Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Pobeda bez euforije, pobeda za strepnju: Novakova sudbina u rukama Janika Sinera (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 16:45

Servis bombe Huberta Hurkača napravile veliki problem najboljem teniseru sveta

Verovatno jedna od pobeda koje su najteže pale Novaku Đokoviću otkako se profesionalno bavi tenisom. Ne, nije bilo razloga za euforiju, nakon što je i sedmi put u isto toliko mečeva srušio Huberta Hurkača. Jer Poljak mu je u Pala Alpitur dvorani, u 3. kolu završnog mastersa uzeo set, a zbog tog detalja, sudbina najboljeg tenisera planete večeras će biti u rukama Janika Sinera - 2:1 (7:6, 4:6, 6:1)

Kalkulacija je sada vrlo jasna pred okršaj Italija i Holgera Runea koji počinje večeras od 21.00. Pobeda Sinera bilo kojim rezultatom vodi Novaka Đokovića u polufinale u Torinu i donosi Srbinu nastavak borbe za apsolutni rekord i sedmi pehar na završnim mastersima. Ali ako Danac, pobedi, nezavisno od rezultata, to će biti kraj za Novaka, a Rune bi išao u polufinale kao prvi u grupi. Ono što je jasno, jeste da je Hurkač osvajanjem drugog seta već sada učinio Sinera prvim Italijanom u polufinalu završnog mastersa.

Izabrane vesti

O tome koliko je Hurkač mučio Novaka bombama iz servisa najbolje govori podatak da se 72 minuta u Torinu igrali bez brejk šanse, a da je prvi servis rivalu oduzeo upravo Poljak. Bez izgubljenog poena brejknuo je Novaka i stigao do 3:2, a u razmaku od četvrtog do početka sedmog gema, Poljak je bio u seriji od 12 poena! Tri gema nakon što je izgubio servis, branilac trofeja konačno došao do dve vezane šanse za ribrejk. Ali poljski gorostas je zaostatak 15:40 anulirao sa tri as servisa. Teoretski, Novak je imao šansu... U praksi, nije mogao ništa... Ni u tom gemu, ni do kraja seta.

I po Novakovom govoru tela videlo se da je demoralisan Hurkačevom gotovo besprekornom izvedbom sa servis linije. A preko puta je bio najbolji riterner u istoriji belog sporta, koji je prvi set morao da osvaja kroz taj-brejk. I za razliku od ona dva 13. gema protiv Runea (1:7) i Sinera (2:7), danas je u taj-brejku razneo Hurkača i sa 7:1 nagovestio da će drugi set biti lakši i da će glavni cilj, oličen u maksimalnoj pobedi, biti ostvaren.

Ali čovek koji nikada nije pobedio Novaka Đokovića je srpskom gladijatoru napravio veliki problem. Zapravo, uradili su to njegovi as servisi. Danas ih je bilo 24 i u prva dva seta, pogađao ih je maltene uvek kada je bilo neugodno, tesno i neophodno. Čistio je linije kao Novakovu euforiju, a nje nije bilo ni nakon pobede koja je Novaku donela još 200 ATP poena i gotovo 400.000 evra.

Bodovi i novac svakako su bili motiv za Poljaka koji se na završnom mastersu pojavio kao zamena za Stefanosa Cicipasa, bez šansi za prolaz dalje. Naravno, i Novakov skalp. Ali i da je Novak bio stegnut tokom prva dva seta, pokazuje i rezultat trećeg seta, odnosno činjenica da je u njemu Novak napravio dva brejka.

Sva tri meča u Torinu Novak je odigrao u tri seta. Današnji je bio bar sat vremena kraći (dva sata i šest minuta), ali i najbolniji. Čitalo se to sa lica najboljeg na svetu tokom duela, ali i nakon njega, kada je stao pred mikrofon i kamere. I sam je nakon meča napravio lapsus i rekao da je izgubi meč, pa se momentalno ispravio.

Svim navijačima svetskog broja jedan ostaje da se nadaju da će Siner večeras protiv Runea prikazati isti nivo tenisa koji ga je krasio u pobedi nad Novakom. Ima Italijan i te kako za šta da se bori iako je već tamo gde želi da bude - među najbolja četiri. Za perfektan skor u grupi, za bodove, novac, prestiž i italijansku publiku koja će verovatno od teniskog meča ponovo napraviti fudbalski.


tagovi

Novak ĐokovićHubert HurkačJanik SinerZavršni ATP turnir

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara