ŠAMPIONI! Srbija prvi pobednik ATP kupa

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.01.20. | 15:05

Đoković i Troicki za pobedu nad Španijom

Pred kraj 2010. Dejvis kup – ove zime ATP kup! Srbija opet vlada svetkim tenisom, makar bilo novoformirano takmičenje, koje bi tek trebalo da zaživi. Bez obzira hoće li se pelcer iz Australije „primiti“, ostaće zauvek zapisano da je njegov premijerni osvajač, u konkurenciji 24 reprezentacije, naša zemlja. Tačno devet godina i 47 dana posle slavlja u Beogradskoj areni, momci u crvenim majicama ponovo su pokorili planetu. Ovoga puta na suprotnoj tački zemljine kugle, savladavši u Sidneju aktuelnog vlasnika Salatare, reprezentaciju Španije – 2:1.

Odlučujući poen Srbiji doneo je dubl u sastavu Novak Đoković – Viktor Troicki. Simbolično, njih dvojica su trijumfima u singl mečevima u pomenutom finalu sa Francuzima 2010. omogućili osvajanje Dejvis kupa, da bi danas savladali kombinaciju Felisijano Lopez – Pablo Karenjo Busta i mesec i po pošto je Furija podigla pehar u Madridu pokazali da su motivi kad se bori za državu neiscrpni – 6:3, 6:4.

Izabrane vesti

Tek sat vremena pošto je počistio Rafaela Nadala u drugom singlu i poravnao na 1:1 (prethodno Roberto Bautista Agut savladao Dušana Lajovića), Novak Đoković je izašao na teren sa Viktorom Troickim i pred bučnim navijačina na stadionu „Ken Rouzvol“ demonstriralo fizičku i mentalnu snagu. Sjajno ga je pratio dugogodišnji kolega iz reprezenatacije, odmorni Troicki, pa je naša selekcija za samo 76 minuta počistila rivale.

Slavlje Srbije je apsolutno zasluženo, jer je u prvom setu dubla pokazala karakter i uprkos tome što su Španci bolje otvorili meč (brejk na prvi servis), smogla snage da se vrati i sa četiri vezana gema u završnici prve deonice povede. Kad su na početku druge Srbi oduzeli Špancima još jedan servis naziorao se pozitivan rasplet. Teško da bi Crvenoj furiji u tim trenucima pomogao i Rafa Nadal, koji je uoči meča odluke iznenađujuće ustupio mesto iskusnom Felisijanu Lopezu, pod obrazloženjem da je iscrpljen.

Titula za Srbiju je po svim parametrima zaslužena, jer niko u uvodu sezone nije igrao bolji tenis od naše selekcije. U grupnoj fazi, u Brizbejnu, savladali smo Južnu Afriku (3:0), Francusku i Čile (po 2:1), a po selidbi u Sidnej Kanadu i Rusiju (oba puta po 3:0). I onda 2:1 protiv Španije, koja je na putu ka finalu bila uverljiva protiv Gruzije, Urugvaja i Japana (po 3:0), u četvrtfinalu savladala Belgiju (2:1), juče Australiju (3:0), ali je našim momcima morala da čestita.

I ima na čemu!

Pohvale selektoru Nenadu Zimonjiću, te redom Novaku Đokoviću, Dušanu Lajoviću, Viktoru Troickom, Nikoli Milojeviću i Nikoli Čačiću. Pamtiće se...

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara