Goran Ivanišević i Novak Đoković (©Reuters)
Goran Ivanišević i Novak Đoković (©Reuters)

Ivanišević: Novak se ne uklapa u taj posloženi zapadni kalup, dođe s Balkana i pokori ih sve

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.08.21. | 15:04

“Govori ono što misli, a to se mnogima ne sviđa“, kaže jedan od trenera najboljeg tenisera sveta

Goran Ivanišević u teniskoj Kući slavnih, Novak Đoković samo čeka da se konačnim brojkama bude proglašen za najvećeg u istoriji belog sporta. A zašto ga onda na tom zapadu toliko ne vole? To je pitanje na koje je odgovor pokušao da pronađe i zagrebački Večernji list u velikom intervjuu sa Ivaniševićem povodom njegovog prijema u Kući slavnih.

Izabrane vesti

Novak se u vrhu svetskog tenisa pojavio nakon Federera i Nadala, kada su oni već stekli veliki broj navijača. Onda je došao jedan Balkanac i pomrsio im sve račune. Novak govori ono što misli, a to se mnogima ne sviđa. Govori pet jezika, ekstremno je inteligentan, sve ga zanima i ima svoj način života. Nekima se sviđa način na koji se hrani, nekima se ne sviđa, neki se smeju meditaciji kojoj je posvećen, dok on u to u potpunosti veruje. Divim mu se. Gledam ga ujutro kako sat i po vežba jogu, i to na jedan neopisiv, fascinantan način“, počinje Ivanišević u intervjuu za Večernji.

Nastavlja u dahu, na pomalo filozofski način.

Čini mi se da danas nije poželjno imati svoje mišljenje. Svet bi trebalo da ide prema boljem, ali mi idemo obrnutim smerom. Ako u 21. veku ne možeš da kažeš ono što misliš, to je katastrofa. Novak se ne uklapa u taj zapadni kalup u kojem je sve posloženo, a on dođe s Balkana na kojem ništa nije posloženo i pokori ih sve. Ubio je sve što su oni dosad radili i postao najbolji teniser svih vremena. To će uskoro i statistički dokazati i naravno da ga mnogi zbog toga ne vole“.

Ivanišević dakle nema dilemu: Novak je najveći svih vremena.

Deo sam tima koji piše istoriju. Ako Đoković osvoji US Open ove godine i skupi sva četiri grend slema u istoj godini, ulazi u besmrtnost, u rang Roda Lejvera, iako je mnogo teže postići takav uspeh u 21. veku nego u Lejverovo vjeme kada su se tri grend slema igrala na travnatoj podlozi. Nije mu bilo lagano, pre pet ili šest godina niko nije mogao da zamisli da će Novak biti u situaciji da napravi taj istorijski podvig. Prošle godine krenulo je i ono bombardovanje po njemu nakon Adrija Tura, a ja i danas ne znam šta se tamo dogodilo. Celi svet ga je razapeo zbog šest slučajeva korone, a danas se veselimo kad ih ima samo hiljadu“, završava Ivanišević.


tagovi

Goran IvaniševićNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara