Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novi skandal u Melburnu: Novaka Đokovića deportuju pod pretnjom novog hapšenja?!

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.01.22. | 08:41

Neverovatne scene u Australiji

Euforija je kratko trajala. Ni puna dva sata nakon što je objavljeno da je sud odlučio da poništi odluku vlasti da Novaku Đokoviću ukine vizu i pride mu plati sve troškove, lokalni političari opet prete. Prema nezvaničnim informacijama iz Melburna, policija je opsela kancelarije Novakovih advokata tražeći da on odmah bude deportovan iz zemlje ili rizikuje da opet ode u zatvor...

Suštinski to bi značilo da je nadležni ministar Aleks Hok posegao za članom 113C Zakona o migraciji i opet Novaku oduzeo vizu. Međutim, iz Australije za sada nema takve potvrde, štaviše, pouzdani izvori javljaju da Hok nije još doneo odluku i ističu: Đoković NIJE uhapšen! Da li će i biti, zavisi od odluke ministra Hoka, koji nezvanično ima rok od četiri sata da prelomi. Rok dakle ističe negde između 11 i 12 sati po srednjoevropskom vremenu.

Izabrane vesti

Za one koji se pitaju zašto bi to uradio kad je sud upravo odlučio da je Australija kriva za ovo petodnevno zatvaranje Đokovića, jer mu nije dala vremena da reaguje pre no što mu je otkazala vizu, treba istaći da je on dobio prvi spor zbog toga što lokalne vlasti nisu ispoštovale te procedure. U dublju analizu dokumentacije koja mu je donela lekarsko izuzeće, pa i vizu, nije se ni ulazilo, a australijske vlasti sumnjaju upravo u tvrdnju da je Novakovo prisustvo u Melburnu bezbedno za građane Australije.

*** Posle konferencije porodice Đoković i Novakove poruke putem društvenih mreža cilj je ostanak u Melburnu i takmičenje na Australijan Openu! Opširnije OVDE. ***

Po Zakonu o migraciji ministar Aleks Hok čak i ne mora da juri dokaze, jer je oduzimanje vize njegovo diskreciono pravo. Takav je prosto australijski zakon. Nema fer suđenja u ovom konkretnom slučaju. A ako Đoković bude i deportovan to će značiti da naredne tri godine neće moći da uđu u Australiju. Osim ako mu po istom tom diskrecionom pravu vlasti ne učine naredne godine.

Kako bilo, ministar Hok može da zatraži novo oduzimanje vize po tri osnova po članu 113C Zakona o migraciji. Da proceni da je vlasnik vize pretnja po javno zdravlje (jer je nevakcinisan na koronu). Da proceni da je u interesu javnosti da mu se oduzme viza. Ili da samo proceni da vlasnik vize nije ni trebalo da je dobije ili da ju je dobio pod uslovima koji su se u međuvremenu izmenili... I još jednom, u ovakvim situacijama ne važe principi o pravednom suđenju, jednostavno, pravo je ministra da sam seče.

Očigledno da advokat Kristofer Tran nije slučajno tokom suđenja rekao da bi slučaj novog poništavanja vize značio da su “ulozi skočili, ne opali“. Otvorena pretnja. Australijski političari su na žestokom udaru i naroda i opozicije. Odranije ih optužuju da se užasno nose sa pandemijom, sada još ovo... A kako su izbori u aprilu, očekujte da će se vlast braniti ne birajući žrtve.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara