Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Počinje lov na istoriju: Autsajderi jesu mučili Novaka u 2023, ali srpski Amerikanac baš nije imao sreće

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.05.23. | 08:15

Novak Đoković danas u drugom meču na stadionu Filip Šatrije (verovatno ne pre 14 časova) igra meč prvog kola Rolan Garosa protiv Aleksandra Kovačevića

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

"Istorija jeste na crti. Poslednjih pet godina igram za istoriju."

Izabrane vesti

Izgovorio je Novak Đoković ove reči na uvodnoj konferenciji uoči početka Rolan Garosa. A taj lov na istoriju počinje danas, verovatno ne pre 14.00 časova. Prva od sedam prepreka na putu do podviga koji niko nikada nije napravio, osvajanja 23. grend slem titule jeste Amerikanac srpskog porekla Aleksandar Kovačević.

Pričao je Novak ove sezone o tom faktoru nepoznatosti, tajanstvenosti kod igrača sa kojima do sada nije ukršatao reket. I da mu je potrebno bar nekoliko gemova, ako ne i više da pročita rivala, oseti udarce koji dolaze sa druge strane mreže i osmisli način da im se najbolje suprotstavi. Ako postoji komparativna prednost Kovačevića u odnosu na Novaka, onda je to upravo pomenuta tajna u igri koja će pre ili kasnije biti otkrivena. Sve ostalo pripada Novaku Đokoviću.

Počev od činjenice da od tenisera što ne pripada top 100 društvu nije izgubio punih pet godina. Poslednji takav udarac zadao mu je tada 140. igrač planete Martin Kližan. Kao kvalifikant je eliminisao Novaka u prvom kolu Barselone.

Ali u tri seta, autsajderima se šanse da iznanade Novaka i naprave senzaciju naprasno srozavaju. Jesu ga teniseri sa takvim epitetom mučili ove sezone, kako na betonu, tako i na šljaci. Ali moramo se složiti - srpski Amerikanac, rođeni Njujorčanin jednostavno nije imao sreće.

Žreb se postarao da postane prvi debitant od 2021. godine na grend slem turniru koji je u prvom kolu kao protivnika izvukao Đokovića kao rivala. Prethodno je zloslutna sudbina zadesila Holgera Runea koji je na startu pohoda na zlatni slem uspeo srpskom asu da uštine jedan set. I taj, eventualno jedan set bio apsolutna pobeda za Kovačevića uz dužno poštovanje prema 114. igraču planete. Jer Novak neće kalkulisati, niti štedeti snagu iako ga, kao što je više puta sam apostrofirao, telo ne sluša kao pre desetak godina.

"Kalkulisanje sa potrošnjom energije zavisi od runde, ali ne mislim da je to pametno. Onda možete da potcenite rivala i da vam se to obije o glavu. Imali smo primer Alkarasa u Rimu protiv Marožana. Profesionalizam je najbolja formula. Ne možete razmišljati o potrošnji energije u ranoj fazi i kako će to uticati na završnicu. Možda se nekome čini da mi to radimo, ali svi želimo da smo od starta u četvrtoj, petoj brzini", rekao je Novak.

U trećem kolu, odnosno na drugoj prepreci u Monte Karlu zaustavio ga je Lorenco Muzeti, Lajović je bio koban po Novaka u Banjaluci u četvrtfinalu, u Rimu je u istoj rundi ispao od Holgera Runea. Sada je na red došao grend slem turnir i bez obzira što je Rolan Garos poslovično Rafino dvorište, malo je i Novakovo. Da ne pričamo o grend slemovim generalno. Došlo je vreme da vidimo potpuno svežeg Novaka, Novaka kojeg ne muče zdravstveni problemi, u četvrtoj ili petoj brzini od starta.

ROLAN GAROS, DRUGI DAN

Ivaška - De Minor

Nakašima - Šapovalov

Per - Nori

Šang - Variljas

Zapata Miraljas - Švarcman

Ože Aljasim - Fonjini

Bautista Agut - Vu

Drejper - Ečeveri

O'Konel - Danijel

Popirin - Karacev

Vavrinka - Ramos Vinjolas

Đoković - Kovačević

Krajinović - Tijafo

Alkaras - Koboli

Ćorić - Korija

Lehečka - Štruf

Međedović - Giron

Tim - Kaćin

Van De Zandšlup - Tirante

Altmajer - Husler

Fils - Davidovič Fokina

Van Aš - Čekinato

Žang - Lajović

Siner - Muler


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos 2023Aleksandar Kovačević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara