Andrej Rubljov (©Reuters)
Andrej Rubljov (©Reuters)

Rubljov: Odluka Vimbldona nema nikakvog smisla, Englezi diskriminišu ruske tenisere

Vreme čitanja: 2min | čet. 21.04.22. | 18:53

“Razumeo bih da ta suspenzija može nešto da promeni, ali neće”, kaže Moskovljanin

Vimbldon je pred ruske tenisere na sto stavio ultimatum: svako ko želi da igra na najstarijem turniru na svetu, moraće da potpiše ukaz u kome se ograđuje od Vladimira Putina, politike koju sprovodi, a koja je u direktnoj vezi sa ratom u Ukrajini. Kako se ruski i beloruski teniseri očigledno stavljanjem parafa na papir nisu ogradili, i nisu uvažili ideju organizatora, Vimbldon ih je sve do jednog eliminisao.

Na trećem grend slemu sezone neće zaigrati Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Aslan Karacev, Karen Hačanov, Viktorija Azarenka, Arina Sabalenka… Takav čin potvrda je da su sport i politika isprepletani – videlo se to i na primeru Novaka Đokovića u Australiji – a na Otvorenom prvenstvu Srbije o izbacivanju sa Vimbldona govorio je Andrej Rubljov, osmi teniser planete.

Izabrane vesti

Ruski teniser eliminisao je Jiržija Lehečka, napravio je preokret Rubljov, plasirao se u četvrtfinale ATP turnira iz kategorije 250 i po završetku meča otvorio dušu.

"U mojoj poziciji, uz pritisak koji imam, ne postoji pravi odgovor. Pričaću iz srca i onako kako se osećam. Izneo sam jednom stav o ovoj situaciji i izneću još jednom, da svima bude jasno", rekao je Andrej Rubljov i dodao:

"Nisam političar, ne znam ništa o vestima, ne pratim ih jer samo radim naporno da bih igrao tenis. To je moj posao. Juče smo dobili zvaničnu odluku Vimbldona i, da budem iskren, u razlozima njihove odluke koje su nam dostavili nema puno logike. Razumeo bih da ta suspenzija ruskih igrača može nešto da promeni, ali ona neće promeniti ništa. Stvari koje se sada dešavaju su diskriminacija ruskih tenisera".

Ne misli Andrej Rubljov da politički vrh Engleske želi da doprinese miru, jer da mu je to namera, postojala su daleko bolja rešenja od izbacivanja ruskih tenisera.

"Vlada Engleske promoviše slobodu govora, demokratiju, a to bi imalo smisla da su nam dali izbor da li želimo da igramo ili ne želimo. Da je postojala opcija da se sav novčani prihod dodeli humanitarnim organizacijama i porodicama stradalim u ratu, taj potez bi pokazao da Vlada Engleske želi mir i da želi da pomogne. Nagradni fond bi mogao da ide do 1.000.000 funti, što je ogromna svota, i tenis i Vimbldon bi bili prvi u svetu koji su to uradili u vreme rata. Pokupili bi svu slavu".

Razočaran je Rubljov što ispašta samo zato što je Rus.

"Na kraju dana, mi samo želimo da se takmičimo, ne zanima nas politika. Ja ne pratim dešavanja, iako jesam Rus i rođen sam u Rusiji. Samo želim da pokažem da smo mi dobri ljudi, ljubazni i da to svima bude jasno", zaključio je osmi reket sveta.


tagovi

Andrej RubljevVimbldonSerbia OpenATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara