Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

NIKO KAO ON! Uzeli su mu mnogo, ne i titulu za kraj 2022.

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.11.22. | 20:46

Može na ATP listi da piše svašta, Novak je najbolji! I pored evidentne fizičke iscrpljenosti, Đoković održao još jedan čas tenisa za rekordnu šestu krunu na Završnom mastersu, čime se izjednačio sa Rodžerom Federerom! Za Kaspera Ruda veliki trofej ostaje samo nedosanjani san

Novak Đoković 2022. godinu završava sa peharom u rukama! U svom osmom finalu Završnog mastersa srpski as stigao je do šeste titule, prve još od 2015. godine. Rekordne! Preskočio je Ivana Lendla i Pita Samprasa i izjednačio se sa Rodžerom Federerom na vrhu liste igrača sa najviše trofeja u ovom takmičenju, čime je izneo još jedan adut u G.O.A.T. diskusiji, mada je zaista izlišno govoriti ko je najbolji svih vremena, kada se to već zna... Kasper Rud - Novak Đoković 5:7, 3:6!

Neko će reći da je Novakova 2022. godina bila mahom sumorna, ali svako ko poznaje najvećeg srpskog sportistu svih vremena zna da on uvek gleda samo pozitivne stvari. Uzeo je Masters u Rimu, potom i Vimbldon, onda vezao titule u Tel Avivu i Astani, da bi finale Mastersa u Parizu izgubio uz zaista bravuroznu partiju nadolazeće sile Holgera Runea. To Đokovića nije obeshrabrilo pred poslednji turnir u kalendarskoj godini. Naprotiv. Uzeli su mu pravo da brani titulu u Melburnu, propustio je kompletnu američku turneju (Indijan Vels, Majami, US Open, Toronto, Sinsinati), srečili ga da igra za 10.000 bodova jer se ni osvojeni Vimbldon nije računao... Proživeo je neviđenu sportsku nepravdu, ali on i dalje pokazuje da je najbolji! Ne samo u Torinu, već i na planeti.

Izabrane vesti

Neka na ATP listi piše da je Karlos Alkaras prvi, jer i na tarabi piše svašta, ali Novak Đoković ni sa 35 godina nema pravu alternativu kada mu se dozvoli da igra! Stavio je tačku na 2022. godinu na briljantan način. Proveo je više od pet sati na terenu u poslednja dva meča! Na kraju grupne faze protiv Danila Medvedeva igrao je maksimalno, do kraja, bez obzira na to što nije bilo rezultatskog značaja i ostao preko tri sata. Borio se sa fizičkim problemima zbog kojih bi mnogi verovatno poklekli, ali on je nastavio da gura dalje. Tejlor Fric ga je držao još dva sata u sudaru koji je rešen kroz dva taj-brejka. A, onda je smogao snage da izađe na teren rasprodate torinske dvorane i održi još jedan čas tenisa protiv raspoloženog i razigranog Kaspera Ruda.

Novak Đoković je stigao Rodžera Federera po broju trofeja na Završnom mastersu i stigao na korak od Rafaela Nadala po broju trofeja na ATP turu! Španac je i dalje na 92, Novak ih sada ima 91. Čekao je Đoković sedam godina da uzme ponovo Završni masters. Dočekao je i možda će mu je ovaj biti najdraži od svih. Zbog svega što je proživeo u godini na izmaku, zbog nepravde koju je doživeo i zbog svega što ga čeka u 2023. kada će krenuti u potpuni juriš na sve velike titule! Ako je neko sposoban da jednu ovakvu godinu pretvori u nešto veliko i pozitivno, onda je to nesumnjivo Novak Đoković.

Ređa sada peti igrač sveta rekorde na svim meridijanima. Sa osvojenih 4.740.300 dolara Novak je uveliko prevazišao marginu od 160.000.000 dolara samo od turnira, po čemu je opet prvi u istoriji, baš kao kada je prelazio granicu od 140.000.000 i 150.000.000 dolara! Takođe, Novak Đoković je od danas najstariji osvajač Završnog mastersa sa punih 35 godina. Preskočio je Rodžera Federera koji je 2011. godine to uradio sa 30 leta.

Da se vratimo na meč... Novak Đoković je praktično već od drugog gema pokazivao znake ekstremne fizičke iscrpljenosti. U jednom trenutku nije izgledao kao čovek koji može da završi meč i uradi sve što je napravio, ali je i iz takve situacije uspeo da izvuče najbolje. Morao je da popije lekove uz veliku količinu tečnosti i umesto dugih razmena prešalta se na kratke poene, bez velike pogrošnje. Tako je i bilo. Novak je maestralno nosio svoj servis i Rud prost nije imao nikakav odgovor na njegove bravurozne forhend udarce. Sa druge strane, Norvežanin je svoje gemove igrao solidno, ali je Đoković i pored svega imao dve šanse da ranije oduzme servis protivniku. U drugom gemu je propustio dve, u osmom još jednu brejk loptu, ali nije delovalo realno da se to dogodi pre presudnog momenta u poslednjem servisu prvog seta.

Kakva je ludnica bio taj 12. gem! Novak Đoković uzima prvi set uprkos svim fizičkim problemima sa kojima se suočio praktično od starta. Uh, kakav je ovo gem bio! Posle 0:15 Rud vezuje dva poena uz viner od 170 kilometara! Ali, onda i Đoković uzvraća fantastičnim vinerom od 146 kilometara na sat za 30:30. I onda dolazimo do verovatno ključnog momenta prvog seta. Petostruki osvajač Završnog mastersa traži čelendž posle drugog servisa Ruda na "T" liniju. Sistem je prvo zakazao, a onda je uz manju zadršku pokazao da je i drugi servis bio pogrešan. I to za možda najviše milimetar i po! Verovatno ni Đoković nije verovao 100 odsto da je Norvežanin pogrešio, ali naš as nije imao šta da izgubi. I bio je u pravu! Rud je od tog momenta pao, osetila se jaka frustracija u njegovoj igri, dok je Đoković iz poena u poen, iz razmene u razmenu rastao. Uz manju pomoć Fortune kada je loptica posle riterna odskočila o mrežu Rud se spetljao i izgubio poen. To je Novaku dalo krila da overi set i dođe na korak do titule posle 52 minuta.

Smireno, lukavo, strpljivo. Đoković je čekao svoj trenutak da napadne i kada su se stvorili uslovi, učinio je to briljantno. Od tog momenta Rud više nije postojao na terenu. Novak je bio klasa za sebe. Brzo je izgubio još jedan servis, pa je Novak uz set imao i brejk prednosti. A to je meč uvelo u smer gde nijedan drugi ishod nije bio očekivan, osim definitivne pobede najvećeg srpskog sportiste! Kasper Rud nastavlja zastrašujuće negativan trend kada igra protiv tri najbolja tenisera na planeti. Dosad je bio na 0-8, uz 0-20 u setovima. Iako Đoković nije među tri najbolja po zvaničnoj listi, ipak je nemerljiva figura u svetskom tenisu. Osim toga, Đoković je i četvrti put dobio Ruda, opet bez izgubljenog seta...

Đoković je osvojio 1.500 bodova i svi koji su trenutno ispred njega (Cicipas, Rud, Nadal, Alkaras) imaće pakleno težak posao da se zadrže ispred njega. Niko nije kao Novak Đoković!


tagovi

Novak ĐokovićKasper RudZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara