Karen Hačanov (©reuters)
Karen Hačanov (©reuters)

Hačanov silovito do prvog polufinala u Melburnu, Korda nije mogao protiv bola i povrede

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.01.23. | 08:02

Rus prejak za Amerikanca, koji je predao meč u trećem setu

Polufinale u Njujorku, polufinale u Melburnu! Karen Hačanov polako, ali sigurno pomera granice svojih najvećih dostignuća na grend slem turnirima i potvrđuje da je poslednjih meseci u sve boljoj formi. Srebrni sa Olimpijskih igara u Tokiju silovito se probio do mesta među četiri najbolja na Australijan Openu, mada je pobedu ostvario pre kraja pošto je Sebastijan Korda morao da preda meč - 7:6(5), 6:3, 3:0.

Hačanova u polufinalu čekaju Stefanos Cicipas ili češka senzacija Jirži Lehečka, koji igra tenis života u Melburnu. Osamnaesti igrač sveta igrao je dominantan tenis pre nego što je Korda odlučio da se povuče, a dobio je i sedam uzastopnih gemova. Amerikanac je dao sve od sebe da završi meč do kraja, ali nije mogao protiv bola i povrede desnog ručnog zgloba. Posle dva medicinska tajm-auta i pokušaja njegovog medicinskog tima da mu pomogne, finalista turnira u Adelejdu morao je ipak da podigne belu zastavicu i pruži ruku boljem od sebe.

Izabrane vesti

Čak i pre nego što je Korda prijavio da ga nešto muči, Hačanov je izgledao bolje na terenu, a kada je probio barijeru prvog seta koji je trajao oko 52 minuta, sve je bilo mnogo lakše. Rus je u prvom delu meča dotakao oba kraja skale. Pošto je meč otvorio sa osvojenim gemom bez izgubljenog poena, prvi servis protivnika uzeo je posle treće brejk šanse, što je potvrdio novim osvajanjem gema za rutinskih 3:0 posle samo devet minuta. Ubrzo je na semaforu stajalo 5:2, ali je Hačanov tada počeo da gubi konce.

Tačnije, Korda je uspeo da se stabilizuje posle nervoznog i tromog početka, ali i da nađe rešenje za razarajući servis Rusa. Sprečio je rivala da uzme set u devetom gemu tako što mu je vratio četiri duboka riterna, da bi Hačanov posle neiznuđene greške dao Amerikancu šansu da se potpuno vrati u set. Isti je otišao u taj-brejk koji je Hačanov na kraju osvojio, mada su mu i tada bile potrebne tri set lopte da konačno ispali bekhend udarac kojim je stavio tačku i napravio prvi korak ka pobedi.

Korda je prvi medicinski tajm-aut zatražio pri rezultatu 3:2 u drugom setu i tu je praktično bio kraj svih nadanja. Pokušao je da probije granicu bola, umesto toga Hačanov je pametno iskoristio šansu koja mu se ukazala, uzeo narednih sedam gemova i naterao 31. na planeti da se definitivno povuče. Osetilo se odmah pošto je zatražio medicinsku pomoć da je Korda slomljen i da ne može više. Već u narednom servisu vezao je pet grešaka zaredom i to je bila najava kraja.

Kako je vreme prolazilo frustracija Amerikanca bila je sve veća, dok je Hačanov mirnim putem stigao do duplog brejka i ubrzo novog seta. Hačanov će posle ove pobede sigurno biti 13. na ATP listi, a sa eventualnim prolaskom u finale dodatno bi popravio svoju poziciju. Ako bi uzeo titulu otišao bi do sedmog mesta.

AUSTRALIJAN OPEN - ČETVRTFINALA

Muškarci

K. Hačanov - S. Korda 7:6(5), 6:3, 3:0

10.20: (1,15) S. Cicipas – J. Lehečka (4,70)

Sreda, 04.35: (1,40) T. Pol – B. Šelton (2,70) Sreda, 09.35: (1,15) N. Đoković – A. Rubljov (4,70)



tagovi

Karen HačanovSebastijan KordaAustralijan openAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara