Foto: AFP
Foto: AFP

Meteorski uspon: Živeo kao Baloteli, ponašao se kao dete, pa eksplodirao u 28. godini

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.03.21. | 10:40

Ko je Aslan Karacev?

Nikada nije kasno. Pitajte Aslana Karaceva. U 28. godini je uspeo da se domogne polufinala Australijan opena i tako postane teniser sa najslabijim renkingom kome je to pošlo za rukom u poslednje dve decenije, a juče se domogao i prve ATP titule osvojivši Dubai. Osim ljudi koji pomno prate tenis, mnogi nikada nisu čuli za njega, ali... Rus je sada eksplodirao i više nije tajno oružje. Sada svi znaju za njega.

Osvajanjem Dubaija postao je treći teniser koji je osvojio ATP 500 turnir, a da je na događaj došao uz pomoć vajld karte. I sada je među 30 najboljih tenisera sveta na rang listi!

Izabrane vesti

Osnovno pitanje je – gde je bio do sada? E, život i ponašanje van terena imali su velikog uticaja. O tome je pričao njegov trener Jahor Jatsjuk.

Tokom mnogo godina se ponašao kao malo dete. Nije bio profesionalac, kasnio je ponekad na treninge. Jednom je došao na trening sa četiri reketa od kojih su tri bila polomljena. Nisam to očekivao od čoveka od 24, 25 godina. Ako pratite malo fudbal, ponašao se poput Marija Balotelija", rekao je Jatsjuk.

Jasno je da je moralo da dođe do nekog velikog zaokreta da bi Karacev napravio uspeh.

"Bio mu je potreban jači pristup, da budem iskren. Da se nije promenio, mogao je da završi sa tenisom. Koristio sam teške reči, oštre reči, ali je imao poverenja u mene. Razmeo je i saslušao. Mnogi ne bi poslušali, samo menjaju treenere, ali on jeste. Napredovao je i sada vidimo rezultat", kaže Jatsjuk.

Mnogima ova 2021. godina nije baš idealna, ali Karacevu je najbolja u životu.

"Previše sam dirnut da bih bilo šta više rekao. Našao sam pravog trenera, zove se Jahor Jatsjuk i on je pravi čovek za moju karijeru. Pomogao mi je mnogo, više na mentalnom planu, a kasnije naravno i na tehničkom", rekao je Karacev.

Kada je ATP kup ove godine počeo, malo je njih znalo za Karaceva. Bio je van 100 na ATP listi, nije igrao nikada u glavnom žrebu grend slema. Ali, tada je Danil Medvedev imao šta da kaže o Karacevu.

"Aslan je, ne šalim se, bio tajno oružje u dublu. On je naše tajno oružje", rekao je tada Medvedev, mada više Karacev nije tajno, ali jeste opasno tenisko oružje.

Kako je Karacevu sve ovo pošlo za rukom?

"Osećam se dobro na terenu, način na koji se borim, način kako igram... Austalijan Open mi je dao samopouzdanje", rekao je Karacev koji je u polufinalu Melburna poražen od šampiona Novaka Đokovića.

Karacev je u Australiji postao prvi igrač u Open Eri koji je stigao do polufinala grend slema kao debitant, a bio je u tom momentu 114. na svetu.

Sve je to još impresivnije kada znamo da je Karacev u 2019. godini, a to nije bilo toliko davno, imao 11 uzastopnih poraza i nijedan od tih poraza nije došao na najvišem nivou.

Karatsev je snažan teniser, rođen na Vladikavkazu, a to daje ton i jačinu njegovoj igri. Sa tri godine se preselio u Izrael, a sa 16 se vratiio u Rusiju. Govori tečno ruski, engleski i hebrejski jezik.

Sada je doživeo meteorski uspon… I ko zna šta od njega sve možemo da očekujemo. Dokazao je da se i u 28. godini može do svetskog vrha u sportu, što nije lako.

---------------------------

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.


tagovi

Aslan Karacev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara