Alkaraz (© Reuters)
Alkaraz (© Reuters)

Kad je žurka, neka bude pehar: Alkarazov cilj je titula u Madridu

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.05.23. | 13:43

Španac posle pehara u Barseloni ima šansu da odbrani i trofej u glavnom gradu

Rođendanska žurka Karlosa Alkaraza na domaćoj teritoriji. Ionako važi za jednog od najboljih predstavnika nove generacije, što će imati priliku da potvrdi u polufinalu Mastersa u Madridu. Pre nepune dve sedmice odbranio je titulu u Barseloni, a sad je blizu da i u glavnom gradu potvrdi dominaciju, pošto je vlasnik pehara i u Kaha Mahiki.

Alkaraz koji danas puni 20 godina sastaće sa Hrvatom Bornom Ćorićem (ne pre 16 časova). Alkaraz je u zastrašujućoj formi, ovo će mu biti šesto polufinale ove godine u isto toliko turnira. Jedino se nije plasirao u finale Majamija gde ga je savladao Janik Siner. Alkaraz se prošetao do polufinala, jedino je bilo problema samo u prvom kolu protiv Emila Rusovorija koga je savladao u tri seta. Od tog trenutka, nije izgubio nijedan set, redom su padali Grigor Dimitrov, Aleksandar Zverev (koga je ovom pobedom poslao van top 20 rangiranih tenisera na svetu) i Karen Hačanov.

Izabrane vesti

Rival mu je Ćorić, preporođen od prošlogodišnjeg izdanja Sinsinatija koga je neočekivano osvojio. Za njega je to značilo jer se vratio posle teške povrede ramena koga je odvojila od terena godinu dana i dokazao sebi i kritičarima da mu je mesto pri vrhu teniske piramide. Borna ove sezone nema dobre rezultate. Na prvom grend slemu izgubio je od Jiržija Lehečke u prvom kolu, a onda su se loši rezultati samo nastvaljali u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu i Banjaluci (sve porazi u prvim kolima). A sada se opet kao feniks uzdiže i beleži ubedljivo najbolji rezultat od osvajanja najveće titule u karijeri. Poput Alkaraza izgubio je samo jedan set od domaćeg takmičara Alehandra Davidoviča Fokine, a ostale protivnike je ubedljivo pobeđivao.

Ovo će im biti prvi međusobni susret, Alkaraz je favorit, pogotovo na šljaci koja mu najviše prija, ali Borna će vrebati priliku da pokvari rođendansku žurku.

Na drugoj strani žreba situacija je čudna iz više razloga. Polufinalisti su se već sreli na ovom turniru. Postavlja se pitanje kako je moguće da dva puta igraju isti igrači na istom turniru. Aslan Karacev i Jan Lenard Štruf (20 časova) su se sastali u poslednjem kolu kvalifikacija, ruski igrač je trijumfovao ubedljivo (6:4, 6:2). Štruf se obreo u glavnom žrebu kao laki luzer. Upao je u glavni žreb i od tog trenutka je zaređao impresivne pobede i potvrdio je da četvrtfinale u Monte Karlu nije bila slučajnost. U borbi za polufinale savladao je četvrtog nosioca Stefanosa Cicipasa u tri seta, a na putu do ovog duela dobio je i šampiona Banjaluke, Dušana Lajovića. Štruf je prvi laki luzer koji je stigao do polufinala mastersa od Luke Puja koji je stigao do te runde u Rimu 2016. Posle ovih uspeha projektovan je Nemac na 41. mesto ATP liste.

Aslan Karacev nas je navikao da iz kvalifikacija pravi čuda. Prvo je na Australijan openu pre dve godine stigao čak do polufinala iz kvalifikacija gde je nalet zaustavio Novak Đoković. Njegova fenomenalna forma se nastavila čitave 2021. Osvojio je svoju prvu titulu u karijeri (Dubai) i srebrnu olimpijsku medalju u miks dublu sa Elenom Vesninom. Karacev je i prošlu godinu počeo sjajno, osvojio je titulu u Sidneju, ali od tog trenutka njegova forma je u drastičnom padu. Ovo je njegov najveći uspeh od trofeja u Sidneju. Pobedio je Lasla Đerea, Botika van de Zandshulpa, Aleksa de Minaura, Danila Medvedeva, po formi verovatno najboljeg tenisera svetu i u četvrtfinalu Žanga Žižena, prvog Kineza u četvrtfinalu jednog mastersa. Postao je tek drugi kvalifikant u polufinalu Madrida. Kao rezultat, skočiće sa 121. pozicije na 51.

Protivnici su isti kao i pre 11 dana, ali je ulog veći. Prvo masters finale.


tagovi

TenisATPKarlos AlkarasAslan KaracevBorna ĆorićJan-Lenard Štrufmasters madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara