(©AFP)
(©AFP)

Najveći ostaje za kraj: Novak ima neka nedovršena posla u Velikoj jabuci

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.09.23. | 15:02

Đoković ima priliku da uzme 24. grend slem i revanšira se Medvedevu za poraz iz 2021.

Bio je to 29. januar 2012. godine. Jedan od najlepših dana u istoriji srpskog sporta. Jutro je krenulo epskim duelom Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u najdužem finalu u istoriji Australijan opena. I pobedom srpskog giganta, osvojenim još jednim grend slem trofejem.

Potom su vaterpolisti Srbije u finalu Evropskog prvenstva u Ajndhovenu savladali Crnu Goru sa 9:8 i okitili se zlatom. Kraj dana je bio rezervisan za rukometaše, koji u krcatoj beogradskoj Areni u finalu šampionata kontinenta ipak nisu uspeli da pobede prejaku Dansku, ali i srebro je bilo ogromna uspeh posrnulog srpskog rukometa.

Izabrane vesti

Danas, 11 i po godina kasnije, ponovo jedan takav spektakularan dan: od košarkaša, preko odbojkaša, fudbalera do Novaka Đokovića. Onomad je najveći srpski sportista svih vremena otvorio sve titulom, a ovog puta ima priliku da osvoji pehar na US openu i najlepši način zatvori ovaj dan. Udari mu glazuru.

Biće ovo prilika i da Đoković malo poravna neke stare dugove. Sa druge strane mreže stajaće – dobro, neće baš samo stajati – Danil Medvedev, čovek koji je na istom mestu 2021. godine sprečio Novaka da ostvari pola veka čekani rezultat, da osvoji kalendarski grend slem. Rus je tada igrao tenis života, a srpskog asa, iako je čovek od čelika, slomile su emocije i pritisak vascelog sveta, koji je čekao da vidi to čudo, koje se u belom sportu viđa ređe od Halejeve komete na nebu.

Dve godine kasnije, prekaljen svakakim čudesima koja su mu se dogodila u tom periodu, Novak Đoković je dočekao šansu za revanš. Jeste se njujorška publika, a i onaj milionski auditorijum kraj TV ekrana, nadao da će sa druge strane mreže biti Karlos Alkaras, ali neće najboljem teniseru sveta svih vremena manjkati motiva ni protiv Medvedeva. Nikako.

Na talonu nije samo revanš, nego još bitnija stvar – 24. grend slem trofej u karijeri. Prilika da se Đoković za dva koraka odmakne od Rafaela Nadala, mada je pitanje da li će se španski legendarni as zaista vratiti na teren sledeće godine, kao što je najavio, a i kako bi to u tom slučaju izgledalo. Sa dva „slema“ zaostatka, ne bi imao gotovo nikakve šanse da stigne Novaka u, kako je rekao, poslednjoj sezoni u karijeri.

Kao što je naziv pesme Dina Dvornika „Ljubav se zove imenom tvojim“, tako se u tenisu gotovo svaki relevantni rekord zove imenom Novaka Đokovića. Trijumf večeras ili sutra u ranu zoru, zavisi kako se uzme i koliko ova dvojica gladijatora budu raspoložena da prebacuju lopticu preko mreže, pečatirao bi ionako već potvrđeno zvanje GOAT-a (Najvećeg svih vremena) za Novaka. Donelo bi ga i do 400 nedelja na prvom mestu ATP liste, što je daleko, daleko od najbližeg pratioca Federera (311).

I sve to sa 36 leta. Kako god da se završi, jedno je nepobitno: Đoković je i dalje najveća sila svetskog tenisa. Čovek koji je stigao u sva četiri grend slema finala ove sezone. Da, sa 36 leta.


tagovi

Novak ĐokovićDanil MedvedevUS Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara