Novak Đoković, Medvedev, Alkaras (AFP)
Novak Đoković, Medvedev, Alkaras (AFP)

Novakov rival u polufinalu? "Realnija" repriza finala US opena, nego Vimbldona

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.11.23. | 10:09

Danil Medvedev ili Karlos Alkaras, pitanje je sad?

Grazzie mille Janik! Iako je Novak Đoković sa dve od moguće tri pobede u zelenoj grupi (nad Holgerom Runeom i Hubertom Hurkačom) zaslužio drugu fazu završnog mastersa, pomogao je Siner najboljem teniseru planete da se plasira u svoje 12. polufinale završnog mastersa. Pokazao je Italijan da nije gubitnik koji kalkuliše i devetom uzastopnom pobedom, a sedmom u tom nizu protiv top 15 tenisera, obradovao Srbiju.

Siner je izašao iz grupe kao prvoplasirani, a Novak otišao među najbolja četiri sa druge pozicije. To znači da ga u polufinalu čeka sudar sa pobednikom crvene grupe, a to mogu biti Danil Medvedev ili Karlos Alkaras, ne i Aleksander Zverev koji u najboljem slučaju može da završi kao drugoplasirani i u polufinalu izazove Janika Sinera.

Izabrane vesti

Alkaras (1,70) - Medvedev (2,20)

Specijal dana igraće se već od 14.30 kada na teren Pala Alpitur dvorane izlaze Medvedev i Alkaras i nakon tog meča Zverev će znati čemu da se (ne) nada uoči večerašnjeg duela sa Rubljovim. A evo i kombinatorike koja će nam pokazati da li je realnije da se Novak u polufinalu sastane sa čovekom kojeg je pobedio u ovogodišnjem finalu US opena, ili sa momkom kojeg je pobedio u polufinalu Rolan Garosa, pa izgubio u borbi za pehar na Vimbldonu.

Ako Danil Medvedev pobedi Alkarasa u dva ili tri seta, a Zverev pobedi Rubljeva u dva ili tri seta, Medvedev bi grupnu fazu okončao kao prvoplasirani što znači da bi bio Novakov rival u polufinalu. U tom slučaju Saša bi išao dalje kao drugi.

Ako Medvedev pobedi Alkaras u dva ili tri seta, a Rubljev sruši Zvereva nezavisno od rezultata, ponovo bi Medvedev išao na Đokovića, a Alkaras kao drugi na Janika Sinera.

Ukoliko pak Alkaras pobedi Rusa u dva seta, on će biti prvi u grupi i ići na Novaka Đokovića nezavisno od rezultata meča Zverev - Rubljov. Samim tim, drugi polufinalni par činili bi Siner i Medvedev.

Postoje još dva scenarija. Ako Alkaras pobedi Medvedeva u tri seta, a Zverev ostvari pobedu (bilo kojim rezultatom) protiv Rubljova, Medvedev ostaje prvi i ide na Đokovića, a Alkaras na Sinera.

I za kraj, ako Alkaras pobedi Rusa u tri seta, a Rubljov slavi protiv Zvereva, Alkaras će biti prvi i ići na Đokovića, a Medvedev biti Sinerov protivnik u polufinalu.

Dakle, ako Medvedev ne pobedi Alkarasa, Zverev osim ATP bodova i novčane nagrade, neće imati motiv protiv Rubljova. Vrata polufinala na turniru koji je dva puta osvajao u tom slučaju biće mu zatvorena. I zato će Saša morati zdušno da navija za velikog rivala koji ga poslednjih godina redovno "mlati".

Tri scenarija u kojima Medvedev ide Đokovića, dva koja garantuju Alkarasu prvo mesto u grupi i sudar sa braniocem trofeja. Alkaras je po kvotama blagi favorit, ali ne treba zavoraviti da je Medvedev zver na betonu koja vas, kako reče njegov kum, Rubljov, ubija polako. U međusobnom skoru je 2-2, a čak tri meča odigrali su ove godine. Alkaras je slavio u Indijan Velsu i na Vimbldonu, Medvedev na US openu. Imajući u vidu da je Karlos psihički izmoren od dugačke sezone, a da se kod Moskovljanina ta boljka trenutno ne primećuje, uz nezanemarljiv detalj tvrde podloge, deluje da je za nijansu realnije da gledamo reprizu finala ovogodišnjeg US Opena u polufinalu Torina.

Interesantno, biće ovo 43. put u poslednja 44. izdanja završnog mastersa da se u polufinalu nalazi bar jedna od pomenutih legendi - Ivan Lendl, Pit Sampras, Rodžer Federer i Novak Đoković. Izuzetak je samo 2001. godina kada su polufinalnu četvorku činili Lejton Hjuit, Huan Karlos Ferero, Sebastijan Grožan i Jevgenij Kafeljnikov.


tagovi

Završni ATP turnirNovak ĐokovićAleksander ZverevDanil MedvedevKarlos Alkaras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara