Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Đoković: Povratak u Australiju govori šta osećam, događaji od pre 12 meseci ne mogu da izbrišu sve divne trenutke

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.12.22. | 15:17

Srpski teniser prašta, ali ne zaboravlja

Početkom januara Novak Đokovića očekuje uvertira za Australijan open u vidu turnira iz ATP Serije 250 u Melburnu, a potom lov na desetu titulu u Melburnu. Pre 16 godina Novak se kao tinejdžer obreo u Adelejdu i tada osvojio treći trofej u karijeri. Danas ima 91. titulu, a do kraja januara mogao bi da prišije sebi još dve.

Do pre dva meseca postojala je bojazan da li će Novak moći da nastupi na prvom grend slemu sezone, ali kako mu tamošnje vlasti ukinule zabranu ulaska u zemlju, odlučio je da se vrati tamo gde je osvojio najviše grend slem titula. Ipak, u sećanju mu ostaju urezani migracioni pritvor, zabrana igranja Australijan opena, suđenje, te deportacija sa Petog kontinenta.

Izabrane vesti

„Nikada ne možete da zaboravite te događaje, ostaju uvek duboko u vama. Tako će biti do kraja. Nisam imao ranije to iskustvo, nadam se da više i neću, ali bila je to zanimljiva životna lekcija. Moram da nastavim dalje. Povratak u Australiju govori kakav osećaj imam prema ovoj državi, kako se osećam kada igram ovde. “, rekao je Đoković i nastavio: "Zaista sam se nadao da ću dobiti dozvolu da se vratim i igram jer je ovo država u kojoj sam napravio ogromne uspehe u karijeri. "

A znamo koliko je teniski kralj dominantan na tlu petog kontinenta. Devet puta je Srbin podizao pehar Australijan opena.

"Ono što je bilo pre 12 meseci, ne može da izbriše sve divne trenutke koje sam ovde doživeo. Australijan open je moj omiljeni gren slem i rezultati to pokazuju.“

Ali pre Melburna, fokus je na turniru u Adelejdu.

“Ovaj turnir je izuzetno jak. Imate Medvedev, Feliksa, Rubljova, tenisere top klase", rekao je Novak i nastavio: "Takođe u uvodnim rundama može da vam zapadne protivnik poput Tanasija Kokinakisa koji je branilac titule. To bi moglo da bude interesantno. Igrati protiv Tanasija pred njegovim navijačima", rekao je u ovom trenutku peti teniser sveta.

Godinama unazad priča se o novoj generaciji svetskog tenisa. Međutim, senatori poput Đokovića i Nadala još nisu dozvolili novajlijama da počnu u kontinuitetu da osvajaju grend slemove. Štaviše, njihove titule na najvećim turnirima belog sporta više su izuzetak nego praksa.

“Oduvek sam verovao u sebe i nosio uverenje da mogu da osvojim svaki turnir na kojem nastupam. Sa karijerom koja je iza mene, osećam da zaslužujem takav mentalni pristup. Okolnosti su očigledno drugačije. Mnogo je maldih momaka na turu, dolazi smena generacija. Ali Nadal i ja smo i dalje zaštitnici stare garde ", rekao je Novak.

Ipak, Novak je sa puno poštovanja govorio o mlađim kolegama, pa ponovo istakao kako se oseća kada se nađe u Australiji.

"Znam šta moram da uradim da bih se nadmetao sa njima i kako bih bio konkurentan za titulu ovde u Aldelejdu i u Melburnu. Lepa sećanja i uspomene koje čuvam i istorija na Australijskom tlu daje mi mnogo pozitivne energije i verovanje da mogu da ponovim uspeh, da mogu da idem daleko"

Novak je u popularnoj GOAT trci po maltene svim najvažnijim parametrima prednjači u odnosu na Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Brojke mu nisu naklonjene samo po pitanju grend slem titula. Nadal mu sa 22 beži za jednu i prvi grend slem sezone je šansa za izjednačenje.

"Cilj je biti na vrhuncu u Melburnu. Tamo želim da igram najbolji tenis. Pretpostavljam da u ovom stadijumu moje karijere, sa svim onim što sam ostvario, svaki novi veliki turnir predstavlja šansu za pisanje istorije. Naravno, ovo je veliki izazov za mene. Ne manjka mi ispiracije ni motivacije."


tagovi

Novak ĐokovićAustralija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara