Deportacija Novaka Đokovića (© AFP)
Deportacija Novaka Đokovića (© AFP)

Sa lica mesta: Narod Australije se okrenuo protiv Novaka, psovao nas na ulici i restoranima

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.01.22. | 13:05

Teniski trener Petar Popović je 13. put u Melburnu, prvi put glavna tema nije beli sport

U senci dešavanja sa svetskim reketom broj jedan, verovatno jednim od najboljih sporista današnjice, sutra startuje Australijan open. U trenucima kada se čekala odluka o Noletovoj sudbini, Mozzart Sportu su se javili naši ljudi, trener Petar Popović i fizioterapeut Dobrosav Dole Melajac, koji su u stručnom štabu teniserke našeg porekla Andree Petković.

Trener Petar Popović je 13. put na Australijan openu, ali prvi put tema nije čisto sportska. Svi su pomalo umorni zbog dešavanja oko Novaka, silno su želeli da zaigra na turniru, sve su kvalifikovali kao veliki skandal i na kraju je izgubio bitku.

Izabrane vesti

Nas je interesovalo kakva su očekivanja od Petkovićeve koja nije imala sreće sa žrebom. Za protivnicu u prvom kolu dobila je četvrtoplasiranu na WTA listi Čehinju Krejčikovu. Takođe, trenera Petra Popovića, koji je tokom karijere sarađivao sa Karlovićem, Krajinovićem, Olgom Danilović, Džumhurom i u dva navrata sa Andreom Petković pitali smo i za izglede ostalih naših tenisera na AO.

„Paklen žreb ima Andrea Petković koja se nalazi u odličnoj formi. Možda najboljoj u poslednjih deset godina. Prava šteta što joj je zapala Čehinja koja je četvrta, a ukoliko uđe u finale može postati prva igračica na svetu. Andrea mora da odigra svoj najbolji tenis, a rivalka je malo umorna, juče i prekjuče je igrala dva zahtevna meča. Nadamo se da će sve to prevagnuti u Andreinu korist“, ističe Popović za naš portal, u javljanju iz Australije.

Petkovićeva na teren izlazi sutra u17.00 sati po australijskom vremenu.

„Ukoliko preživimo prvo kolo imaćemo dovoljno vremena, 48 sati, da razmišljamo o narednoj rivalki. Dakle, ni jedne sekunde ne razmišljamo o protivnici u drugom kolu već o duelu sa četvrtom svetskom teniserkom“.

Dve srpske teniserke, Nina Stojanović i Aleksandra Krunić, nisu uspele da uđu u glavni žreb.

„Nina je za rivalku imala neugodnu Amerikanku od koje je izgubila u drugom kolu. Obe su ovde jer ih očekuje takmičenje u dublu, a znamo da je Nina nosilac. Takođe, Aleksandra je odlična u dublu i verujem da će se obe izboriti za visok plasman. Posle dužeg vremena nemamo srpske predstavnice u singlu što je velika šteta“.

Naši treneri sa Andreom PetkovićNaši treneri sa Andreom Petković

Pošto Novak Đoković neće igrati, rival Miomiru Kecmanoviću je Italijan Salvatore Karuzo.

„Prva zamena je bio Rubljev, ali se ispostavilo da će rival biti Karuzo. Filip Krajinović igra sa Argentincem Švarcamanom koji je bolje rangiran, ali dajem šansu 50:50. Laslo Đere igra sa Šapovalovim što je, takođe, težak žreb. Dušan Lajović ukrstiće rekete sa mađarskim teniserom Fucovićem. Zaključak je da na muškoj strani srpski teniseri nisu bili srećne ruke kada je žreb u pitanju. Nadali smo se da će Noletu dozvoliti da igra, Đoković je bio tema broj jedan, ali smo morali da radimo i da se pripremamo. Nadam se da nikoga ova dešavanja nisu poremetila na treninzima “.

Nakon poslednjeg treninga Andree Petković, a pred sutrašnji meč prvog kola javio nam se i Dole Melajac.

Ovde smo od 27. decembra i imali smo dovoljno vremena da se što bolje spremimo. Odradili smo sjajne pripreme, ne samo za turnir već za početak nove sezone. Andrea je radila najbolje što može, dala sve od sebe. Nisam teniski stručnjak, ali dugo pratim tenis, i ovo što je Andrea pokazala u poslednjoj sedmici je za vrh svetskog tenisa. Nadamo se njenom povratku u gornji dom“.

Australijan open, ponedeljak, 7.05: (1,15) Krejčikova - Petković (4,70)

Osim posla koji obavljate kao fizioterapeut učestvovali ste i u kondicionalnim pripremama.

„Posle napornih treninga važan je i oporavak, tačnije, priprema tela za naredne dane. Imali smo optimalne uslove kako za Andreine treninge, tako i za oporavak. Priključio sam se timu nakon Olimpijskih igara u Japanu gde sam bio sa Ivanom Španović. Sve uslove za prevenciju i oporavak. Na pravom smo putu da se Andrea vrati u svetski vrh. Ona je veliki profesionalac, sa germanskom etikom, posvećena radu. Kad smo na teniskim terenima rad nam je uživanje“.

Novak Đoković je bio tema broj jedan i kada ste vi stigli u Australiju, a to je bilo poslednjih dana 2021. .

Australijan open nije isti sa Noletom i bez njega. Nosio sam majicu sa znakom Srbije i svi su me, na ulici, u prevozu pitali za Đokovića, u pozitivnom kontekstu. Međutim, kako su krenule političke igre, agonija kroz koju je prošao, izveštavanje medija, priča se kod naroda okrenula. Kako na ulici, u prevozu, restoranu...Nisu više bili pozitivno raspoloženi, čak su nam nekoliko puta uputili pogrdne reči. Recimo, izgovore Novakovo ime i dodaju pogrdnu reč za šta su zalužni mediji i sama vlast Australije. Bilo nam je teško poslednjih dana, isčekivala se konačna odluka, sve je dugo trajalo, a sam tenis je bio u drugom planu“, zaključio je Dobrosav Melajac.

Piše: Đurđe Mečanin

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

Novak ĐokovićAndrea PetkovićAustralijan openAustralijan open 2022ATPTenis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara