(©Reuters)
(©Reuters)

Pod belom zastavom do grend slem krune: Arina Sabalenka šampionka Melburna

Vreme čitanja: 2min | sub. 28.01.23. | 12:30

Preokretom do pobede nad Jelenom Ribakinom – 2:1

Došla je na turnir pod belom zastavom, ali nije ponela belu zastavu sa sobom na teren!

Arina Sabalenka, teniserka iz Belorusije, nova je šampionka Australijan opena, pošto je u „sveslovenskom“ finalu kod dama savladala Jelenu Ribakinu, Ruskinju iz Moskve, koja od 2018. godine igra pod zastavom Kazahstana – 2:1 (4:6, 6:3, 6:4) posle dva i po sata borbe.

Izabrane vesti

Svi teniseri iz Rusije i Belorusije su na Australijan openu igrali bez državnih obeležja, pored njihovih imena stajale su bele zastave. Ali, Arina je odbila da se preda. Sada je stala uz rame Viktoriji Azarenki, najboljoj beloruskoj teniserki svih vremena, koja je takođe bila šampionka Melburna (2012. i 2013.).

Prvi put u karijeri Sabalenka je postala grend slem šampionka, prvi put je i igrala finale. Bilo je nervoze u njenim rukama, pogotovo kada je trofej bio na vidiku. Imala je četiri meč lopte, tri je propustila, pravila duple servis greške, izbacivala loptice u aut, a kod četvrte joj je pomogla Ribakina, čiji je udarac završio van granica terena.

Simpatična Sabalenka se stropoštala na beton Rod Lejver arene, suzama je proslavila najveću pobedu u karijeri, koja će joj doneti skoro 3.000.000 dolara, kao i bodove za WTA listu, ali će ostati na drugom mestu, daleko iza liderke Ige Švjontek.

Jelena Ribakina ima za čim da žali, jer je dobila prvi set i delovalo je da ima stabilniju igru, kao i da je psihološki spremnije ušla u finale. Ruskinja koja brani boje Kazahstana je šampionka Vimbldona, pa je to iskustvo moglo da bude tas na vagi. Međutim, u drugom setu je servis počeo da je izdaje.

Sabalenka je u drugom delu meča napravila brejk za 3:1 i u svakom narednom servis gemu rivalke je imala nove brejk šanse, koje, ipak, nije iskoristila, ali je sačuvala prednost do izjednačenja u setovima.

U poslednjem setu nije bilo drame do 2:2, a onda se Ribakina suočila sa prvom brejk loptom koju Sabalenka nije iskoristila. Ipak, na 3:3 su se ukazale nove šanse za Beloruskinju, koja iz trećeg pokušaja uspela da oduzme servis protivnici i tu stekne prelomnu prednost, koju je odbranila do pobede.


tagovi

Arina SabalenkaElena RibakinaAustralijan Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara