Stefanos Cicipas (Reuters)
Stefanos Cicipas (Reuters)

Smrvljen između generacija: Cicipas posle 259 nedelja ispao iz top 10

Vreme čitanja: 2min | sub. 17.02.24. | 14:07

Uvek u procepu između velike trojke i nove teniske sile oličene u Alkarasu i Sineru, Stefanos je osvojio samo šest titula od 2020. godine i nikada nije podigao grend slem pehar

Moćno je izgledao Stefanos Cicipas kada se marta 2019. godine, kao 21-godišnjak prvi put probio među deset najboljih tenisera planete. U to vreme umeo je da uzme meru najvećima. Rodžera Federera pobedio je na Australijan Openu i Završnom mastersu, Rafaela Nadala sapleo u polufinalu Madrida, Novaka Đokovića krajem 2018. dobio na mastersu u Kanadi, pa 2019. savladao u četvrtfinalu Šangaja. Počeo je da zaživljava narativ o mladom grčkom Bogu, naročito kada je Grek osvojio Završni masters 2019, ali se ugasio pre nego što je Stefanos uspeo da ga opravda i da mu apsolutnu potvrdu.

Pet godina je Cicipas bio neizostavni član teniskog top 10 društva, ali nikako nije uspevao da napravi iskorak u pogledu grend slem pehara. Bio je blizu 2021, vodio u finalu Rolan Garosa sa 2:0 u setovima protiv Đokovića, ali potom doživeo fijasko. Zapravo, od 2020. godine do danas Stefanos je osvojio svega šest titula, dve masters iz Monte Karla i četiri na ATP 250 turnirima.

Izabrane vesti

Plasmanom u finale Australijan Opena prošle godine Cicipas je nagovestio da bi 2023. godina mogla da bude njegova, ali mu je novo razočaranje servirao Novak Đoković, a Grk je kako je sezona odmicala uglavnom išao silaznom putanjom. U istom maniru nastavio je i na startu 2024. i zato ga od ponedeljka čeka prvo ispadanje sa liste najboljih deset tenisera planete prvi put posle 259 nedelja!

Izgleda da se Grk jednostavno našao u procepu između velike trojke i nove generacije ovenčane Karlosom Alkarasom i Janikom Sinerom. Kao su se te dve stene približavale jedna drugoj, pritiskale su i mrvile momka iz Atine.

Pre godinu dana Stefanos je bio treći teniser sveta, ali desio mu se drugi poraz od Đokovića u grend slem finalima i samo jedna titula, ona sa 250-ice u Los Kabosu. Baš na putu do finala u Melburnu savladao je Janika Sinera, ali je u međuvremenu dva put izgubio od Italijana, poslednji put na Završnom mastersu, prilično rutinski. Sa Alkarasom se Cicipas sastavo pet puta i u svih pet navrata od 2021. do Rolan Garosa 2023. godine poklekao pred Špancem. Setimo se i da ga je Karlitos ponizio u četvrtfinalu Frenč Opena.

Kada na sve to dodamo i romantičnu vezu sa koleginicom Paulom Badosom i činjenicu da je Stefanos u 2023. godini delovao kao momak kojem u fokusu nije tenis, već promocija ljubavi putem društvenih mreža, ne čudi što mu je karijera u velikoj krizi.


tagovi

Stefanos Cicipas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara