(©Reuters)
(©Reuters)

Povreda upropastila spektakl: Alkaras odbio da se preda i u bolovima završio meč, Đoković u finalu Rolan Garosa

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.06.23. | 18:26

Novak u finalu čeka pobednika iz duela Saše Zvereva i Kaspera Ruda

Kad nema Rafaela Nadala, trebalo je obračun Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa da bude „finale pre finala“, da bude spektakl za pamćenje. I bio je do povrede novog „kralja šljake“. Limitirano je bilo špansko čudo, otežano se kretalo i odbilo da preda meč, ali poraz u takvim okolnostima bio je neizbežan. Novak je prvi finalista Rolan Garosa, međutim, njegov korak napred ka 23. grend slem trofeju umnogome je olakšala povreda supranika, jer do tada se u polufinalu nije nazirao pobednik – 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1).

Meč koji su svi željno iščekivali završen je onako kako niko nije želeo. Španski princ, po mišljenju mnogih naslednik Rafaela Nadala, nije bio u stanju posle povrede da kidiše na svaku lopticu. Više je stajao, nego što se kretao. Iz mesta je poklapao lopticu, raspaljivao iz sve snage, ali jednostavno nemoguće je bilo da se vrati, da unese neizvesnost i publici podari meč za pamćenje. Izdržao do kraja jeste, ali nije mogao ni približno maksimalnim intenzitetom da igra. A, kada je tako, za starog vuka koji je sve i svašta prevalio iza sebe bio je lak plen.

Izabrane vesti

Za poštovanje je to što Karlos Alkaras nije predao meč, što nije odlučio da se povuče nakon što mu je prvi put ukazana pomoć i zbog čega je izgubio gem. Ali, ostatak meča za sve je predstavljao mučenje. I ne dešava mu se prvi put. Već je imao identičnu situaciju u Rio de Ženeiru, kada je na kontra strani mreže stajao Kameron Nori. Po ko zna koji put doživeo je povredu noge – u ovom slučaju konkretno lista – pa i po tome neodoljivo podseća na Bika sa Majorke. Ne samo po načinu na koji se kreće i izvodi udarce.

Maestralni potezi u prva dva seta, nadmudrivanje preko mreže i „šetanje“ po dijagonalama. Ovacijama su navijači na Filip Šatrijeu propratili svaki osvojeni poen Novaka Đokovića i Karlosa Alkarasa, dobili su u tom intervalu baš ono što su želeli. Nemilosrdno je Španac „šamarao“ lopticu, iz totalne defanzive kretao u napad, dok je najbolji teniser sveta izvlačio lude udarce i samo još jednom pokazao da ima još štošta da ponudi, da može da se suprotstavi mladoj, nadolazećoj gardi.

Ipak, sve to će pasti u zaborav, jer pričaće se o upropaštenom finalu i povredi Karlitosa početkom trećeg seta. Izjednačio je Novak u gemovima na 1:1, a poslednji poen usmerio je kompletan meč. Oštar bol „presekao“ je Karlosa Alkarasa, nije mogao da prebaci težište na desnu nogu i stoji normalno, pa je reket koristio kao oslonac. Bio je to prvi signal da se u boksu španskog tenisera upali crveni alarm, a potom je prvi nosilac povukao potez o kome će se pričati.

(©Reuters)(©Reuters)

Nije želeo da čeka kraj trećeg gema da mu se ukaže lekarska pomoć, momentalno je želeo tretman i zbog toga je ispaštao. Pravila su takva da ukoliko se ne čeka promena strane i dobije se pomoć doktora, postoje posledice – gubitak gema. Zbog činjenice da je pomoć uzeo posle drugog gema, pravila Rolan Garosa nalažu da će gubiti poene sve dok se ne vrati na teren i intervencija ne završi, što je dovelo do toga da Alkaras izgubi ceo gem na svoj servis, odnosno Novak bez borbe stigne do brejka.

Krajnje diskutabilna odluka… Naročito jer se u nastavku Španac previjao u bolovima i set je završio praktično bez kretanja. Stajao je u mestu, čekao loptice i slao ih van terena ili u mrežu.

Alakaras je po završetku trećeg seta otišao u toalet,ni to mu nije pomoglo. Kao ni pre toga kada je od svog lekara dobio lekove protiv bolova. Ni masaža lista nije bila delotvorna, ništa nije vredelo. Kako je vreme odmicalo, sve je očiglednije bilo da više ne može, da samo muči sebe, što je i sugerisao trenerima. Ali, želeo je da završi polufinalni meč na Rolan Garosu i bori se na „jednoj nozi“. Čak je u četvrtom setu opasno i zapretio Novaku Đokoviću, imao je dve brejk šanse, međutim, bio je to poslednji trzaj španskog čuda. Nije prošao, odbranio se srpski as i ostatak meča bio je formalnost. Do kraja je Španac uspeo da uzme jedan gem.

Dva nestvarna niza Srbina na grend slemovima su nastavljena. Prvi glasi: Novak ima 27-0 u polufinalima kada dobije prvi set. A, drugi: dobio je čak 100 mečeva zaredom na četiri najveća turnira kada povede! Poslednji put je poražen davne 2016. godine u finalu US Opena, kada je otvorio meč na najbolji mogući način pšrotiv Stena Vavrinke i ugasio se.

(©Reuters)(©Reuters)

Imao je Španac naspram sebe najboljeg tenisera u istoriji, čoveka koji je 15 godina u vrhu svetskog tenisa, zna sve cake i zna u svakoj situaciji kako da se postavi i odreaguje. Slao je Karlitosa sa kraja na kraj terena, vozao ga po Filip Šatrijeu i umarao. Znao je koliko mu je ubojit forhend i da po danu mnogo bolje funkcioniše, nego po noći, baš kao i kod Rafaela Nadala. Kada je vidno, drukčija je situacija…

Novak nije igrao najbolji meč, daleko od toga. Ni izbliza nije bio idealna verzija sebe, mučila ga je i podlaktica – u drugom setu pre osmog gema se požalio i ukazana mu je pomoć – ali je i u tim trenucima dokazao da uprkos raznoraznim problemima i godini proizvodnje može da se nosi sa mladim asom. Čak i kada Karlitosu sve ide od ruke. Na svakli iole slabiji ili kraći udarac Alkaras je kretao napred, imao više prilika da privede drugi set kraju u svoju korist, ali kada je bilo stani-pani Đoković je aktivirao taktički servis.

Brejk zaostatka je nadoknadio, španski teniser je prvo forhend paralelu izbacio u aut, a zatim je vlasnik 22 grend slem pehara bekhendom očistio liniju. Sa četiri servis bombe opstao je u setu, vezao je pet poena i primorao rivala da izvadi kečeve iz rukava, kako bi poravnao rezultat. U pauzi između setova otišao je Novak Đoković do toaleta, publika ga je „nagradila“ zvižducima, a ubrzo je sve bilo gotovo. Povreda momka sa Iberijskog poluostrva pokrenula je lavinu, bio je nemoćan da nešto promeni, pa će najbolji teniser sveta za novi trofej na Rolan Garosu u finalu igrati protiv pobednika duela između Aleksandera Zvereva i Kaspera Ruda.



tagovi

Novak ĐokovićKarlos AlkarasRolan GarosRolan Garos 2023ATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara