Danil Medvedev (©Reuters)
Danil Medvedev (©Reuters)

Medvedevu njujorška vrelina bila teži protivnik od Rubljova: Jedan igrač će umreti, videćete

Vreme čitanja: 3min | sre. 06.09.23. | 23:39

Žalbe na račun vremenskih uslova nisu sprečile trećeg tenisera sveta da maksimalnim rezulatom savlada sunarodnika

Oko 35 stepeni u hladu i bar 10 više na suncu u kombinaciji sa njujorškim betonom jedni su od najtežih uslova za igru na ATP turu. Gunđao je Danil Medvedev u svom stilu u većem delu meča, često je između poena izgledao kao ošamućen, ali je takav izgled volšebno nestajao tokom samih poena. Nakon dva sata i 48 minuta trijumfovao je protiv zemljaka i kuma Andreja Rubljova s 3:0 (6:4, 6:3, 6:4) i plasirao se u polufinale US Opena, gde će igrati protiv Karlosa Alkarasa ili Aleksandra Zvereva (02.30).

Čitav meč izgledao je kao jednosmerna ulica, uprkos prividnom utisku da je Rubljov u trećem setu mogao da napravi veći problem Medvedevu. Gotovo na identičan način godinu dana stariji od dvojice Rusa osvajao je sve najvažnije poene u meču. Tvrdoglavi Rubljov pokazao je svojstveno nestrpljenje već sredinom prvog seta. Loptice koje je slao odbijale su o Medvedava kao o zid, a on bi po pravilu nakon nekog vremena posustao i napravio neiznuđenu grešku.

Izabrane vesti

Iako je brojčano napravio tri manje, taj podatak zavarava. U prelomnim trenucima, gotovo po pravilu je Rubljov bio taj koji bi manje izdžao i raspalio lopticu često i po više metara u aut. Jedna od takvih situacija viđena je i pri rezultatu 4:4 u prvom setu, kada je bivši prvi teniser sveta sačekao svoju šansu i oduzeo servis Rubljovu, koliko god je ovaj prethodno delovao sigurno u većini svojih servis-gemova.

Drugi set bio je nalik prvom. Rubljov bolje počinje, a zatim se raspada najviše zahvaljujući sopstvenoj tvrdoglavosti. Žalio se Medvedev u tim trenucima na vrućinu , vodio je monologe na Artur Ešu, ali se to nije odrazilo na igru.

"Jedan igrač će umreti, videćete", rekao je u kameru.


Razmenjivali su brejkove ruski rivali. Prvi je uzeo Medvedev, pa je Rubljov uzvratio istom merom, a onda ponovo oduzeo servis protivniku u četvrtom gemu za naizgled lepu prednost od 3:1. Nije dugo trajala, pošto je izgubio već naredni gem na svoj servis, a onda jođš jedan, pa je Danil ponovo uspostavio kontrolu. Kako drugačije, nego brejkom, Medvedev dolazi do 6:3 i 2:0 u setovima.

Iako je treći set treći reket sveta rešio u svoju korist sa 6:4, vodila se ogromna borba za svaki poen. Trajala je gotovo sat i 20 minuta. Po nimalo prijatnim uslovima Rubljov je odbijao da se preda, ali je Medvedev bio rešen da pobegne sa vrućine. Treći gem je potrajao, a na kraju je Danil poklekao, pa se činilo da bi Andrej mogao da se vrati u meč. Ipak, izgleda da je potrošio previše energije, pošto je već naredni gem na svoj servis izgubio.

Uzeo je novi brejk Rubljov, poveo sa 4:2, ali... U osmom gemu Medvedev uzvraća uslugu i uvodi meč u neizvesnu završnicu, pošto dobija naredni gem i dolazi u situaciju da na servis rivala dođe do trijumfa. A onda je usledio pravi maraton. Trajao je 10. gem 15 minuta. Odbijao je Rubljov da izgubi. Spasao četiri meč lopte. Nije i petu. Na kraju 3:0 možda i nije pravedan rezultat, ali na kraju još jedan poraz za Andreja Rubljova u četvrtfinalu. To mu je već neko vreme maksimum na grend slemovima.



tagovi

Danil MedvedevAndrej RubljovUS Open 2023US open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara