Šok u Šangaju! Cicipas slomio Đokovića

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.10.19. | 10:37

Novak Đoković pretrpeo poraz od mladog Grka koji se plasirao u polufinale kineskog mastersa gde ga očekuje susret sa Danilom Medvedevom

Stefanos Cicipas je izuzetnom, agresivnom igrom uspeo da slomi najboljeg na svetu. Masters u Šangaju je već u četvrtfinalu ostao bez aktuelnog šampiona, Novaka Đokovića koga je mladi Grk pobedio naokon preokreta  - 3:6, 7:5 i 6:3.

Danas je Novak imao težak zadatak u Kini, gde je nakon odličnog prvog seta dozvolio, pre svega slabom igrom na servis protivnika da se ovaj vrati i izjednači. Pretio je Grk od samog početka drugog dela igre i do brejka je konačno došao u najboljem trenutku, u 12. gemu. Slabo je Novak čitao njegov servis. Samo jedan poen je osvojio na Cicipasov prvi, što je mizernih pet posto, a osam na drugi servis (57 %).

Izabrane vesti

Već u četvrtom gemu zaključnog dela ovog četvrtfinala Atinjanin je došao do tri vezane brejk-prilike iskoristivši treću i to nakon neiznuđene greške Đokovića. Nije Novak uspeo da se oporavi od tog šoka, kao što je činio nebrojeno puta u karijeri. Ovaj put Grk je bio jači i bolji i zasluženo ide među četiri najbolja. Do kraja meča Nole je stao na samo 17 posto osvojenog prvog servisa protivnika, što je bio i ključ njegovog neuspeha.

Naredni protivnik Cicipasu, koji se ovim trijumfom plasirao na završni masters sezone u Londonu prvi put u karijeri, je fantastični Danil Medvedev koji je u dva seta, ali nakon velike borbe savladao 12. igrača sveta, Italijana Fabija Fonjinija. Trenutno četvrti reket sveta je bez sumnje najveće otkrovenje ove sezone. Iako se znalo da sadrži veliki potencijal malo ko je očekivao da 24-godišnji Moskovljanin ovako eksplodira i plasira se u prvo finale grend slema (US Open) i osvoji prvi masters (Sinsinati). Rus je slavo u sva četiri obračuna sa Grkom, jednom ove sezone na šljaci Monte Karla, ali siu svi mečevi bili napweti, pa tako nešto treba očekivati i narednog jutra.

"Presrećan sam, jedna od najlepših pobeda u mom životu, ovako nešto se sanja! A povrh svega plasirao sam se za London, ne mogu da opišem kako se osećam", širokog osmeha je izjavio trenutno sedmi reket sveta koji je tek tada saznao da ide na završni turnir sezone koji ugošćuje samo osam najboljih u takmičarskoj godini.

A što se tiče Novaka, on je ovim porazom praktično prepustio prvo mesto na ATP listi, ali se to neće dogoditi već u ponedeljak. Naš as je, naime u Šangaj stigao sa 1.140 poena prtednosti nad drugoplasiranim na svetskoj lestvici, Rafaelom Nadalom, ali kada mu se izbriše 1.000 poena za prošlogodišnju titulu to je zapravo 140 bodova. Sa ovih 180 koliko se dobija za četvrtfinale sada ima 320. A to nikako nije dovoljno pošto je pred njima odbrana dva masters finala, u Parizu i Londonu što je ukupno 1.600 poena, a Nadal do kraja sezone ne brani niti jedan bod. To znači da će do promena na vrhu ATP lestvice po svemu sudeći doći nakon turnira u Gradu svetlosti koji se igra od 28. oktobra do 3. novembra.

(Foto: Reuters, Starsport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara