(© Reuters)
(© Reuters)

Mersi, Bersi! Vi smatrate da sam ja provocirao navijače, a ne oni mene!? Pariska publika je posebna (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.11.23. | 01:46

Džaba zviždite, samo ga motivišete

Da ga mrze, a da mu se dive. Tako smo naslovili jedan od tekstova posvećenih Novaku Đokoviću kad je osvojio poslednji Rolan Garos, apostrofirajući da sigurno nije omiljen sportista u očima (zapadnog) sveta, ali je sigurno jedan od najboljih koga su imali – a, hvala Bogu, imaju i dalje – priliku da gledaju. Vratio se u Pariz nekoliko meseci kasnije, sad na talonu nije grend slem trofej, ali publika u glavnom gradu Francuske je i dalje ista.

Bezobrazna, nedostojna, jadna...

Izabrane vesti

Zviždi, provocira, gestukulira mimo normi lepog ponašanja... I tako, zapravo, pomaže, najboljem na svetu. Njegove reakcije su, takođe, ponekad neprikladne, neumesne, ne idu uz vrhunskog sportistu i idola mladih, ali sa drskima, kakvi su ovi u Parizu, mora tako, jer jedino taj jezik poznaju i razumeju. Makar Novak u pauzi između poena psovao na srpskom.

Sočno. Nema potrebe da citiramo...


Bio je to izliv emocija, ne prvi, sigurno ni poslednji put u karijeri, kojim Đoković traži poštovanje na ono što radi na terenu, a prema njegovoj oceni, nije dovoljno cenjeno u očima stranaca i(li) pojedinaca. Kad iz sebe izbaci bes i ljutnju, počne da melje, pa je pri rezultatu 4:4 u trećem setu susreta sa Talonom Griksporom ubrzao i plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Parizu.

Ta negativna reakcija usledila je zato što je publika u dvorani Bersi zviždala Novaku posle propuštene šanse da pri rezultatu 4:3 na svoj servis povede 5:3. Zviždala i prevarila se, jer je probula lava u njemu.

Uočljivo i u izjavama posle meča, te je na pitanje da li mu je bila potrebna „pomoć“ publike, uzvratio, jetko:

Šta misliš? Kada sam ih zamolio da još malo zvižde, osvojio sam osam poena zaredom, tako da...“, pogodio je u centar Đoković.

Da li ste to uradili namerno?

„Da li sam to uradio namerno ili je publika namerno zviždala? Kaži mi...“

Ima i jednog i drugog, glasilo je zapažanje novinara.

Uopšte se ne slažem. Nisam uradio ništa da provociram gledaoce. Apsolutno ništa. Tako je to“. Dakle, vi smatrate da sam ja provocirao publiku, a ne ona mene? Šta vi mislite, iz vaše pozicije na tribinama?“

Da li vam je ova pariska publika posebna?

„Posebna je prava reč. Veoma posebna“.

Novak se uzdržao od težih kvalifikacija. Najblaže – nepristojna. Prosta u pojedinim trenucima.

Navikao sam na takve stvari, ali je to u redu. Da budem iskren, u pitanju je pre svega bio izraz nepoštovanja prema obojici igrača, u momentima kada se meč lomio. Šta je – tu je. Meč je bio uzbudjliv, to je podstaklo ljude, poželeli su da utiču na njegov tok, ali je ipak tenis prevladao“.

Kada ste osetili pad energije tokom meča, da li ste bili u stanju da jasno razmišljate?

„Teško je jasno razmišljati u danima kad provodite više vremena u kupatilu nego na terenu. Nivo energije je bio veoma nizak. Uzimao sam ga iz dana u dan. Četvrtak je bio najgori dan, nadam se da će petak biti bolji. To je jedan od onih mečeva u kojima morate da prihvatite okolnosti. I pokušate da ostanete u njemj, što sam i uradio. Naišao sam na uslugu (publike, op. au) u pravo vreme, a bio sam veoma blizu poraza. To je ono što ovu pobedu čini mentalno važnom. Bio je to uzbudljiv meč, pomalo lud. Moj protivnik je bio veoma dobar, zasluženo je dobio prvi set. U drugom sam samo imao volju da dođem do taj-brejka, jer sam znao da mogu da imam šanse. I do trećeg sam se osećao bolje. Na kraju je Grikspor malo usporio, ali je tokom celog meča odigrao na visokom nivou“, dodao je Novak.


tagovi

Novak ĐokovićTenisATPMasters Pariz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara