(©Reuters)
(©Reuters)

Poklonite se Najvećem svih vremena!

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.06.23. | 18:24

Novak Đoković osvojio Rolan Garos i rekordni 23. grend slem trofej

Najbolji svih vremena! Stigao je i taj poslednji dugo čekani pečat. Onaj posle kojeg nema diskusije. Novak Đoković je u Parizu, osvajanjem Rolan Garosa treći put u karijeri, uklesao svoje ime na vrh teniskog Olimpa, na kojem će stajati dugo, dugo, da ne kažemo zauvek. Grend slem trofej broj 23.

Što bi rekli Amerikanci – GOAT! Greatest of all time (Najveći svih vremena). Diskusija je završena. Kasper Rud je tu bio samo sparing partner, sporedna uloga, neko ko je morao da vraća lopticu sa druge strane terena, jer je bilo u startu jasno da će sve danas biti na reketu Novaka Đokovića, kojeg trema, nervoza pred novi, ali najvredniji u karijeri susret sa istorijom nije slomio. U tri seta, kako i dolikuje, srpski sportski gigant je samleo Norvežanina i podigao 23. grend slem trofej u karijeri – 7:6, 6:3, 7:5.

Izabrane vesti

Od dana kada je uzeo reket u ruke, pa sve do danas, sa 36 godina, Đoković je čekao ovaj dan. Rušio je prethodnih godina rekord za rekordom, upisivao svoje ime pored „milion“ stavki u antologiji belog sporta, ali samo mu je ovaj poslednji, kažu i najvredniji, nekako izmicao. Broj grend slem trofeja. Kako je druge rekorde kršio, tako se ceo svet držao za tu slamku da Novak i dalje nema najviše grend slem pehara. Eto, sada je i taj finalni argument izbijen iz ruku. Sada će ostati još samo oni tvrdoglavi da pričaju o eleganciji, borbenosti i ostalim suludim detaljima. Ali, što bi rekli Danil Medvedev, Grigor Dimitrov, Zverev: Brojke ne lažu!

Nekada se činilo da niko nikad neće stići Samprasa, pa niko Federera, pa je baklju od njega preuzeo Nadal, a od danas je u Novakovim rukama. Broj 23. Kao na dresu Majkla Džordana, najvećeg košarkaša svih vremena.

Jeste nervozno Đoković počeo finale. Nizale su se greška za greškom, čak 11 posle samo tri gema. Baždario je udarce najbolji teniser sveta, što je Rud iskoristio da napravi brejk prednosti. Možda je samo subjektivni utisak, ali delovalo je da Norvežanin ni tada nije imao previše samopouzdanja na licu. Kada je kalibracija udaraca završena, Novak je vratio brejk, a onda u taj-brejku prvog seta razneo Ruda – 7:1! Gospodaj taj-brejkova, još jednom se pokazalo na delu.

Drugi set je, već, bio rutina. Rudu je teško pao gubitak seta u kojem je bio ravnopravan sa Novakom. Kao što je to Del Potro napisao na tviteru:

Đoković je osvojio prvi set u kojem je igrao loše, a Rud izgubio set u kojem je igrao dobro“.

Odrazilo se to na momka iz Skandinavije na startu drugog seta, dopustio je Novaku da mu oduzme servis, pobegne na 3:0 i to je bio kraj. Kao lav kad zagrize, Đoković tu prednost nije puštao do konačnih 6:3. Još set do kraja, do istorije! Do krunisanja.

Svaka čast Rudu na borbenosti, na volji da se bori do kraja, iako se niko više ni ne seća kada je neko okrenuo 0:2 protiv Novaka, držao se za slamku do finiša trećeg seta, a onda ga je srpski tornado odneo s terena na 5:5. Brejk, a onda i set-meč. Kraj. Krunisanje Najvećeg svih vremena je moglo da počne. Niko nikad kao Novak Đoković.


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos 2023Kasper Rud

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara