Španski kriptonit za srpskog supermena

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.07.19. | 11:10

Od 14 časova na Centralnom terenu "Ol ingland kluba" između Novaka Đokovića i finala Vimbldona staće opasni Roberto Bautista Agut

Tihi heroj španskog tenisa, Roberto Bautisa Agut dugo je čekao na ovu priliku. Osvajač devet ATP turnira postigao je uspeh karijere, a danas od 14 časova suočiće se sa najboljim na svetu i braniocem titule. Na put do finala Vimbldona.

Agut je plasmanom u polufinale iznenadio sam sebe, te je za ovaj vikend planirao momačku zabavu na Ibici, gde su ga već čekali drugari koji su se, šta drugo da rade, pokupili i došli u London gde će danas sigurno pružati skorašnjem mladoženji bučnu podršku.

Izabrane vesti

Do sada su Nole i Bati odigrali 10 međusobnih susreta, a čak na tri je bio bolji as iz Kasteljon de la Plane, od čega na poslednja dva na tvrdim podlogama u Dohi i Majamiju koji su odigrani tekuće sezone. Istina na početku. Na oba meča naš as je imao set i brejk prednosti i ipak gubio na kraju. To dovoljno govori o kvalitetima, ali pre svega upornosti ovog nesuđenog fudbalera Viljareala.

Agut je rođen pre 31 godine u Kasteljon dela Plani na istočnoj, mediteranskoj obali Španije, glavnom gradu provincije Kasteljon koja se nalazi u oblasti Valensija. Rastao je u senci i divio se zemljacima Huanu Karlosu Fereru i Davidu Fereru čiju igru je očigledno kopirao. Stil mu je veoma dinamičan, sa puno tempa, malo greši i ume da se, kao i Novak odlično snalazi i kada je van balansa i potpuno van terena. Nešto mu je slabiji bekhend, ali ga je u poslednje vreme popravio, mada servis ume da mu zakaže. Ukoliko se to dogodi, teško da će imati šanse protiv našeg asa.            

Jasno je da ne odgovara Đokoviću, da zna da igra protiv njega i da ga pobeđuje, te će ovo biti posebno težak meč, a Španac ima dodatni motiv pošto bi se u slučaju proboja u londonsko finale (nedelja 15 časova) prvi put u karijeri našao u Top 10. Do sada mu je najbolji plasman 13. mesto na ATP listi, a trenutno je 22. Na putu do polufinala pobedio je Nemca Petera Gojovčika, Belgijanca Stiva Darsisa, Rusa Karena Hačanova (10. nosilac), Francuza Benoa Pera (28) i Arrgentinca Gvida Peju (23).

"Igrali sno veoma teške i složene mečeve jedan protiv drugog. Neke je on dobio, a neke ja. Novak ovde brani titulu i zaosta odlično igra na travi, ali i meni ona sve više odgovara kako godine prolaze. Obojica volimo da igramo dugačke poene, tako da očekujem dobar meč", rekao je Španac nakon pobede u četvrtfinalu nad Pejom od koga je izgubio jedini set na Vimbldonu ove godine.

I Nole je do sada ostao samo bez jednog seta, ali je zato proveo 20 minuta više na terenu od rivala (Španac je na Vimbldonu ove godine rešio pet mečeva za 9 sati i 55 minua). U tom segmentu su dakle izjednačeni, s tim što je naš as u četvrtfinalu, kao što smo gledali mnogo puta do sada, "ušao u zonu" i igra kao supermen. Dobro je to na svojoj koži pre dva dana osetio David Gofan, mada teško da bi nešto slično moglo da se dogodi Agutu.

Iako mnogi smatraju da bi mogao da dođe do treće uzatopne pobede nad Beograđaninom, to je u domenu fantazije pošto je Novak poslednjih godina ubedljivo najbolji teniser na travnatoj podlozi, koja mu ove godine čini se posebno odgovara. Istina, i njegovom rivalu odgovara ova "sporija" trava, što smatra i Srbin.

"Veoma nezgodan igrač kojem prija ovako nizak odskok loptice, posebno na bekhendu. Voli duge razmene i ne gubi ritam. Pored toga, retko greši i sposoban je da kvalitetno vraća i da puno da trči. Odlično se kreće"

Tu je i faktor Centralnog terena, svetskog hrama belog sporta koji će danas biti ispunjen do zadnjeg, preskupog sedišta. Ceo sportski svet će gledati u njih dvojicu, što Đoković obožava. Jer veliki šampioni igraju najbolje na najvećim scenama, a od ove u tenisu nema značajnije. Đoković ima pet pobeda u osam polufinala Vimbldona, ali je zato slavio na poslednja četiri. Takođe, ovo mu je 35. put da uđe među četiri najbolja na četiri grend slema, a bio je bolji na 11 od poslednjih 12.

SPECIJAL - POBEDNICI VIMBLDONA

Naša procena - pobeda Novaka u tri, eventualno četiri seta i jedan taj-brejk.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara