Novak Đoković (©AFP)
Novak Đoković (©AFP)

Đokovića može da zaštiti samo vakcina, a ne grend slem titule

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.10.21. | 14:31

Da li će Novak braniti titulu na Australijan Openu zavisiće pre svega od vlade australijske države Viktorije, koja je uvela obaveznu vakcinaciju za profesionalne sportiste. Premijer Danijel Endrjuz poručio da će nevakcinisani strani državljani imati vrlo male šanse da uđu u zemlju

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Da li će Novak Đoković odbraniti titulu na Australijan openu i tako postaviti rekord po broju osvojenih grend slem trofeja, ne zavisi samo od njegove forme i forme rivala, već i od političkih odluka vlasti u Australiji. Naime, savezna država Viktorija, čiji glavni grad je Melburn, donela je propis da će profesionalni sportisti koji se takmiče na njenom tlu morati da budu vakcinisani protiv kovida.

Izabrane vesti

Iako zasad još nije zvanično potvrđeno da će se obavezna vakcinacija zahtevati od učesnika Australijan opena, ovakva mogućnost se smatra realnom, što je potvrdio i premijer Viktorije Danijel Endrjuz. Imajući u vidu Novakov stav o obaveznoj imunizaciji, novinari su pitali premijera da li uvođenje novog propisa za profesionalne sportiste znači da devetostruki osvajač Otvorenog prvenstva Australije neće moći da se bori za svoj deseti trofej u Melburnu u januaru 2022. godine.

Grend slem titule vas neće zaštititi. Jedina titula koja će vam pružiti zaštitu jeste dokaz o prvoj i drugoj dozi vakcine”, poručio je Danijel Endrjuz.

Đoković svakako nije jedini vrhunski teniser koji se protivi obaveznoj vakcinaciji, pošto su slične stavove izneli i drugi reket sveta, Rus Danil Medvedev, kao i Grk Stefanos Cicipas. Pored njih trojice sigurno ima još onih koji dele ovakvo mišljenje, ali to zasad nisu javno rekli.

Odluku da li ću primiti vakcinu ću zadržati za sebe. Nadam se da ćete to poštovati. Ne želim da budem etiketiran kao za ili protiv vakcine... Nadam se da to neće postati obavezno. Svako bi trebalo da bude slobodan da to uradi ili ne uradi i da poštujemo slobodu izbora“, još u aprilu prošle godine je izjavio Đoković.

Međutim, reči premijera Viktorije Danijela Endrjuza ukazuju na to da i kada Australija otvori svoje granice (što se očekuje do kraja godine), ulaz u zemlju neće biti dozvoljen stranim državljanima koji nisu vakcinisani. Endrjuz je izjavio da je najavu toga dobio i od saveznog premijera Australije Skota Morisona.

Logika i mnogobrojni razgovori sa saveznim premijerom mi govore da će ulazak u zemlju biti dozvoljen australijskim držvljanima koji nisu vakcinisani. Ali, ako ste strani državljanin i nameravate da dođete u Australiju poslovno ili turistički, šanse da vam bude odobren ulazak u zemlju su vrlo, vrlo male”, istakao je Morison.

Zasad jedino sportsko takmičenje u Australiji koje zahteva obaveznu vakcinaciju je australijski fudbal ili "futi". AFL liga je donela ovu odluku odmah nakon objave Vlade Viktorije. Fudbalska A-liga i košarkaška NBL podržavaju vakcinaciju svojih učesnika, ali zasad nisu uveli to kao obavezu.

U A-ligi, recimo, vakcinisano je oko 95 odsto fudbalera, a čelnici takmičenja upozorili su ostale da postoji velika mogućnost da im neće biti dozvoljeno da putuju avionom ili da uopšte uđu u druge savezne države ako se ne vakcinišu. Zasad je sigurno da niko neće moći da igra u Melburnu, bilo da je član nekog od tri lokalna kluba ili gostujućih klubova, ukoliko nije primio dve doze.

Što se tiče Australijan opena, prvi čovek Tenis Australije Kreg Tajli već mesecima je svestan kakav scenario bi mogao da se odigra ukoliko se za tenisere bude tražila potvrda o vakcinaciji. On je u više navrata razgovarao sa čelnicima Vlade Viktorije i zdravstvenim zvaničnicima, izražavajući strepnju za sudbinu jednog od najvažnijih sportskih događaja na južnoj hemisferi ukoliko deo elitnih tenisera i teniserki otkaže dolazak zbog obavezne vakcinacije.

Međutim, dnevni list "Ejdž" (The Age) od svojih izvora bliskih vlastima u Viktoriji saznaje da je Tajliju u nedavnom razgovoru rečeno da prihvati situaciju ma koliko ona bila neprijatna. Kada je shvatio da Vladu i zdravstvene zvaničnike ne zanima da li će najveće zvezde igrati ili ne u Melburnu, Kreg Tajli je navodno "potpisao kapitulaciju", piše "Ejdž".

Australijski teniski trener Kreg O'Šonesi, koji je od 2017. do 2019. bio deo Novakovog stručnog štaba, izjavio je da vakcinacija predstavlja "ispravan potez na mnogo nivoa" i da je odluka na Đokoviću.

Novakova je odluka da li želi da se vakciniše ili ne. Takođe, njegov je i izbor da li želi da učestvuje na Australijan openu ukoliko vakcinacija bude obavezna”, rekao je O'Šonesi.

Za sada ni ATP ni WTA nemaju stav o obaveznoj imunizaciji, ali su uputili ohrabrenje svim profesionalnim teniserima i teniserkama da se vakinišu protiv kovida. Procenjuje se da je oko 50 odsto profesionalnih tenisera imunizovano, kao i 60 odsto teniserki. Ovakav trend znači da bi mnogi mogli da izostanu sa Australijan opena ako vakcina bude bila uslov.

Razgovori igrača sa Kregom Tajlijem su počeli, a jedna od poslednjih nada Tenis Australije da spasi grend slem i održi ga u najjačem sastavu je ideja da se stvori i "sporedni", takozvani karantinski put ulaska u Australiju. Poput ovogodišnje situacije, teniseri i teniserke koji nisu imunizovani morali bi u obavezan hotelski karantin, bez prava da treniraju u tom periodu, dok bi vakcinisani mogli da doputuju i da se pripremaju bez bilo kakvih prepreka. Teško je verovati da će vrhunski teniseri pristati na ovakvu podelu.

Imajući u vidu da je Australijan open zakazan za drugu polovinu januara, izvesno je da će se u naredna dva-tri meseca voditi izuzetno teški pregovori u trouglu teniseri - organizatori - Vlada Viktorije.

Piše: Branko Cvetojević


tagovi

Australijan openNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara