Vavrinka i Siner (Foto: AFP)
Vavrinka i Siner (Foto: AFP)

Čika Sten, više nisam klinac

Vreme čitanja: 2min | ned. 03.09.23. | 03:03

Siner je na debitantskom nastupu na grend slem turnirima poražen baš od Vavrinke 2019. na Ju Es openu. Četiri godine kasnije isto mesto, isti rivali, isti teren, samo drugi pobednik

Bila je 2019. godina. Stadion Luj Armstrong, prvo kolo Ju Es opena. Debitantski nastup golobradog Janika Sinera na grend slem turnirima. Mladi Italijan tek što je napunio 18 godina, i dalje samo talenat, na drugoj strani – Stanislas Vavrinka. Bila je to velika škola za Sinera, pružio je solidan otpor, uzeo i set, ali je morao da pruži ruku starijem i iskusnijem kolegi. U tom trenutku i znatno kvalitetnijem.

Četiri godine kasnije treća runda istog turnira, isti stadion, isti rivali i rezultat, samo pobednik drugi. Siner je morao dugo da čeka, ali je na kraju dočekao da se revanšira sada već vremešnom Švajcarcu i plasira se u osminu finala četvrtog grend slem turnira u sezoni – 3:1, po setovima 6:3, 2:6, 6:4, 6:2.

Izabrane vesti

Mnogo vremena je prošlo od prvog međusobnog susreta dvojice tenisera u Njujorku. Vavrinka je potom dobio i sledeći samo dva meseca kasnije u Antverpenu, ali je za njega ubrzo usledio košmaran period prožet brojnim povredama. Siner je u međuvremenu teniski stasao i u međusobnim susretima više nije gubio. Večerašnji okršaj bio je njihov četvrti uzastopni koji je 16 godina mlađi Italijan dobio.

Međutim, ta ogromna razlika u godinama nije sprečila Stena da pruži otpor šestom teniseru sveta. I zato ga je Siner, zajedno sa publikom sa tribina stadiona Luj Armstrong, po završetku meča ispratio aplauzima, pokazavši poštovanje prema teniskoj veličini kakva Vavrinka zasigurno jeste.

Pobednika prvog seta odlučio je jedan brejk. Siner je u šestom gemu oduzeo servis rivalu i onda bez većih problema branio stečenu prednost. Imao je Vavrinka spreman odgovor, ubedljivo je dobio drugi set u kojem je presudan bio drugi gem. Pet brejk lopti je tada spasao Siner, ali je Sten bio uporan i šestu konačno iskoristio.

Najveća borba viđena je u trećem setu, Italijan je na startu napravio brejk, ali je u osmom gemu Švajcarac uzvratio. Ipak. već u narednom gemu Siner pravi novi brejk i dolazi do novog vođstvao u setovima. Na otvaranju četvrto seta šesti teniser sveta ponovo oduzima servis rivalu, a potom i spasava brejk loptu u trećem gemu, što kao da je obeshrabrilo 38-godišnjeg Švajcarca da može ponovo da se vrati. Ispostavilo se da ne može. Siner je dodao gas i ubedljivo dobio četvrti set, samim tim i meč.

U narednom kolu igraće sa boljim iz duela Aleksandar ZverevGrigor Dimitrov.



tagovi

US openJanik SinerStanislas VavrinkaSten Vavrinka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara