Nadal na tri koraka od istorije

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.02.21. | 01:30

Drugi reket sveta u pohodu na 21. gren slem titulu

Novak Đoković je pobedom nad Aleksandrom Zverevim izborio plasman u polufinale Australijan opena, gde će rekete ukrstiti sa najvećim iznenađenjem turnira, ruskim teniserom Aslanom Karacevim. Mesto u drugom polufinalu najpre će tražiti ruski teniseri Andrej Rubljev i Danil Medvedev (05.00), dok će potom na teren Rod Lejver Arene izaći Rafael Nadal i Stefanos Cicipas (09.30).

Od početka popularnog Ozi opena se priča o problemu koji Nadal ima sa leđima. Žalio se i drugi teniser sveta da mu zadaju muke, kao i da ne može lepo ni da servira. Duel prvog kola sa Laslom Đereom nazvao je "borbom za preživljavanje", ali je do četvrtfinala stigao munjevito. Posle 3:0 protiv srpskog tenisera, održao je lekcije Majklu Mou i Kamerunu Noriju, pa potom i Fabiju Fonjiniju, kojeg su mnogi videli kao nagaznu minut za španskog tenisera. Italijan je, kao i prethodna tri Nadalova protivnika, ostao bez osvojenog seta. Tako je, u dominantom maniru, Španac zakazao megdan sa Cicipasom, koji je odmarao u četvrtoj rundi zbog povrede Matea Beretinija.

Izabrane vesti

Zbog pomenutih tegoba jedan od najboljih tenisera svih vremena nije ni igrao na ATP kupu.

"To što se desilo sa leđima me je jako usporilo. Ali uspeo sam da dobijem četiri meča koja sam imao ovde i sada imam jako teškog protivnika ispred sebe. Moraću da igram najbolje što umem. Videćemo da li sam sposoban za tako nešto".

Ističe ipak da su mu se očekivanja promenila kako je turnir odmicao.

"Uzbuđen sam što ću igrati četvrtfinale. Ako uporedim situaciju od pre pet dana sa trenutnom, drugačija je. Perspektiva i nivo uzbuđenja su mi se potpuno promenili".

Uprkos silnim problemima, Španac igra sjajno, mnogi bi rekli: "Kao u najboljim danima". Naredna prepreka mu je 22-godišnji Cicipas, jedan od najperspektivnijih tenisera današnjice. Sedam puta su se već sastajali, a Grk je slavio samo jednom. Poslednji put oči u oči bili su u Londonu, minulog novembra. Rafa je slavio sa 2:1 (6:4, 4:6, 6:2).

Igrali su i u Melburnu. Bilo je to polufinale 2019. godine, kada je Nadal počistio daleko mlađeg kolegu sa 3:0 (6:2, 6:4, 6:0). U narednom duelu iste godine, Cicipas je upisao jedini trijumf u karijeri protiv 34-godišnjeg tenisera.

Stefanos Cicipas (©Reuters)Stefanos Cicipas (©Reuters)

Put šestog reketa sveta do četvrtfinala bio je sledeći: 3:0 protiv Žila Simona, potom 3:2 protiv domaćeg tenisera Tanasija Kokinakisa, dok mu u trećoj rundi Šveđanin Mikael Imer nije uzeo nijedan set za 94 minuta. Pošto je zahvaljujući Beretinijevoj povredi propustio osminu finala, biće nešto odmorniji od svog narednog rivala. Mada ni Rafa se nije pošteno oznojio protiv dosadašnjih protivnika, pa umor neće biti gotovo nikakav faktor u borbi za polufinale.

Svestan je Cicipas šta ga čeka. Pred duel sa teniserom koji je sakupio 20 gren slem titula, govorio je isključivo u superlativima.

"On jednostavno igra drugačije od ostalih tenisera. Ima talenat koji niko drugi ne poseduje. Nikada nisam video takvog igrača. Zbog njegovog stila i druga polovina mozga mora da vam radi više nego inače".

Rafael Nadal je na putu ka istorijskom podvigu. Ukoliko slavi u Melburnu, postaće prvi teniser u istoriji sa 21 gren slem titulom. Trenutno deli prvo mesto na večnoj listi sa Rodžerom Federerom, dok je odmah ispod njih Novak Đoković sa 17 osvojenih gren slemova. Otvoreno prvenstvo Australije osvojio je samo jednom (2009), a jasno je da je na par koraka od istorije zbog neverovatnog učinka na Rolan Garosu, koji je osvajao u rekordnih 13 navrata. Videćemo da li Kralj šljake do nezapamćenog učinka može da dođe na betonu. Na dobrom je putu.


tagovi

Rafael NadalStefanos CicipasAustralijan Open 2021.Australijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara