Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novi početak za Novaka

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.04.22. | 08:24

Posle svega što je pregurao od januara, Đoković je na još jednoj prekretnici u karijeri

Sezona je počela u januaru, danas je april, tako da kalendarski gledano nije Novak Đoković napravio neko ogromno odsustvo sa turnira. Kada je operisao lakat 2018. bio je i na dosta dužoj pauzi.

Ali, ovogodišnja je, ipak, specifična, posebna, zbog okolnosti u kojima se Đoković našao, u kovitlacu optužbi, žestokih kritika sa svih strana sveta zato što nije hteo da se vakciniše, a nezapamćeno maltretiranje koje je doživeo u Melburnu ostaće kao jedan od simbola njegove karijere maltene isto koliko i nebrojeni uspesi koje je ostvario na terenu. Zdrav, prav, spreman, raspoložen da se bori za novi trofej, da pečatira zvanje Najboljeg svih vremena, a zaustavljen van terena, poslat u pritvor, ubačen u „centrifugu“ nekih igara koje nemaju veze s ovom u kojoj je srpski teniser najbolji na svetu.

Izabrane vesti

Igrao je Đoković u februaru u Dubaiju, tri meča je odradio na terenu, ali bilo je jasno svima da to nije „to“, jer je Novaka svakako posle nastupa u Emiratima čekalo novo iznuđeno odsustvo sa najjačih turnira. Posle Australijan open preskočio je i masterse u Indijan Velsu i Majamiju.

I evo, danas u Monte Karlu Novak Đoković će ponovo na teren. Za njega je, u stvari, ovog utorka početak teniske 2022. godine. Samo što ovo, opet, nije tek neki simbolični novi start posle odmora. Ne, ovo je definitivno start nove ere, novog poglavlja u karijeri najboljeg tenisera sveta. I nema dileme, ceo svet čeka da vidi kakav će biti srpski as na terenu, koliko je spreman da ponovo igra tenis na vrhunskom nivou, da li je gladan trofeja, da li će mu, kao ranije, munje sevati iz očiju ili ga je, možda, sve što je preturio preko leđa ipak u neku ruku umorilo, nešto u njemu odlomilo, ugasilo.

Kada se vraćao posle operacije lakta i trpeo poraze od igrača treće klase, maltene svi su otpisali Đokovića, ocenjivali da više nikada neće biti ono što je bio. A, opet, kada je uspeo da se presabere, da pronađe šampionski put sa kojeg je bio otišao, Novak je krenuo u novu, još veću dominaciju belim sportom, koja do tada nije viđena. Vrhunac te etape u karijeri je bio US open prošle godine, kada su ga tri seta delila od istorijskog rezultata, osvajanja Grend slema, što nikom nije uspelo još otkako je Rod Lejver drvenim reketom postavljao rekorde.

(1.10) Đoković - Davidovič Fokina (5.80)

Kreće Novak Đoković danas u meču protiv Alehandra Davidoviča Fokine (ne pre 14.00) u novu rundu karijere. I ponovo je u ulozi lovca. Taman što je pobegao konkurentima po broju osvojenih mastersa, daleko odmakao sa rekordom po broju nedelja na tronu, a stigao ih po brojci podignutih grend slem trofeja, australijske vlasti su sprečile njega, a omogućile Rafaelu Nadalu da dođe do 21. pehara. I sada će Đoković ponovo u lov.

Glavni plen na meniju je pehar Rolan Garosa, koji će ove godine imati vrednost veću nego ikada. Ali, prvi korak ka Trofeju musketara biće napravljen u Monte Karlu. Ovo je masters na kojem je Novak doživljavao neke iznenađujuće poraze, pa ako ni ove godine dođe do krune, to neće značiti baš ništa na putu ka Parizu. Ide posle turnira u Kneževini prvo Serbia open, pa mastersi u Madridu i Rimu i tek onda Otvoreno prvenstvo Francuske.

A, cela teniska sezona, pa možda čak i istorija ovog sporta, mogla bi da se lomi u Gradu svetlosti. Nadal na 22 grend slema ili Đoković na 21, sa Vimbldonom, na kojem će biti apsolutni favorit, pred sobom...

Priznali to ili ne čak i oni koji sa raznih meridijana koji nisu fanovi srpskog asa, jasno je i njima: tek sa Novakom Đokovićem, najboljim među najboljima, tenis ponovo dobija onaj glamur sporta koji diže na noge milione širom planete.


tagovi

Novak ĐokovićATP Monte Karlo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara