Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Sećanje na kraljeve suze: Novakov susret sa istorijom jedina karta na koju Rud može da igra

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 08:34

Setimo se finala US Opena iz 2021. kada je Danil Medvedev sprečio Đokovića da osvoji kalendarski grend slem... Nadamo se da ovoga puta neće biti greške

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Pariza)

Interesantno je to koliko je konferencija Aleksandera Zvereva, poraženog poufinaliste Rolan Garosa, otvorila dve dimenzije predstojećeg finala između Novaka Đokovića i Kaspera Ruda.

Izabrane vesti

"Ako bih se kladio, mislim da ne bih mnogo novca stavio na Ruda", rekao je Nemac i nije otkrio toplu vodu. Malo ko daje šanse Norvežaninu da može da spreči istoriju, da može da stane na put Novakovoj 23. grend slem tituli. Ali baš taj susret sa istorijom je karta na koju bi Rud mogao da odigra. Možda i jedini kec iz rukava protiv teniskog kralja.

O čemu je reč i zašto je Zverev bitan u ovoj priči?

Dva je velika teniska dostignuća jurio Novak Đoković tokom 2021. godine. Olimpijske igre, jedini teniski trofej koji mu nedostaje i kalendarski grend slem koji je do dana današnjeg ostao u vlasništu Roda Lejvera (1962, 1969.) i Dona Badža (1938.).

Zverev je bio taj koji je Novaku pomrsio račune u Tokiju iako je izgubio prvi set sa 6:1. Nešto se tada u Đokovićevoj glavi izvitoperilo jer ne viđamo svaki dan da takvu tenisku legendu okreću s lakoćom sa kojom je Nemac to učinio. Pritisak je tada odradio svoje. Nesvojsvetno srpskom teniseru, ali i on je čovek od krvi i mesa, ma koliko deceniju unazad postao sinonim za čelične živce, za mentalnu gromadu.

Upitan je Zverev na prekjučerašnjoj konferenciji, nije li situacija već dovoljno teška za Ruda i pre nego što se pomene da će pohod ka 23. grend slem tituli i preskakanje Rafaela Nadala dati Đokoviću novu injekciju motivacije. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali vrlo je realno da je Nemcu u tom trenutku kroz misli prozujala slika kako ruši Đokovića u polufinalau Olimpijskih igara koje je kasnije osvojio, a onda i US Open krajem iste godine.

“Iskreno, mislim da situacija nije mogla da bude bolja po Ruda. Novak je jedan od najboljih na svetu, to je neporecivo, ali kada ste na ivici istorije, rekao bih da to dodaje određeni pritisak", ispiričao je Zverev, pa nastavio: “Sećate li se finala US Opena koje je igrao protiv Danila Medevedva nakon što me je pobedio u polufinalu. Taj pritisak... Svi smo mi ljudi. Novak je čovek. Svi to osećamo. Tako da nije moglo bolje za Kaspera."

To sumorno finale US Opena, jedno od najgorih koje je srpski as ikada odigrao trebalo je da nosi etiketu "Dve muve jednim udarcem". Jer u tom trenutku Rodžer Federer, Rafa Nadal i Nole imali su po 20 grend slem titula.

Džakovi pritiska koji su bili preteški i za onog što ga najbolje podnosi. Oborili su Novaka koji je samo fizički bio na terenu i većim delom meča slao poprilično plitke udarce Medvedevu... Bez oštrine, bez inicijative, bez jasnog plana.

Na kraju je kralj pukao. Savladale su ga emocije u trećem setu verovatno u momentu kada je shvatio da mu meč izmiče iz ruku i da je jedini krivac za to. Jeste i Medvedev igrao dobar tenis, ali nije bio na nivou Stana Vavrinke iz Rolan Garos finala 2015. Naoštreni Đoković u punom fokusu ono ne bi izgubio.

Zato Zverev ima pravo kada kaže da Rud ima najidealniji mogući scenario u okolnostima da je preko puta ipak Novak Đoković. Svi već vide pehar u Novakovim rukama, dopisivanje novih redova u tenisku Bibliju.

Rud oko vrata ima određene lance prošlogodišnjih izgubljenih finala Rolan Garosa i US Opena, ali nije bio favorit ni protiv Rafaela Nadala, ni protiv Karlosa Alkarasa, kao što neće ni danas protiv Đokovića.

Međutim, Norvežanin je sebe već programirao na režim bez stresa i pritisak... Ako je verovati onome što je pričao. Ući će u meč bez ikakvog moranja. Malo ko ga je posle poprilično bledih nastupa na većim turnirima ove godine i očekivao u finalu Frenč Opena.

“Pre svega, ne želim da razmišljam na način da moram da pobedim u tom meču. Jasno je da na početku turnira taj stav preovlađuje, a sada pred finale najvažnije je da se osećam zadovoljnim što sam ostvario dve sjajne takmičarske nedelje i da budem spreman da odigram najbolje što mogu. Ponekad igrate svoj najbolji tenis kada uključite 'autopilota', i neke od svojih najboljih nastupa pamtim po tome što sam se osećao manje-više kao na treningu, lepršav i neopterećene glave, opušten do te mere da mogu da igram slobodno i jako. Nastojaću da postignem to stanje i u velikom finalu. Igračima se često dešava da se opterete time što im se učini da su “blizu pobede” i postaju tenzični", pričao je Rud nakon plasmana u finale.

Teško da Novaku može da se pojavi crna rupa koja ga je progutala pred nepune dve godine u Njujorku, ali bi pritisak mogao da bude jači nego inače. Jer na talonu je poslednji argument u trci za najvećeg svih vremena.


tagovi

Kasper RudNovak ĐokovićRolan GarosRolan Garos 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara