(©Reuters)
(©Reuters)

Rolan Garos prilika za sledeću generaciju da iskoči iz proseka i Đokovićeve i Nadalove senke

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.05.21. | 08:57

A da li zaista imaju šanse? Iako svetski broj 1 i Bik sa Majorke nisu briljirali u sezoni sljake, nebrojano puta do sada se pokazalo da teniseri novog talasa imaju psihičku barijeru na grend slem turnirima kada su sa druge strane mreže gospodari belog sporta

Uveliko se govori o novoj generaciji i talasu mladih tenisera, uoči svakog grend slem turnira licitira se sa imenima koja bi mogla da pomrse konce Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu, i konačno počnu da grade novi poredak. Ali, i pored toga što priča cirkuliše, što teniske veličine predviđaju blistavu budućnosti novoj generaciji već nekoliko sezona, ona nikako da stupi. Barem kada je reč o grend slem turnirima - tu je statistika neumoljiva i kaže: Dominik Tim jedini je teniser mlađi od 30 godina sa jednim od četiri najprestižnija trofeja u svom naručju.

Momak iz Viner Nojštata prvi je probio led, podigao je pehar na US openu minule sezone i skinuo ogroman teret sa pleća. Pesak u satu curi, a mladoj gardi nikako ne polazi za rukom da na grend slemovima skine večite osvajače i ugraviraju svoje ime. Istina, Dominik Tim je daleko od nekoga ko je nov na teniskoj mapi, gazi 27. godinu i teško da se može podvesti pod nadolazeću generaciju, ali ne potpada ni u generaciju čiji su predvodnici Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, koji ne nameravaju da prepuste mlađima vođenje glavne reči.

Izabrane vesti

Rafael Nadal, kralj pariske šljake, i Novak Đoković će sve dok su u stanju fizički da odgovore najvećim naporima parirati mlađima i “svežijima”, jer je psihološki aspekt uvek na njihovoj strani. Ušli su u glave rivalima, a ovogodišnji Rolan Garos prilika je da se neko iz novog talasa domogne finala, pošto će se Đoković i Nadal ukoliko uspešno preskoče sve stepenice (srpski as bi u četvrtfinalu mogao da osmeri snage sa Rodžerom Federerom) sastati u polufinalu drugog grend slema sezone.

Dominik Tim je na kontra strani kostura, i da su drugačije okolnosti, Austrijanac bi bio najveći favorit da se nađe u finalu. Ali, momak iz Viner Nojštata je potonuo od trenutka kada je osvojio US open, imao je dobar nastup još samo na završnom mastersu u Londonu i od tada je krenuo strmoglav pad. Neprepoznatljiv je Dominik Tim, sezona šljake bila je neočekivano poražavajuća za Austrijanca i veliko je pitanje u kakvom stanju će doći na Rolan Garos, pre svega psihičkom.

Upisao se u Sjedinjenim Američkim Državama Dominik Tim zlatnim slovima u istoriju tenisa, ali šta je sa ostalima koji bi trebalo da u skorije vreme preuzmu štafetu? Igrači mlađi od 30 godina najblaže rečeno nisu se proslavili na najvećim turnirima. Na Rolan Garosu su samo njih devetorica uspela da uđu u četvrtfinale. Dominik Tim jedan je od njih, Austrijanac je 2018. i 2019. godine bio finalista (pored toga igrao je i finale Australijan opena), a uz njega su se do najboljih osam na Rolan Garosu probili u nekom momentu i Stefanos Cicipas, Dijego Švarcman, Marko Čekinato čiji ulazak u polufinale u Gradu svetslosti u Srbiji svi dobro pamte, Janik Siner, Andrej Rubljov, Aleksander Zverev, Karen Hačanov i Pablo Karenjo Busta, koji je na granici, jer će u julu napuniti 30. godina. Dakle, jednoga dana će se s punim pravom potezati tema i o izgubljenoj generaciji, jer je velika trojka svetskog tenisa ukrala nekoliko godinama novom talasu.

(1.01) Cicipas - Šardi (20.0)

Ne spada Rolan Garos u najnegostoprimljiviji grend slem za budućnost tenisa. Apsolutni lider u tom pogledu je Vimbldon. Tek trojica igrača ispod granice od 30 godina mogu se pohvaliti da su zakoračila među osam najboljih. Kontroverzni Australijanac Nik Kirjos jedan je od njih, drugi je Bernard Tomić, a “uspehom” u vidu četvrtfinala može da se pohvali i Luka Puj. Francuz je takođe i na US openu stigao do četvrtfinala, pod asutralijskim suncem otišao je korak dalje, a Rolan Garos je turnir koji mu najmanje prija (3. kolo), uostalom kao i deo sezone rezervisan za šljaku.

Stefanos Cicipas demonstrirao je ove godine na zemlji izvanrednu igru, a kvalitetne nastupe potkrepio je sa dve titule osvojene u Monte Karlu i Lionu. Grk će uz Dominika Tima iz donjeg dela žreba na papiru sloviti za favorita da se nađe u završnici, a čovek od koga se definitivno ništa ne očekuje da uradi na pariskoj šljaci jeste Danil Medvedev. Ruski teniser ne voli šljaku, preskače je koliko i kad god može, a u Parizu nikada nije prošao prvo kolo. Na startu turnira će ga sa druge strane mreže sačekati nepredvidivi Kazahstanac Aleksandar Bublik, pa nova rana eliminacija drugog nosioca uopšte neće predstavljati iznenađenje. Da je reč o betonu, pobeda finaliste Australijan i US opena se ne bi dovodila u pitanje. Svakako će po lupom od tenisera iz nove generacije biti i Andrej Rubljov, koji je postavljen za sedmog nosioca.

(1.02) Zverev - Ote (15.0)

U gornjem delu kostura pomno će se pratiti izdanja Italijana Janika Sinera i Matea Beretinija, od kojih se na Čizmi dosta očekuje. Ali, i Kaspera Ruda. Pokazao je Norvežanin da ume da bude neugodan na šljaci, i to u više navrata, ali u Gradu svetlosti i dalje nema zapažen rezultat. Najdalje je stigao do 3. kola prethodne dve sezone, a iako je čovek čiji se dobri nastupi uglavnom vezuju za crvenu zemlju, najbolji rezultat na grend slem turnirima ostvario je na betonu. Početkom ove godine je na Australijan openu izborio plasman u 4. kolo i nagovestio da bi mogao imati dobru sezonu u globalu, a ne samo na zemljanoj podlozi.

Neposredno uoči drugog grend slema u sezoni, Kasper Rud je u Ženevi potvrdio da se nalazi u odličnoj formi i da bi mogao biti koska glavnim favoritima za osvajanje. Trijumfalno će Norvežanin umarširati u Grad svetslosti pošto iz Ženeve dolazi sa krunom na glavi. Savladao je Denisa Šapovalova u finalu i tako osvojio tek drugu ATP titulu, a Kanađanin je posle tog meča doneo odluku da se zbog povrede koja ga muči povuče sa Rolan Garosa. Pariz će ostati uskraćen i za prisustvo Endija Marija, koji se sprema za sezonu trave i Vimbldon, kao i Stena Vavrinku.

Kompletan spisak aktivnih igrača sa manje od 30 godina koji su uspeli da se domognu četvrtfinala na grend slem turnirima:

AUSTRALIJAN OPEN

Finale: Medvedev, Tim

Polufinale: Cicipas, Zverev, Čung, Edmund, Puj, Karacev

Četvrtfinale: Rubljov, Kirjos, Tijafo, Sandgren

ROLAN GAROS

Finale: Tim

Polufinale: Cicipas, Švarcman, Čekinato

Četvrtfinale: Siner, Rubljov, Zverev, Hačanov, Karenjo Busta

VIMBLDON

Četvrtfinale: Kirjos, Puj, Tomić

US OPEN

Pobednik: Tim

Finale: Zverev, Medvedev

Polufinale: Beretini, Karenjo Busta

Četvrtfinale: Rubljov. Šapovalov, Švarcman, Puj, Ćorić, De Minor


tagovi

Rolan GarosDominik TimStefanos CicipasDanil MedvedevAndrej RubljovAleksander ZverevJanik SinerDijego ŠvarcmanMateo BeretiniLuka PujKasper Rud

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara