Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Od rutinskog prvog kola, do spektakla: Kvalifikant "ukrao" Novaku bekhend i naterao ga da pati (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.02.23. | 19:04

Sjajni 130. teniser sveta Tomaš Mahač na kraju poklekao pred Đokovićem u taj-brejku trećeg seta. Pobednička serija najboljeg na svetu se nastavlja - 13. uzastopna pobeda

Od rutinskog prvog kola, do spektakla! Očekivalo se da Novak Đoković na startu turnira u Dubaiju počisti kvalifikanta iz Češke, ali se 130. teniser sveta Tomaš Mahač postarao da svetska javnost ipak obrati pažnju na njega. Jer on je naterao najboljeg na svetu na patnju, muku, probleme i dva i po sata bespoštedne borbe rešene tek u taj brejku trećeg seta - 2:1 (6:3, 3:6, 7:6).

Nije Novaka Đokovića na terenu bilo još od 29. januara i osvajanja Australijan opena. Vratio se srpski teniser takmičarskim mečevima na turniru serije 500 u Dubaiju, kao čovek sa najviše nedelja na prvom mestu u istoriji tenisa (kako ženskog, tako i muškog), ali sledstaveno pauzi od mesec dana nije prikazao briljantanu igru. Na startu turnira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima daleko jači otpor od očekivanog pružio mu je anonimni Tomaš Mahač, naterao je Novaka da pati gotovo sat i po vremena, izgubi drugi set, ali i pored je nivoa igre značajno kvalitetniji od renkinga (130. na svetu) 22-godišnjak nije uspeo da šokira najboljeg na planeti. Novak je u odlučujućem periodu igre, naročito u taj-brejku ponovo bio onaj pravi, te je pobednička serija od starta 2023. godine porasla na 13 mečeva.

Izabrane vesti

Novak je rutinski dobio prvi set, ali se od starta drugog Mahač transformisao u tenisera čiji su udarci ličili na članstvo među 10 najboljih na planeti. U jednom trenutku kao da je ukrao ubitačnost i preciznost Novakovih bekhend paralela. Tim udarcem nacrtao je čak 10 vinera, a pretio je da dobije i prva četiri gema drugog dela igre. Uz pomoć Novakovih brojnih poklona i neiznuđenih grešaka (13 u drugom setu), došao je do izjednačenja. Ludicnim rešenjima, kako na mreži, tako i sa osnovne linije Čeh je nekoliko puta zaslužio Novakove aplauze, ali nije uspeo da napravi vanserijsko iznenađenje u prvom kolu.

Novakov govor tela iz prvog seta, kretnja, autoritativnost, i namera da se skraćuju poeni uspešno sprovedena u delo nije nagoveštavala da ćemo u nastavku gledati potpuno drugačiju tenisku predstavu. Dovoljno je reći da je Mahač u drugom setu najboljem riterneru svih vremena dozvolio samo jednu brejk šansu i da se postarao da ona ne preraste u brejk. Dve brejk lopte morao je Novak da spasava u četvrtom gemu drugug seta, sprečio je vođstvo rivala 4:0, ali ne i Mahačevo osvajanje drugog seta.

Na startu trećeg Mahač je povredio zglob jače, desne ruke, na trenutak je zaličilo da bi moglo da bude ozbiljno, ali je uspešno nastavio meč. Kada je petostruki osvajač turnira u trećem gemu prvi put od starta meča pokazao emocije u vidu izliva besa, kada je poveo sa 4:1 uz jedan brejk prednosti i najavio prekretnicu, delovalo je da je Čeh "gotov". Ali rival je odijao da se preda. Ponovo je pronašao visprenost, odvažnost i što je najvažnije preciznost sa osnovne linije, na trenutke poljuljano samopouzdanje se vratilo. Ono ga je odvelo do taj-brejka, ali tamo se Novak za sve pitao i dozvolio je rivalu jedan jedini poen.

Podsetio je ovaj meč na prošlogodišnju Đokovićevu eliminaciju u četvrtfinalu Dubaija od Jiržija Veselog, ali je ishod ovoga puta bio drugačiji. Mučio se Novak poprilično sa bekhendom i neiznuđenim greškama, upisao ih je čak 11 više od rivala (28-17). Često je servis bio od pomoći u važnim trenucima, mada je i koncentracija umela poprilično da opadne prilikom izvođenja početnog udarca što se jasno vidi kroz osam duplih servis grešaka. Ali sve to je izvesno posledica činjenice da ga četiri nedelje nije bilo na terenu.

U narednom kolu Novakov protivik biće Holanđanin Talon Grikspor, 39. teniser sveta.


tagovi

Novak ĐokovićATP Dubai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara