Đoković i Nadal (AFP)
Đoković i Nadal (AFP)

Počela teniska bitka za Kneževinu: Ko želi pehar u Monte Karlu mora da se isprlja

Vreme čitanja: 4min | pon. 12.04.21. | 09:52

Đoković: Tačno je (što je rekao Medvedev) da se na šlljaci uprljate. Ali to je neophodno, pretpostavljam, da bi se postigao uspeh na ovoj podlozi

Teniski kralj i kralj šljake, Novak Đoković i Rafael Nadal, prvi put posle Australijan opena vratiće se na terene i to na turniru iz Masters serije 1.000 u Monte Karlu koji je počeo juče, a danas se nastavlja duelima prvog kola.

Zbog ranijih zasluga ne samo na mastersu koji nosi ime po glavnom gradu Kneževine Monako, obojica velikana su slobodni na startu. U trku za peharom koji je bio dvaput u Novakovim, a čak 11 puta u Rafinim rukama, krenuće od drugog kola. Đokoviću će rival biti bolji iz duela Alberta Ramosa Vinjolasa i Janika Sinera, a Nadalu pobednik susreta Federiko Delbonis - Adrijen Manrino.

Izabrane vesti

Danas, 12.35: (1,50) Dušan Lajović - Denijel Evans (2,41)

Ipak, na početku će im obojici najveći posao biti navikavanje na podlogu, s obzirom na to da ove sezone nisu odigrali nijedan zvaničan meč na šljaci.

"Mislim da šljaka zahteva mnogo prilagođavanja. Lopta se nepravilno odbija. Ponekad je prilično nepredvidivo. Ako tereni nisu u savršenom stanju, što je normalno ukoliko bude kiše, vetra..., onda morate da budete mentalno jaki, čak i jači nego na drugim podlogama" objašnjava Đoković, u poslednjoj deceniji gospodar svih vrsta tvrdih podloga i trave. Osim šljake.


Tu se zna ko je glavni favorit - Nadal - bez obzira što je tek treći nosilac i što će na jugu Francuske (tereni Kantri kluba Monte Karlo nalaze se u Francuskoj) zaigrati prvi put pošto se oporavio od povrede leđa koja ga je mučila nedeljama, pa i mesecima.

"Dobro sam. Iskreno imam samopouzdanja, trenirao sam dobro nekoliko dana ovde pre početka turnira. Osećam se spremno. Tačno je da nemamo mnogo mečeva ove sezone, ali je istina i da sam u prošlosti imao uspeha čak i kada nisam mnogo igrao. Moj način razmišljanja je kao uvek. Samo se trudim da budem spreman. Idemo od dana do dana", rekao je Nadal.

Danas, 13.55: (2,19) Miomir Kecmanović - Fabio Fonjini (1,60)

Drugi nosilac, Danil Medvedev, koji će kao i Đoković biti svojevrstan domaćin turnira, jer je obojici Monte Karlo mesto prebivališta, ipak ne voli da igra "kod kuće". Razlog je podloga.

"Šljaka mi se nimalo ne sviđa. Loptica se stalno loše odbija, uvek sam prljav posle meča. Zaista ne uživam da igram na šljaci", bio je iskren Rus.

Prvi teniser na planeti složio se s njim, ali samo delimično.

"Tačno je, uprljate se. Ali to je neophodno, pretpostavljam, da bi se postigao uspeh na ovoj podlozi", kroz smeh je rekao Novak koji od početka sezone ima skor 9-0 i jedan grend slem pehar, osvojen na Australijan openu, ali i pauzu od finala sa Medvedevim u Melburnu.

"Imao sam nekoliko perioda u karijeri u kojima nisam igrao turnir možda nekoliko meseci. Mislim da ne moram ništa posebno da uradim u pogledu priprema kako bih se najbolje osećao na terenu. Prilično sam trenirao na šljaci. Ovde u Monte Karlu, zapravo gde boravim sa porodicom, osećam se sjajno i fizički pripremljeno."

Uorak, 12.00: (1,60) Karel Hačanov - Laslo Đere (2,19)

Pandemija korona virusa prinudila je (i) organizatore mastresa u Monte Karlu da izmene ambijent u odnosu na ranije sezone. Nema gledalaca na tribinama, što je nedostatak, ali ima i određene prednosti.

"Mečeve igrate u klubu u koji obično dolazite da trenirate. Tokom ranijih turnira prosto je bilo nemoguće da šetate, jer je bilo toliko ljudi. Sada možete da odete i pogledate treninge ili mečeve drugih igrača, da budete na otvorenom, na svežem vazduhu, na čemu smo zahvalni", objasnio je Novak koji se raduje što opet ulazi u takmičarski ritam.

I Nadal se raduje što počinje sezona na podlozi na kojoj mu, bar prema prethodnim rezultatima, niko nije ravan.

"Volim da igram na šljaci, ali volim da budem ovde, u Barseloni, Madridu, Rimu i Rolan Garosu. Imam priliku da igram na mestima koja vrlo dobro poznajem i na kojima sam ostvario odlične rezultate. Za mene je to važno. Uživam u još jednom iskustvu, još jednoj prilici da se takmičim na ovim istorijskim mestima našeg sporta", dodao je Španac koji će po završetku mastersa biti bogatiji za jedno novo ikustvo.

Utorak, 12.00: (1,40) Filip Krajhinović - Nikolos Bazilašvili (2,70)

Njegov stric i višegodišnji trener, Toni Nadal, posle dugo vremena će prvi put biti na jednom velikom turniru, ali ne u boksu bratanca, već kao član tima Feliksa Ožijea Ajasima.

"Toni ima mnogo iskustva. Zna mnogo o ovom sportu. Poseduje sve znanje koje je nekome potrebno da uspe. Siguran sam da će biti od velike pomoći Feliksu. Srećan sam što vidim strica ovde i što ću ponovo provesti neko vreme sa njim na turu. To je pozitivna stvar", objasnio je Rafa koji je nedavno trenirao upravo sa Ožijeom Ajsimom dok je Toni nadgledao...

ATP MONTE KARLO - 1. KOLO

Ponedeljak

Davidovič Fokina - De Minor (u toku)

Milman - Umber (u toku)

Museti - Karacev (u toku)

Monfis - Anduhar (otkazano)

12.40: Alijasime - Garin

12:40: Evans - Lajović

12.40: Pol - Martinez

13.10: Karuso - Katarina

14.10: Šardi - Bablik

14.10: Fabijano - Hurkač

14.10: Fonjini - Kecmanović

14.30: (1.70) Kepfer - Čekinato (2.03)

15.20: (1.50) Dimitrov - Štruf (2.41)

15.25: (1.70) Pelja - Puj (2.03)

***kvote su podložne promenama

***satnice su podložne promenama



tagovi

ATP Monte KarloNovak ĐokovićRafael NadalDanil Medvedev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara