenost. To se savršeno videlo kada je Novak stigao do duplog brejka i u roku od nekoliko minuta stigao do 3:0. Cicipas je tada imao 40:15, ali je Đoković poslao forhend viner brzine od 161 km/h, koji je potpuno okrenuo gem. Vezao je zatim Đoković još jedan viner, a onda rivala naterao na još jednu grešku posle čega je stradao reket... U ogromnim problemima našao se peti reket sveta jer nije mogao da pogodi ništa ni iz prvog, ni iz drugog servisa, a nizom grešaka samo je olakšavao posao čoveku koji tempira formu za Pariz. Tako se i došlo do toga da Đoković prvi set osvoji za okruglo pola časa i postane prvi igrač u istoriji koji je Cicipasa dobio sa "nulom" na šljaci.

Nastavak meča doneo je veliki zaokret u odnosu na ono što smo gledali ranije. Cicipas je shvatio da ne sme da mu se dogodi pad viđen u uvodnih pola časa. Čak je i publika, koja mu je prvo zviždala zbog užasnog tenisa, počela da ga bodri svim srcem valjda u želji da produži meč koliko bilo i da se finale ne pretvori u nedeljni intermeco.

Sve to dalo je Cicipasu krila i osetila se drastična razlika u kvalitetu. Obojica su bili sigurni na servisu, a onda je usledio četvrti gem u kojem se video ozbiljan Novakov energetski pad. Loše je servirao, pogodio samo jedan prvi servis što je Grk maksimalno koristio i uspeo iz druge šanse da stigne do brejka. Posle savršeno odrađenog gema na svoj servis i 4:1 delovalo je da će susret otići u treći set, ali tako nije mislio i Đoković iako se dosta mučio. Cicipas je bio prepun samopouzdanja, pogađao linije iz svih situacija, dok je srpski šampion imao trzavica u svojoj igri i nije to bio onaj Novak iz prvog seta. Ali, o kakvom se mentalnom sklopu radi najbolje pokazuje detalj iz sedmog gema kada je protivnik bio na poen do novog brejka. Đoković je u tom trenutku uspeo da izvuče kratku dijagonalu iz teške pozicije i potpuno oživeo. Bio je to verovatno i ključni detalj drugog seta jer je delovalo kao da je Cicipas izgubio hladnokrvnost. Od 2:5 Đoković je ekspresno stigao do 5:5 i odveo set do taj-brejka u kojem je uzeo jedan i izgubio jedan mini-brejk, ali je titulu osvojio na isti način, tako što je takmacu oduzeo servis.

Bila je to sedma pobeda Đokovića u devet međusobnih okršaja. Sada ima sedam dana odmora, pa kreće u odbranu Rolan Garosa!

MASTERS RIM - FINALE

N. Đoković - S. Cicipas 6:0, 7:6(5)


tagovi

Novak ĐokovićStefanos Cicipasatp rimMasters Rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara