Novak Đoković (foto: Mozzart Sport)
Novak Đoković (foto: Mozzart Sport)

Novakova 2024: Zlatni slem nemoguća misija? Nemojte dva puta da kažete

Vreme čitanja: 7min | pon. 01.01.24. | 13:26

Zlato na olimpijskim igrama kao jedino što mu u karijeri nije dopalo šaka, apsolutni prioritet za Đokovića

Mnogo toga se promeni za godinu dana, naročito ako ste Novak Đoković. U 2023. srpski teniski titan ušao je sa 21. grend slem titulom i sa 373. sedmice na prvom mestu ATP liste, a onda od januara do novembra zacementirao zvanje najvećeg koji je ikada uzeo reket u ruke. Podizanjem pehara u Melburnu, Parizu i Njujorku postao je apsolutni rekorder grend slemova i zasenio Nadalove 22 titule, a pukla je i barijera od 400 nedelja na čelu svetskog teniskog poretka... U 2023. su stale i dve masters titule za magičnu brojku 40 i kraj kalendarske godine na prvom mestu, osmi put u karijeri! Još mnogi rekordi su pali, ali to je već otišlo u prošlost. Neka ostane u teniskim almanasima. Nećemo secirati u sitna crevca baš sve što se desilo mesec, dva, ili pola godine unazad. Lepo je pomenuti, ali od osvrtanja nema napretka.

Zna to dobro Novak Đoković, zato je tu gde jeste, jer već sutradan nakon što je poražen u vimbldonskom finalu od Karlosa Alkarasa izustio je da je poraz zaboravljen, da pogled seže samo ka onome što dolazi. A sa 1. januarom došla je sezona u kojoj će konkurencija, kao nikada do sada, žudeti za skalpom teniskog kralja, sezona u kojoj Novak brani preko 11.000 bodova, preciznije 11.245. Ali odavno fokus 36-godišnjeg Beograđanina nije na čelu ATP liste, mada on na njemu prirodno o(p)staje zahvaljujući silnim grend slemovima i mastersima koje osvaja. Ipak, godina u koju smo zakoračili sa sobom donosi cilj važniji od 11. tutule na Australijan openu, odbrane trona i četvrtog pehara na Rolan Garosu, osmog krunisanja na Vimbldonu ili petog ustoličenja na US Openu.

Izabrane vesti

Apsolutni prioreitet za Novaka jeste jedino u tenisu što mu nikada nije dopalo šaka – zlatna medalja na Olimpijskim igrama.

OLIMPIJSKE IGRE

Dug je put do Pariza i Đokovićevog petog pojavljivanja na najvećem sportskom događaju planete, jer će pre toga izvesno odigrati 70 odsto turnira koji ga očekuju u 2024. Počev od Australije, izvesno mastersa u Indijan Velsu i Majamiju, sezone na šljaci zaključno sa Frenč Openom, te Vimbldona. Ako znamo da Rolan Garos, Vimbldon i Olimpijske igre i US Open staju u okvir od sveg tri meseca, razume se da će Đoković morati da napravi, onaj svoj, dobro poznati teniski proračun, koliko će se gde, trošiti i kako će tempirati formu.

"Đoković je gospodar teniskog kalendara jer zna tačno šta mu je potrebno u svakom trenutku", pričao je sredinom oktobra stručni konsultant Eurosporta Aleks Koreča i dodao: "Ali da biste to radili morate do tančina da poznajete svoje telo, da znate svoju igru... Morate biti svesni kada je zenit vaše forme, koji su to trenuci. Stoga, Novak to radi neverovatno dobro, ali istovremeno to nije nimalo lako. Jer treba se posle mesec i po dana pauze pojaviti na turniru i biti spreman da ga osvojiš. Morate da budete spremni na to da se tokom prvih nekoliko dana i uvodnih mečeva nećete osećati komotno, biti svoj na svome poput drugih igrača. Čak iako ste redovno trenirali, to su dve potpuno različite stvari."

NOVAK ĐOKOVIĆ OSVAJA ZLATNI SLEM U 2024. GODINI - KVOTA 100

Đoković je na Olimpijskim igrama debitovao još 2008. godine i kada se okitio bronzom u Pekingu izgubivši od Nadala u polufinalu, te pobedivši Džejmsa Blejka. Od tog trenutka delovalo je da ga u Londonu ili u Riju izvesno očekuje zlato... Naročito nakon 2011. kada je najavio apsolutnu dominaciju svetskim tenisom. Ali u Engleskoj mu je u polufinalu na put stao potonji osvajač Endi Mari (Del Potro pobedio Đokovića u borbi za bronzu), da bi u Riju popularni Delpo šokantno izbacio Đokovića već u prvom kolu. Došla je zatim 2021. i usled korona virusa pomerene Olimpijske igre u Tokiju. I mislili smo – to je to. Pojavio se Novak u Japanu naizgled spreman da protutnji do zlata, pa da na US Openu pojuri zlatni slem. Čistio je konkurenciju kao od šale, zaličilo je na nikad lakši plasman u finale posle 6:1 protiv Zvereva u prvom setu. A onda je Nemac neverovatnim preokretom slomio Đokovića, a ranu pritisnuo Karenjo Busta pobedivši Novaka u borbi za bronzu.

Zato i dan danas, u GOAT debati koja je po nebrojeno osnova odavno završena, postoje oni koji žele da je ožive pričom da najboljim svih vremena ne može da se naziva čovek koji nije osvojio Olimpijske igre. One će ove godine, biti, bar na papiru još izazovnije i nezgodnije za Đokovića budući da se igraju na šljaci Filip Šatrijea i Suzan Lenglena, na podlozi koja najmanje odgovara srpskom asu.

"Naravno da su Olimpijske igre moja velika žudnja – ovo je jedinstvena prilika da ih osvojim. Mnoge stvari su drugačije na ovom takmičenju. Ne možete da povedete ceo svoj tim, mnoge rutine su vam ograničene. Tu je mnogo sportista koji se bave drugim sportovima što vam u jednu ruku daje energiju, ali sa druge strane je i crpi. Želim sve, zašto da ne, ali videćemo kako se priča završava”, rekao je Novak po osvajanju završnog mastersa u Torinu.

ODBRANA TITULA U MELBURNU, PARIZU I NJUJORKU

Prošla godina bila je prva od 2006. u kojoj Novak Đoković i Rafael Nadal nisu nijednom ukrstili rekete. Kao je Rafa zbog povrede i opreacije kuka propustio čitavu takmičarsku godinu, stari lav Đoković se praktično sam našao na udaru krvoločnih hijena – obletali su oko Novaka Karlos Alkaras, Janik Siner, Holger Rune, Danil Medvedev, tu i tamo uspeli da ga ujedu, Karlitos mu je napravio krupnu ranu na Vimbldonu, ali gazda čopora nastavio je ponosno da stoji.

Prošetao se kroz Australiju u kojoj zbog povrede nije bilo Karlosa Alkarasa (Nadal se povukao u drugom kolu), ali nema sumnje da će Đokoviću odbrana melburnskog trona (od 14. do 28. januara) biti daleko zahtevnija nego put ka trofeju lani. Alkaras će se na petom kontinentu pojaviti sa samopouzdanjem čoveka koji je dobio Novaka u grend slem finalu, Janik Siner je u završnici sezone napravi teniski bum pobedivši Đokovića dva puta u tri meča u razmaku od dve nedelje i donevši Italiji dugo čekani trofej Dejvis kupa. Nenametljivo uvek vreba specijalista za beton Danil Medvedev, a posle godinu dana pauze vraća se i Rafael Nadal. Vrlo je upitno kako će izgledati prvi taktovi Španca na terenu posle ogromnog odsustva, ali takav šampion se nikada ne sme otpisivati.

NOVAK ĐOKOVIĆ OSVAJA SVA ČETIRI GREND SLEMA U 2024. GODINI - KVOTA 35

Trofej musketara Novak će braniti od 26. maja do 9. juna, a za razliku od 2023. godine, mladi izazivači godinu dana stariji i toliko iskusniji. Ali još važniji faktor je povratak kralja šljake, čoveka koji je Rolan Garos osvajao 14 puta. Koji god bio na svetu, u kakvoj god formi se pojavio u Bulonjskoj šumi, Nadal je uvek favorit za trofej u Parizu. Kroz seriju izuzetno zahtevnih mečeva Novak je prošao krajem maja i početkom juna prošle godine, izgarao protiv Alehandra Davidoviča Fokine, iskustvom oduzeo noge Karlosu Alkarasu u polufinalu, ali put bio ove sezone mogao da mu bude znatno trnovitiji.

US Open je daleko kao poslednji grend slem sezone, ali malo je reći da je Novak u Njujorku izgledao impresivno i da nema razloga ni pomisliti da neće dogurati do samog kraja i nove borbe za pehar. Većinu mečeva Novak je rutinski dobio u Flašing Medouzu, problem mu je napravio samo Laslo Đere koji ga je vođstvom od 2:0 doveo na set od eliminacije. U finalu epski drugi set protiv Danila Medvedeva i osveta Rusu za 2021. kada je sprečio Novaka da osvoji kalendarski slem. Verovatno će, kao i lani, uvertiru za Njujork Đoković praviti na mastersu u Sinsinatiju.

OSVAJANJE VIMBLDONA

Nije Đoković ni u naznakama imao takmaca zrelog da mu pomrsi račune na prošlogodišnjem Vimbldonu, ali ispostavilo se da je Karlos Alkaras savladao teniske lekcije na travi sa najvišim ocenama. Okrenuo srpskog giganta i sprečio ga da se poravna sa Rodžerom Feererom sa po osam vimbldonskih titula... Kasnije se ispostavilo da je tako stao na put Novakovom kalendarskom slemu. Zato Đoković ima neke neraščišćene račune u Ol-Ingland klubu, neke nevraćene dugove. Uz servis-volej igru koju je unapredio do neprepoznatljivosti i od 1. do 14. jula u Londonu biće prvi favorit za pehar, bez obzira na činjenicu da ga Karlitos brani.

KALENDARSKI I(LI) ZLATNI SLEM

Četvrti put u karijeri srpksi teniski mađioničar iz šešira je izvukao sezonu sa tri osvojena grend slema, ali kalendarski slem ostao je nedosanjani san. Rod Lejver (1962. i 1969. godine) i dalje je poslednji čovek koji je objedinio sve četiri grend slem titule u istoj godini. Ipak, pričao je Novak Đoković više puta o tome da, da biste nešto postigli, morate to prvo da vizualizujete u sopstvenoj glavi. Tako makar on funkcioniše, a titule i rekordi pokazuju da je recept kojim se služi – idealan.

„Mogu da osvojim sva četiri grend slema i zlato na Olimpijskim igrama (zlatni slem prim.aut). Ambicije se ne menjaju, imam želju, posvećenost, telo me odlično sluša, imam sjajan tim oko sebe, motivaciju za najveće turnire. Imam inspiraciju da idem dalje. Sledeće godine su tu i Olimpijske igre. Ne znam da li će sledeća da bude dobra kao ova, ali ću zadržati mentalitet“, najavio je Đoković napad na podvig koji je u istoriji tenisa izvela samo jedna osoba - Štefi Graf 1988, kada je osvojila sva četiri grend slema i Olimpijske igre u Seulu.

NOVAK ĐOKOVIĆ OSVAJA TRI ILI VIŠE GREND SLEMA U 2024. GODINI - KVOTA 10

Zamislio je, stvorio sliku i već od Rod Lejver arene kreće, nadamo se, najuspešnija sezona u karijeri Novaka Đokovića. Paklen je podvig nadmašiti 2011, 2015, ili 2023, ali nemoguće nikada nije postojalo ni u rečniku, ni u glavi jednog od najvećih sportista svih vremena.


tagovi

Novak ĐokovićOlimpijske igre 2024Olimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara