Karen Hačanov (AFP)
Karen Hačanov (AFP)

Šahista Karen Hačanov: Morate da vučete prave poteze da biste pobedili Đokovića

Vreme čitanja: 2min | ned. 04.06.23. | 17:27

Rus pričao o Novaku pred njihov 10. međusobni okršaj i četvrtfinale Rolan Garosa

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Plasmanom u četvrtfinale Rolan Garosa Karen Hačanov ponovio je identičan uspeh iz Pariza od pre četiri godine. Ali da bi otišao korak dalje, da bi mu ovogodišnji nastup bio zaveden kao najbolji lični na Otvorenom prvenstvu Francuske, Rus će morati da savlada Novaka Đokovića.

Izabrane vesti

A protiv jednog od najbolji svih vremena vam najčešće nisu dovoljni samo kvalietetni udarci, već i mnogo razmišljanja, mozganja, novi ideja. Trenutno 11. teniser sveta, a od narednog ponedeljka 12. juna top 10 igrač često trenira svoje moždane vijuge igrajući šah.

"Ima mnogo mečeva na Rolan Garosu, samim tim i mnogo šah-matova koje je potrebno uraditi. Postoje paralelae između šaha i tenisa, volim da igram sa trenerom Hoseom Klavetom. Mnogo smo igrali, više puta tokom dana, da malo 'upalim' mozak. Ima sličnosti, kada otvoriš glavu i kada si fokusiran, onda je teren veći, vidiš moguće udarce, kako možeš da namučiš rival."

Dao je Moskovljanin šlagvort, a onda povezao šah i sa Novakom Đokovićem od kojeg je osam puta gubio i slavio samo jednom u onom finalu pariskog mastersa iz 2018.

"Neću da vam kažem svoje planove za taj šah, prenećete mu sve. Morate da igrate dobar šah sa njim da biste ga pobedili. Pripremiću se sutra, imam dan da napravim analizu, da vidim šta mogu da uradim bolje. Gledaću njegove mečeve, napraviću plan. On je jedan od najtežih protivnika, ne možete da ga otpišete. Poštujem ga, ali sam fokusiran, videću da li ću moći da pobedim."

Zaključno sa poslednjim grend slemom prošle godine, Hačanov je od starta 2023. u Australiji i Francuskoj nastavio praksu visokih dometa na grend slemovima.

"Kliknulo je u mom mozgu, to je pomoglo definitivno. Kada sam prošao u polufinale US opena mnogo stvari se promenilo na mom mentalnom planu, video sam da mogu da napravim korak napred, da prođem dalje. Uvek sam verovao u sebe, ali sam znao da moram to da pokažem i na terenu, pomoglo mi je da napravim te potrebne korake da igram dobro u dužem vremenskom periodu. Vera i samopouzdanje su ostali tu, bez obzira na rezultat. Moraš da ideš polako iz meča u meč, da se ne zadovoljavaš rezultatima, znam da sam dobio nekoliko mečeva, da idem u dobrom smeru i znam da nema opuštanja dok se turnir ne završi. Probaš da radiš najbolje moguće", zaključio je Hačanov.


tagovi

Karen Hačanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara