(©Reuters)
(©Reuters)

Šampionovo srce veće od Rusije! Novak iz „minusa“ do polufinala Vimbldona

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.07.23. | 20:47

Rubljov zapretio posle osvajanja prvog seta, Đoković okrenuo do pobede – 3:1

Teško je bilo protiv Huberta Hurkača u osmini finala, još teže protiv Andreja Rubljova u četvrtfinalu. Ali, milion puta je dokazao Novak Đoković da ima srce šampiona veće i od Rusije i da za njega, pogotovo na Vimbldonu, nema nemogućih misija, izgubljenih situacija, nepovoljnih vetrova.

Kada je onomad spasao dve meč lopte i pobedio Rodžera Federera, šta je za ona srpskog teniskog giganta „tričavih“ 0:1 u setovima protiv Andreja Rubljova!? Veliki preokret Novaka Đokovića u vrlo komplikovanom meču, pobeda od 3:1 i plasman u novo polufinale Vimbldona – 4:6, 6:1, 6:4, 6:3 za dva sata i 50 minuta igre.

Izabrane vesti

Na narednom koraku, u borbi za finale, Đoković će ukrstiti rekete sa Janikom Sinerom. Mladi Italijan je pre godinu dana na istom mestu u četvrtfinalu vodio 2:0 protiv Novaka i opet izgubio. Biće mu to negde u malom mozgu i u narednom susretu. Svest da koliko god vodiš protiv Najvećeg na svetu svih vremena, pogotovo na Centralnom terenu londonskog grend slema – nije dovoljno.

Bio je Rubljov svežiji, odmorniji, imao je ceo dan više na raspolaganju da regeneriše telo i spremi taktiku za Đokovića. I zaista je od prvog poena krenuo hrabro, ofanzivno, forhende je sjajno pogađao, a služio ga je i servis sasvim dobro. S druge strane, Novaku taj početni udarac nikako nije ušao set i po, potpuno suprotno prethodnom duelu sa Hurkačem, kada je funkcionisao kao sat.

Đoković nije iskoristio svoje brejk šanse u prvom setu, ali Rubljov jeste njegove. Stekao je prednost, koju je pretvorio u osvajanje prvog seta – 6:4.

Kao da je taj „minus“ bio pogonsko gorivo danas neophodno Đokoviću da mu opusti ruku, razigra noge, dodatno raspali žar. Drugi set je bio teniska klinika – 6:1. Rubljov je u nemoći širio ruke, nije imao nijedan odgovor na Novakovu igru.

Ipak, Rus za razliku od nekih prethodnih duela ovog puta nije psihološki pao. Rešio je da se bori do kraja. I umalo mu se isplatilo, jer je već u drugom gemu trećeg seta imao brejk šanse. Nije ih iskoristio, ali zato Novak jeste njegove, poveo je sa 3:2. Ključni gem za ceo meč, ispostaviće se, bio je poslednji u trećem setu. Trajao je 15 minuta. Bio je Đoković na ivici da ispusti brejk prednosti, Rubljov nadomak da meč odvuče u potpunu neizvesnost. Tri prilike Rus nije iskoristio, dok Srbin jeste tek petu set loptu. Poveo je 2:1, napravio je preokret. Lakše se disalo...

Kada je u uvodnom delu četvrtog seta Novak napravio brejk (2:1), bilo je jasno da je izašao na autoput ka pobedi. Rubljov je igrao maksimalno do kraja, udarao je lopticu sve jače, dao je sve što je imao od sebe, produžio je meč koliko je mogao, ali na kraju je morao još jednom da pruži ruku boljem.

Još dva koraka do osme krune u Londonu, 24. grend slema u trofejnoj sali za Novaka Đokovića.


tagovi

Novak ĐokovićAndrej RubljovVimbldon 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara