(©twitter.com/FedCup)
(©twitter.com/FedCup)

Nova era ženskog tenisa: Fed kup preimenovan

Vreme čitanja: 1min | čet. 17.09.20. | 19:47

Takmičenje reprezentacija dobilo naziv po legendarnoj igračici

Međunarodna teniska federacija (ITF) objavila je da je preimenovano najstarije takmičenje ženskih reprezentacija, do sada poznato pod nazivom Fed kup. Veliku čast da po njoj nosi ime dobila je legendarna Bili Džin King.

Jedna od najbojiih igračica svih vremena, prvi reket i desetostruka grend slem šampionka, koja je vladala terenima tokom šezdesetih i sedamdesetih godina proplog veka, ujedno je jedna i od najuspešijih u ovom, neznaničnom svetskom prvenstvu nacionalni timova. Zajedno sa reprezentacijom SAD osvojila je prvo izdanje Fed kupa pre više četiri decenije, davne 1963. i još u čak 10 navrata dizala je cenjeni trofej. Poznata je i kao veliki borac za ljudska prava, pre svega žena čije je položaj u belom sportu umnogome pomogla kao jedna od incijatora osnivanja WTA (Žensko tenisko udruženje), čiji je bila i prvi predsednik.

Izabrane vesti

Srbija nikada nije osvojila Fed kup, ali je bila blizu 2012. godine kada je izgubila finale na gostujućem terenu u Češkoj Republici. Aktuelni šampion je reprezentacija Francuske.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara