Naomi Osaka (©Reuters)
Naomi Osaka (©Reuters)

Senzacija na Australijan openu: Anisimova spasla dve meč lopte i u super taj-brejku skinula krunu Osaki

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.01.22. | 12:12

Ništa od spektakla u osmini finala i duela Japanke i Ešli Barti

Ne može grend slem u ženskoj konkurenciji da protekne bez velikog iznenađenja ili neke nove mlade teniserke koja oduševi. Iga Švjontek šokirala je sve osvajanjem Rolan Garosa, ništa manja senzacija nije bila ni Ema Radukanu, koja je podigla trofej na US openu. Nova zvezda – kratkoročna ili dugoročna, vreme će pokazati – mogla bi da bude američka teniserka Amanda Anisimova.

Blesnula je Amanda Anisimova 2019. kada je stigla do polufinala Rolan Garosa, posle toga nije imala značajnija ostvarenja, sve do danas… Amerikanka je zaustavila aktuelnu šampionku Naomi Osaku, slavila je u tri seta i poslala je četvorostruku grend slem šampionku kući – 2:1 (4:6, 6:3, 7:6).

Izabrane vesti

Na Australijan openu nema mirnog dana. Zakuvala se situacija još pre početka turnira slučajem „Novak Đoković protiv države Australije“. Dobili su Australijanci spor pred Saveznim sudom, sprečili su najboljeg svetskog tenisera da brani titulu i stigne do 21. grend slema. Šampion u muškoj konkurenciji eliminisan je za zelenim stolom, pre no što je zabava počela. A onda u danu dve senzacije.

Nik Kirjos i Tanasi Kokinakis eliminisali su najbolji dubl sveta i prve favorite – Nikolu Mektića i Mate Pavića, a šlag na torti ispadanje je šampionke u konkurenciji dama. Naomi Osaka završila je učešće pre vremena, ništa od spektakla u osmini finala. Amanda Anasimova izaći će na crtu Ešli Barti, prvoj nositeljki turnira, koja je u trećoj rundi prvog grend slema sezone lako izašla na kraj sa Kamilom Đorđi – 2:0 (6:2, 6:3).

Kamila Đorđi (©Reuters)Kamila Đorđi (©Reuters)

Australijanka se nije ni oznojila, za sat vremena počistila je Italijanku. Nije imala Kamila Đorđi plan B. Kada je sve pošlo po zlu – a do toga je došlo već početkom prvog seta, u drugom gemu – italijanska teniserka ostala je paralizovana. Ešli Barti radila je šta je htela, poigravala se i gađala uglove. Nije ostavila ni promil šansi rivalki za preokret.

Prošetala se Barti do osmine finala, ali nije ni slutila da je tamo neće čekati Naomi Osaka, već da će joj na crtu izaći devojka rođena 2001. godine. Amanda Anisimova je produbila krizu Japanke, sprečila je sudar teniserki koje zbirno imaju šest grend slem titula. Vratila se Amerikanka iz minusa, uspela je da nadoknadi zaostatak u setovima i u setu odluke slavi u taj-brejku.

Prethodno je Anisimova spasla dve meč lopte koje je Naomi Osaka imala pri rezultatu 5:4 u trećem setu. U super taj-brejku – igra se do 10 osvojenih poena – dva puta je Amerikanka oduzela servis Japanki, nijednom nije zakazala kada je servirala i priredila je najveće iznenađenje u dosadašnjem toku Australijan opena u konkurenciji dama.

AUSTRALIJAN OPEN – 3. KOLO

Azarenka (Belorusija) – Svitolina (Ukrajina) – 2:0 (6:0, 6:2)

Dijaz (Španija) – Pegula (SAD) – 0:2 (6:7, 2:6)

Krejčikova (Češka) – Ostapenko (Letonija) – 2:1 (2:6, 6:4, 6:4)

Kostjuk (Ukrajina) – Badosa (Španija) – 1:2 (2:6, 7:5, 4:6)

Kudermetova (Rusija) – Sakari (Grčka) – 0:2 (4:6, 1:6)

Kiz (SAD) – Vang (Kina) – 2:1 (4:6, 6:3, 7:6)

Anisimova (SAD) - Osaka (Japan) - 2:1 (4:6, 6:3, 7:6)

Barti (Australija) - Đorđi (Italija) - 2:0 (6:2, 6:3)


tagovi

Naomi OsakaEšli BartiKamila ĐorđiAustralijan openAustralijan open 2022WTA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara