Novak Đoković (foto: Reuters)
Novak Đoković (foto: Reuters)

Novak se udavio u vrtlogu grešaka, Medvedev ga srušio prvi put od tragičnog US opena

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.03.23. | 18:13

Srpski teniser poražen u polufinalu Dubaija i okončao seriju od 15 pobeda u 2023. godini

Nije bio idealno u prvom kolu protiv anonimusa Tomaša Mahača, dueli sa Talonom Griksporom i Hubertom Hurkačom nagovestili su da mašina Novaka Đokovića postiže adekvatnu radnu temperaturu, a polufinale protiv Danila Medvedeva trebalo je to da potvrdi. Ipak, najbolji teniser sveta se neshvatljivo udavio u vrtlogu grešaka iz kojeg je izlazio samo na momente, nedovoljno da se potpuno iskobelja i na površini ugleda finale turnira u Dubaiju - 0:2 (4:6, 4:6)

Da ostavimo po strani trenutke neminovne teniske genijalnosti srpskog tenisera, bilo je ovo njegovo najlošije izdanje u 2023. godini. I nisu Novaku nesvojstveni povremeni crni minuti, krize, ponekad ni gubljenje setova koje otvori vrlo sigurno, ali epilog obično bude povratak u velikom stilu, preokret i trijumf. Večerašnji je kraj serije od 15. pobeda za srpskog tenisera u 2023. godini.

Izabrane vesti

Činjenica, uz Stefanosa Cicipasa u finalu Australijan Opena, Novak je preko puta imao najtežu prepreku od starta sezone. Ali setimo se da Rus nije uspevao da pobedi Novaka četiri puta zaredom (Pariz, Astana, Završni masters i Adelejd) i da je od tragičnog finala US opena iz 2021. godine kada je sprečio Novaka da zaokruži sve grend slemove u kalendarskoj godini, konstantno gubio od srpskog tenisera.

Možda može da se govori o tome da Novaku još nedostaju mečevi, da je pauzirao mesec dana od osvajanja Australije, a da je Medvedev za to vreme nizao titule i pobede u Roterdamu i Dohi. Ali Medvedevu mora da se skine kapa, bez obzira što je Novak pomogao sa preko 35 neizunđenih grešaka, praktično tri puta više od Rusa.

Otvorio je Srbin duel odlično, makar u svojim servis gemovima. Vezao je deset uzastopnih poena na svoj servis, a onda od sredine seta ušao u neprepoznatljiv režim. Za tili čas Medvedev je došao do dva brejka prednosti i prilike da već posle 26 minuta servira za osvajanje prvog seta. Novak je vratio jedan brejk, zaličilo je da bi mogao do brejk šansi na pet 4:5, naročito kada se na 15:15 Novak poigrao sa rivalom, krijući namere i šetajući ga sa jedne na drugu stranu terena. Ali greške su ponovo bile kobne po Đokovića - sa nove dve neiznuđene pomogao je Rusu da osvoji prvi set.

Na 13. uzastopnu pobedu rođenog Moskovljanina od Australijan opena (poražen u trećem kolu od Korde) zamirisalo je kada mu je Novak, ponovo izbacujući loptice van terena pomogao da povede sa 2:0 u drugom setu. Brejk s početka drugog seta bio je sudbonosni lider ATP liste nije uspeo da ga uhvati do samog kraja. Pokušavao je, pretio, bodrio sebe, dozvolio emocijama da isplivaju na površinu, ali nikako nije uspevao da podesi nišan. Majstorski bi riternirao, a onda u nastavku poena to prosipao neiznuđenim greškama.

Dva tri najatraktivnija poena na meču pripala su evidentno nadahnutom Rusu, rešenom da se domogne pete pobede u 14. međusobnom okršaju sa Đokovićem. Ipresionirao je Medvedev i u poenu kojim je zaradio meč loptu. Novakov solidno sakriven i vrlo nezgodan drop šot, ne samo da je uspeo da stigne, već i da uzvrati neuhvatljivom kratkom lopticom. Tada je utvrđeno da je ovo ipak njegovo veče, a ne Novakovo.

Umesto duela Novaka Đokovića i Andreja Rubljova u finalu, gledaćemo sveruski okršaj za trofej u Dubaiju.


tagovi

Novak ĐokovićATP DubaiDanil Medvedev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara