FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Inspirisani autsajder, teške noge i Đokovićeva pobeda čekana pet godina

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 08:24

Novak izgubio set, ali ostvario 400. masters pobedu u karijeri, a prvu na Indijan Velsu od 2019.

Dominirao je najbolji teniser sveta godinama na "petom grend slemu", izjednačio rekord Rodžera Federera po broju titula i bio strah i trepet za sve u kalifornijskoj pustinji. Sticajem okolnosti i prevashodno zbog mera protiv Korona virusa, nije se Novak našao na prethodna četiri izdanja prvog masters turnira u sezoni, a sada se konačno vratio na mesto gde je u periodu od 2008. do 2016. osvojio pet titula. Kao i pregršt autsajdera koji prvi put u karijeri izađu na megdan Novaku, tako se i Aleksandar Vukić razgoropadio protiv najboljeg, oduzeo mu set i naterao ga da uloži značajno veći trud od očekivanog kako bi trijumfovao.

Uprkos teškim nogama, brojnim oscilacijama u igri i činjenici da još nije dostigao željenu formu, trijumfovao je srpski igrač 2:1 (6:2, 5:7, 6:3) posle dva sata i 12 minuta tenisa i tako uspešno okončao svoj prvi meč posle mesec i po dana. U trećem kolu (šesnaestina finala), Đokovićev rival biće Italijan Luka Nardi.

Izabrane vesti

Impresioniranost najboljim teniserom u istoriji 28-godišnjak iz Sidneja nije skrivao ni najmanje. Priznao je Vukić pred meč da je prilikom prvog susreta sa Novakom jedva skupio hrabrost da mu kaže - zdravo. U skladu sa tim rečima, svaki Vukićev potez u uvodnih desetak minuta, isijavao je ogromnim strahopoštovanjem. Najjače oružje oličeno u forhendu nije funkcionisalo igraču čiji je otac Crnogorac iz Kolašina, a majka Srpkinja iz Sarajeva. Sa nekoliko jeftinih grešaka omogućio je Đokoviću brejk prednost već u prvom gemu.

Nije Novak igrao još od 26. januara i poraza od Janika Sinera u polufinalu Australijan Opena, a prve posledice nešto dužeg odsustva viđene su u četvrtom gemu, kada je Vukić imao svoju jedinu brejk loptu u prvom setu. Čim se situacija malo uozbiljila, ubacio je Đoković u višu brzinu i tako neutralisao priliku rivala. Pri rezultatu 4:2, još jednom je oduzeo servis protivniku i tako set lagano priveo kraju.

Navikao je Novak svoje fanove na oscilacije u uvodnim mečevima turnira, a dobar procenat ubačenog prvog servisa uvek je prigodan način da se spreči njihovo pretvaranje u veliki problem. Kako je opao sa 78 na 57 odsto u drugom setu, tako je i Vukić postajao sve hrabriji da direktnije napada Đokovićeve druge servise. Sijaset puta smo tokom prethodnih godina viđali da protivnici najvećeg u istoriji dobiju "iznenadni" izliv nadahnuća, a baš je tako izgledao Vukić u gemovima koji su mu omogućili vođstvo od 3:0 na startu drugog seta.

Da je sve i dalje pod kontrolom, činilo se samo sedam, osam minuta kasnije, kada je Novak bez po muke vratio set u egal (3:3). Čim je vratio rezultat u mirnu zonu ponovo je srpski igrač krenuo da komplikuje i služi se eksperimentalnim rešenjima, a Vukić se ispostavio jednim od onih igrača koji ne dozvoljavaju da ih porazite sa pola gasa. Vodio je Australijanac 6:5 u drugom setu, ali je Đoković servirao. Činilo se da će set otići u taj-brejk, gde bi Novakove šanse za pobedu u dva seta značajno porasle. Na 15:40 nije Vukić uspeo da realizuje set loptu, ali je onda na drugu iznenadio sve prisutne, uključujući i Đokovića, ostvarivši viner iz riterna na Novakov drugi servis.

Kvalitet Vukićeve igre nije opao u odlučujućem setu, ali je Novak shvatio da je "đavo odneo šalu" i jednostavno krenuo da igra ozbiljno. Kada je tako, većina igrača nemaju mogućnost da naude Đokoviću, koliko god igrali meč života. Na 2:2 u trećem setu Novak se posle dugo vremena izborio za brejk-lopte i odmah vratio meč na svoju vodenicu. Nije Vukić bio ni blizu oduzimanju Đokovićevog servisa u trećem setu, a u poslednjem gemu izgubio je svoj još jednom i tako napustio centralni teren Indijan Velsa poražen, upkos jednom od najboljih mečeva u karijeri.

Na američkoj turneji Đoković juriša na dva nova rekorda. Trenutno je poravnat sa Rodžerom Federerom po broju titula na Indijan Velsu (obojica imaju po pet), dok bi najranije na turniru u Majamiju mogao da prestigne Rafaela Nadala po broju pobeda na masters turnirima. Španac ima 406, a Novak 400.

Đokovićev rival u šesnaestini finala biće 21-godišnji Luka Nardi. Italijan je u glavni žreb ušao kao srećni gubitnik, pošto je u poslednjem kolu kvalifikacija izgubio od Davida Gofana, ali je onda iznenada dobio šansu, preskočio prvo kolo, a u drugom savladao Kineza Žižena Žanga 2:1.


tagovi

Novak ĐokovićIndijan Vels

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara