Laslo Đere (Reuters)
Laslo Đere (Reuters)

Milimetarski aut iz drugog seta pokrenuo Đereova kola nizbrdo (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 08.07.23. | 18:52

Stefanos Cicipas za nešto više od dva sata eliminisao srpskog predstavnika i zakazao osminu finala sa Kristoferom Jubenksom

Pomerio je Laslo Đere lične granice na Vimbldonu plasmanom u treće kolo, ali dalje od toga nije mogao. Ravnopravno je parirao Stefanosu Cicipasu do poslednjeg gema prvog seta, u drugom je imao lepu priliku da u taj-brejku dođe do izjednačenja. Utisak je da ga je jedan milimetarski aut koštao izjednačenja u setovima, samim tim i relativno glatkog poraza u predvorju osmine finala najstarijeg teniskog turnira - 0:3 (4:6, 6:7, 4:6).

Demonstrirao je Đere boljku koja ga mori kroz čitavu karijeru, da posle jedne greške u važnim, presudnim trenucima, obično usledi još nekolicina. U taj-brejku drugog seta imao je prednost 3:1 i na Cicipasov servis pojurio je za vinerom koji bi mu doneo novi mini-brejk. Međutim, loptica je posle rezonskog napada forhendom po paraleli završila u milimetarskom autu. Potvrdilo je to i sokolovo oko, a momka iz Sente je taj promašaj toliko demoralisao da je izgubio narednih pet poena, većinu slanjem loptice u mrežu ili van terena.

Izabrane vesti

Grčki teniser je poveo sa 6:3, Đere sa dva neodbranjiva servisa spasao prve dve, ali mu je peti teniser sveta u drugom setu presudio as udarcem. Ostao je Đere mislima zarobljen u prethodnom setu, pa već u trećem gemu odlučujućeg perioda dozvolio Cicipasu da napravi brejk koji se ubrzo ispostavio i presudnim.

Đere je poslužio Stefanosu da plasmanom u osminu finala izjednači najbolji vimbldonski rezultat. Premijerno ga je napravio 2018. godine, a pitanje je da li će uspeti da nadmaši sam sebe budući da mu je rival do sada vrlo nadahnuti Amerikanac Kristofer Jubenks (27), trenutno 43, a uskoro bar 38. igrač planete.

Interesantno, Đere je imao bolji odnos vinera i neiznuđenih grešaka od rivala (Đere 32-18, Cicipas 26-19), izgubio je samo osam poena iz 56 situacija kada je ubacio prvi servis, ali mu ni to nije bilo dovoljno da osvoji bar jedan set. Koštala ga je dekoncentracija u ključnim momentima poput desetog gema prvog seta kada je omogućio brejk i set Cicipasu, kao i u pomenutom 13. gemu drugog perioda igre.

Ni treći put u isto toliko međusobnih okršaja srpski teniser nije uspeo da savlada Atinjanina, ali iz Đerea je uspešan Vimbldon. Počeo je treći grend slem kao 60. na ATP listi, a od ponedeljka 17. jula trebalo bi da skoči za sedam mesta i zauzme 53. poziciju.


tagovi

Laslo ĐereStefanos CicipasVimbldonVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara