Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novak Đoković o zglobu, sujeverju, deportaciji i očekivanjima: Sam sebi sam najveća pretnja

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.01.24. | 10:13

Srpski as se pred početak Australijan opena dotakao se i prošlosezonskog trijumfalnog učešća, kao i turnira koji je pre dve godine održan bez njega

Prvi reket sveta Novak Đoković u nedelju od 09.00 po srednjoevropskom vremenu počinje odbranu trona na Australijan openu, a protivnik će mu biti mladi hrvatski teniser Dino Prižmić koji je uspešno prošao kvalifikacije.

Pred prvi nastup u Melburnu, Đoković je govorio na konferenciji za medije i izneo očekivanja.

Izabrane vesti

"Ja sam sebi najveća pretnja, to je uvek tako, a onda i svi drugi najbolji teniseri sveta. Od nekih se očekuje više nego od drugih, ali ovo je slem, 128 igrača," rekao je Novak.

Kako će uticati to što za razliku od dosadašnje prakse turnir počinje u nedelju?

"Moglo bi to pozitivno da utiče. To je jedan od motiva da se počne u nedelju. Rolan Garos takođe počinje u nedelju, to će pomoći da se bolje organizuje raspored kako ne bi bilo prekasnih mečeva. Hajde da vidimo kako će ispasti".

Novak je najuspešniji teniser u istoriji Australijan opena sa čak 10 osvojenih titula, a mogao bi da se izjednači i sa legendarnom Margaret Kort koja drži rekord u pojedinačnoj konkurenciji sa 11 titula.

"Nisam sujeveran, ali volim da posetim neka mesta na kojima se osećam dobro i koja su mi donela sreću – recimo, botanička bašta: tu se uzemljim, zagrlim drveće, uživam s prirodom. Ne znam da li je to tajna uspeha u poslednjih 15 godina, ali lepo se osećam. Volim i da šetam uz plažu, da džogiram. Odsedam uglavnom u Južnoj Jari, tamo je mirnije, što je važno tokom slemova, koji su izazovni emotivno, mentalno i fizički. Volim da se izolujem malo više tada, da mogu da pobegnem od svega toga i da se opustim."

Što se tiče fizičkog stanja, imao je problema sa zglobom, ali ističe da je spreman.

"Zglob mi je dobro. Imao sam vremena od poslednjeg meča do sada. Dobro treniram, nema bola na treninzima, videćemo kako će dalje biti. Nije ozbiljno kao povrede koje sam imao 2021. i prošle godine, to su bile gore povrede. Ne mogu da predvidim hoće li se vratiti, moramo da vidimo."

Naravno, nije mogao Novak da prođe bez pitanja lokalnih medija o Aleksu De Minoru.

"Pobedio je mene, Frica i Zvereva, prvi put u top 10, velika stvar za njega. Nije me iznenadilo, znam da je sposoban za velike stvari – napreduje, jedan je od najbržih na turu, kompletan igrač, raznovrstan. Hjuit ga vodi i na mentalnom planu, imaju sličan stil igre. Postoji šansa da ode daleko na ovom turniru".

Pred prvi grend slem turnir u novoj sezoni nametnulo se i pitanje čuvanog zlatnog slema?

"Nije tajna da verbalizujem svoje ciljeve i da želim da osvojim svaki slem, ali samo se nadam sada da mogu da počnem sezonu pobedom u Melburnu. Ovo je teren na kojem sam postizao velike stvari. Nadam se da mogu da budem blizu nivoa koji sam prikazao prošle godine, to je bio jedan od najviših nivoa koje sam prikazao ovde. Duga je godina, prvo Melburn, pa posle sve drugo."

Prisetio se i januara 2022. godine, kada mu je na kraju zabranjen ulazak u Australiju jer nije bio vakcinisan. Na konačnu odluku je čekao u karantinu jednog hotela, pa je novinare zanimalo da li ga je ponovo posetio nekom prilikom?

"Nisam bio tamo. Prošle godine sam leteo prvo u Adelejd, pa smo sleteli u Melburn na drugi terminal. Kada sam dolazio ove godine, sleteo sam na isti terminal kao pre dve godine – video sam celu onu putanju koju sam tada prošao, taj imigracioni deo, čak i prepoznao čoveka koji je bio tu. Nije bio dobar osećaj, prevrnuo mi se stomak“, rekao je Đoković i dodao:

"Nisam bio do hotela, razmisliću da li da odem. Ne što imam strah, ali možda budem otišao. Ne znam da li je više iko tamo. Za Mehdija znam, s njim smo u kontaktu – on je bio devet godina tamo zatočen, sada živi u Minesoti i videćemo se kada odem u SAD. Osećam neku povezanost sa njim. Koliko sam razumeo, većina je puštena iz tog hotela, i to je bila sreća u nesreći, nešto pozitivno u svemu tome – to što sam ja bio tamo privuklo je dosta medijske pažnje na to mesto, medijskog pritiska. Mehdi mi je rekao da je zahvalan“.


tagovi

Australijan openNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara