Tejlor Fric (©Reuters)
Tejlor Fric (©Reuters)

Najveći poduhvat karijere: Fric preko Rubljova do finala Indijan Velsa

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.03.22. | 23:20

Prvi Amerikanac u poslednjem meču Mastersa u Kaliforniji još od 2012. godine

Titula u Istbornu pre bezmalo tri godine sigurno ima posebnu vrednost za Tejlora Frica jer mu je to prvi trofej na najvećoj teniskoj sceni. Međutim, teško da i uspeh na turniru iz Serije 250 može da ima veću težinu od onoga što je napravio ove subote, a to je plasman u finale Indijan Velsa!

Fric je napravio izuzetan poduhvat i preko Andreja Rubljova stigao do najvećeg rezultata karijere! Prvo finale jednog Mastersa i generalno turnira iz dva najviša ranga svetskog tenisa, ujedno i prvi domaćin teniser u poslednjem meču prestižnog takmičenja u Kaliforniji posle punih deset godina i Džona Iznera koji je tada zaustavljen od Rodžera Federera. Fric je sada napravio pravo čudo i oduševio brojnu publiku na tribinama. Zaslužio je ovaj uspeh, mada nije pogrešno konstatovati ni da mu je Rubljov dao ozbiljan zamajac greškama kojim je direktno gurao protivnika ka finalu. To svakako ne umanjuje Fricov uspeh jer je za nešto više od 105 minuta tenisa pokazao više i pre svega bolji tenis - 7:5, 6:4.

Izabrane vesti

Sada momak inače rodom iz Kalifornije, rođen na samo 200 kilometara od mesta gde je postigao (dosad) najveći rezultat karijere, može da se opusti i sa mirom dočeka pobednika drugog polufinala. Unapred zna da će to biti Španac, da li najbolji teniser ili najveća nada te zemlje - ostaje da se vidi.

Prošle godine Fric je stao u polufinalu Indijan Velsa, sada je napravio iskorak i očigledno poručio javnosti da je spreman da postane šampion i osvoji prvi veliki trofej karijere u 24. godini.

Sam meč protiv Rubljova bio je izuzetno zanimljiv, jer su obojica imali svoje šanse da se dokopaju plasmana u finale. Amerikanac je cele sedmice igrao sa izuzetnom motivacijom, a na kraju pobeda nad Rubljovom može da se uzme i kao iznenađenje. Ali, zaslužio je.

Rus definitivno nije bio u svom elementu i to je delimično pravilo razliku. Mnogo više od toga značila je dobijena borba na osnovnoj liniji protiv čoveka koji voli da šalje duboke lopte. Fric je od prvog gema dodao gas, igrao agresivno i uzeo rano vođstvo uz brejk prednosti već nakon prvog servisa protivnika. Tako malo nedostajalo je Fricu da još jednom šokira Rubljova i oduzme mu servis i u šestom gemu. Rovovska borba koja je trajala nekoliko minuta dovela je Frica do tri brejk lopte, ali se Rubljov držao do kraja i nekako uspeo da iščupa gem u svoju korist. No, Fric je ubrzo stigao do 5:2, ali tada su stvari na terenu počele da se okreću u korist Rubljova. Vezao je tri gema, uz lak brejk koji je ubrzo potvrdio i odjednom ubedljiva prednost Frica se istopila, pa je rezultat glasio 5:5. Ipak, Amerikanac nije paničio i držao se plana igre do kraja. To mu se isplatilo.

Da je zaista spreman da napravi nešto veliko pokazao je u poslednjem, dvanaestom gemu prvog seta. Ponovo su dvojica tenisera razmenjivali strašne udarce, ali je Amerikanac konstantno bio za pola koraka ispred. Jedna brejk i set lopta, pa drugo, onda i četiri neiskorišćene gem lopte Rubljova posle čega je kazna morala da usledi. Rus je nekim, gotovo neobjašnjivim greškama davao novu šansu rivalu i to je moralo na kraju da donese prevagu i prednost u setu za Frica.

Videla se frustracija na licu Rubljova koji definitivno nije mogao da pronađe svoj ritam i izvuče dodatni napor kako bi preuzeo kontrolu meča. Nekoliko puta se udarao u koleno iz besa, a onda je na kraju seta rukom udario reket i čak mu je potekla krv zbog čega je morao da stavi bandažu pre nego što je nastavio susret.

Meč je išao sličnim tempom i u nastavku. Obojica tenisera su se dobro držala veći deo seta, sve do devetog gema kada je Rubljov ispustio dve brejk šanse kojim bi dobio veliku priliku da osvoji set. Videlo se i po izrazu na licu ruskog tenisera da ga je velika propuštena šansa psihički oborila, posle čega je Fric bez previše truda uzeo brejk i definitivno overio pobedu karijere!

INDIJAN VELS - POLUFINALE

T. Fric - A. Rubljov 7:5, 6:4

K. Alkaraz – R. Nadal (U TOKU)



tagovi

Tejlor FricAndrej RubljovATP Indijan VelsIndijan Vels

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara