Jakub Menšik (Reuters)
Jakub Menšik (Reuters)

Dođi u Beograd, treniraj sa mnom u Crnoj Gori: Kako je Novak od češkog tinejdžera napravio igrača

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.02.24. | 10:45

Đoković imao ogroman uticaj na ranu fazu karijere Jakuba Menšika koji poslednjih dana pravi senzaciju za senzacijom u Dohi... Čeh je pobedio trostrukog grend slem šampiona, pa top 5 tenisera

Nije malo tenisera i teniserki širom planete kojima je Novak Đoković ikona u koju gledaju, dive joj se i sanjaju bar poneki procenat uspeha koje je najbolji svih vremena ostvario. Ima i onih srećnika koji ga, baš pred ili na početku teniske karijere upoznaju, a ima i onih koji ukrste reket sa njim sparingujući, te onih kojima srpski as pokuša da udahne delić svog nesagledivog iskustva.

"Počni da veruješ u svoje udarce", rečenica je koja se urezala u glavu Hamada Međedovića nakon što mu je Novak stavio ruku na rame i poput starijeg brata dao lajt-motiv za nastavak karijere.

Izabrane vesti

Naravno, daleko više vremena Novak Đoković je proveo sa najperspektivnijim teniserom Srbije i osvajačem prošlogodišnjeg izdanja Next Gen turnira, ali zbog saveta i primera teniskog kralja, jedan češki tinejdžer danas je bolji teniser i karijera mu ide uzlaznom putanjom.

Jakub Menšik je pre dva dana izbacio trostrukog grend slem šampiona, vlasnika dve olimpijske medalje i nekadašnjeg svetskog broja jedan Endija Marija, a zatim se plasirao u finale porazivši petog tenisera planete Andreja Rubljova. Reč je o momku rođenom 2005. godine i 116. teniseru sveta kojeg čak i da ispadne u današnjem polufinalu protiv Gaela Monfisa, očekuje skok, naizvesnije na 95. mesto.

Ali da nije bilo Novaka Đokovića, ne bi bilo ni velikih pobeda u ranoj fazi karijere, ni proboja među 100 najboljih na svetu.

“Zbog njega sam počeo da igram tenis. On je moj najveći idol. Da nije bilo njega, ne bih bio ovde", priznao je Menšik.

O Novakovoj veličini govori i detalj koji je Menšik takođe podelio, o trenutku u kojem ga je Đoković pozvao da zajedno treniraju. Setimo se da je januar 2022. godine predstavljao jedan od najtežih perioda i događaja u karijere teniskog GOAT-a. Voljena Australija mu je (jer se nije vakcinisao) ne samo zatvorila vrata, već držala u tranzitnom pritvoru, a potom deportovala.

“Bilo je to 2022. godine nakon što se završio Australijan Open. Znao je da mi je upravo on najvećik idol, pa me je pozvao u Beograd, a zatim u Crnu Goru da provedem nekoliko dana trenirajući sa njim, ali i da provedemo vreme van terena. Prelepo je kada vas jedan od najvećih igrača u istoriji pozove, kada dobijete priliku da igrate protiv njega, da trenirate sa njim. Celokupno iskustvo i saveti za mečeve u budućnosti su tako dobri i korisni", rekao je Menšik i nastavio: "Nije to samo jedan savet. To je čitava paleta detalja, šta on to radi drugačije van terena i na terenu. Samo sam ga posmatrao i pokušavao da upijam i analiziram njegove rutine, sve što radi. Nije to samo zato što mi je dao neke savete poput, 'treba da radiš ovo ili ono'. Pokušao je jednostavno da usadi neke stvari u moju igru i moju karijeru."


U šali (a možda pomalo i u zbilji) Menšik je, nakon što je izbacio Rubljova, rekao da je dolazak u Dohu izabrao zbog Ajfona koji organizatori u Kataru dele učesnicima na poklon, a mogao bi da napusti Bliski istok sa trofejem u rukama. Još dve prepreke dele ga do nestvarnog podviga.



tagovi

Jakub MenšikNovak ĐokovićATP Doha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara