Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Neka bude sedma sonata i muzika za Novakove uši

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 10:19

Đokoviću ni pobeda u dva seta nad Hubertom Hurkačem nije garant prolaza u polufinale završnog mastersa u Torinu, ali…

Ne dešava se često da Novak Đoković bude sateran uza zid, da ne zavisi sve od njega, da mu drugi kroje sudbinu i utiču na prolaz. Poraz od Janika Sinera doveo ga je u tu poziciju, ali situacija nije beznadežna. Samo što više nije on taj koji se isključivo pita, nego će morati da dobije meč iz kategorije “biti il’ ne biti” protiv Huberta Hurkača (14.30) i da osluškuje eho u Torinu.

Konfrontirao se Novak Đoković sa italijanskom publikom – a, sa kojom nije i koja mu je to naklonjena?! – ulazio u verbalne sukobe i pokušao da joj pokaže da zvižduci sa tribina, dobacivanja i nedogodavnje na njegove poteze ne mogu da ga izbace iz šina ili što bi Tim Henman rekao: “On je bio dirigent, pokušao je da orkestrira publiku”. Kada se Hubert Hurkač nalazio sa dirigentnom na terenu, odslušao je šest sonata, sve su bile muzika za uši srpskog asa. Vreme je za sedmu.

Izabrane vesti

Ali, ako je i bude, ni ta sedma nije garant prolaza Novaku Đokoviću u polufinale završnog mastersa sezone u Torinu. Jer mogao je najveći koga je beli sport video da overi plasman u polufinale pobedom nad Janikom Sinerom, propustio je tu priliku i sebi zagorčao život. Sve se iskomplikovalo, pa tako Srbin nije siguran čak ni u slučaju da dobije Poljaka u dva seta.

Savršen scenario za Novaka Đokovića je da Janik Siner u večernjem terminu slavi protiv Holgera Runea, jer u tom slučaju proći će dalje nezavisno od toga šta uradi protiv Huberta Hurkača. Sve se menja iz korena ukoliko u duelu Italijana i Danca bude obrnuto iz prostor razloga što ni domaćeg teniser nije siguran u polufinalu.

Pa, da se pozabavimo kalkulacijama:

- Ukoliko Rune pobedi Sinera u dva seta, a Đoković bude bolji od Hurkača u dva seta, dalje idu Rune kao prvi i Novak kao drugi.

- Ukoliko Rune pobedi Sinera, a Novak nadigra Hurkača u tri seta, onda Rune ide kao prvi, Siner kao drugi, a Novak ispada.

- Ukoliko Rune pobedi Sinera u tri seta, a Novak bude bolji od Hurkača u dva, u tom slučaju bi odlučivao gem-količnik.

- Ukoliko Rune i Hurkač pobede, tada bi Novak Đoković završio učešće na završnom mastersu u Torinu.

Novak Đoković (©Reuters)Novak Đoković (©Reuters)

Zasad je u polufinalu, računajući i “zelenu” i “crvenu” grupu, prošao jedino Danil Medvedev. Samo je ruski teniser miran pred poslednje kolo, svi ostali koji imaju šanse za prolaz osećaju blagi nespokoj. Hubert Hurkač tih problema nema, uskočio je umesto Stefanosa Cicipasa, koji se povukao posle poraza od Janika Sinera i tri odigrana gema sa Holgerom Runeom.

Grk se otežano kretao, pokreti su mu bili ograničeni i odlučio je da se udalji sa turnira idodatno ne pogoršava zdravstveno stanje. Hubert Hurkač dobio je priliku da se predstavi italijanskoj publici, pitanje je koliko je mentalno pripremljen za jedan meč i gde je mislima, ali daleko od toga da će mu manjkati motiva.

Jer, teško da ga naće biti kada igra protiv najboljeg na svetu, čoveka koga nikada nije dobio i pride je u igri 200 bodova i 383.000 dolara.

Samo ove godine Novak Đoković je lišio prolaza poljskog tenisera u Dubaiju i na Vimbldonu, gde su igrali u četiri seta i dva taj-brejka. Poljak se bolje snalazi na brzim podlogama, a ova u dvorani na severu Apeninskog poluostrva je jedan od najbržih. Pogodovaće to vrhunskom serveru kakav je Hubert Hurkač, pokušavaće da krati poene i mnogo toga zavisiće od njegovog početnog udarca, ali i načina na koji srpski as bude riternirao.

Bude li uspevao da ga uvuče u duže razmene i bude li hrabriji u odlučujućim poenima – i sam je priznao da to nije bio u duelu sa mladim Italijanom kolo ranije – biće korak bliži prolazu u polufinale najprestižnijeg turnira koji ne potpada u grend slem kategoriju. Da li i prolazu, zavisiće i od Janika Sinera.

No, dobra polazna tačka je ta sedma sonata protiv Huberta Hurkača, sa njom će biti bliži i sedmoj na završnom mastersu i ostavljanju Rodžera Federera u prašini. Još jednom.

ZAVRŠNI MASTERS TURNIR U TORINU:

Četvrtak

ZELENA GRUPA

14.30: (1.17) Đoković – Hurkač (5.10)

21.00: (1.30) Siner – Rune (3.55)



tagovi

Novak ĐokovićHubert HurkačATPZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara