Rafael Nadal (©Reuters)
Rafael Nadal (©Reuters)

SPEKTAKL! Nadal i Alkaraz kao jaje jajetu u tri sata fantastičnog tenisa, ipak mora da se zna ko je tata ove igre

Vreme čitanja: 6min | ned. 20.03.22. | 02:51

Vrhunski meč najboljeg španskog tenisera svih vremena i tamošnje najveće nade, Bik sa Majorke slavio i zakazao finale sa Tejlorom Fricom

Svako ko dođe u Indijan Vels sa namerom da igra tenis bude dočekan porukom da je stigao u "teniski raj" smešten u srcu Kalifornije. Ako je to zaista tako onda su Rafael Nadal i Karlos Aklaraz pred punim tribinama velelepnog kompleksa igrali tenis za bogove!

Drugo polufinale ovogodišnjeg Mastersa u Indijan Velsu ponudio je apsolutno sve što se od meča u ovoj fazi takmičenja očekuje - brutalan tenis, vrhunske poteze, dramu, preokrete, neizvesnost i minijature najboljeg španskog tenisera svih vremena i tamošnje najveće nade. I sve to bilo je upakovano u više od tri sata prvoklasnog nadmetanja sadašnjosti i budućnosti svetskog tenisa! Rafael Nadal i 17 godina mlađi Karlos Alkaraz izgledali su na terenu kao jaje jajetu u najvećem delu susreta. Čovek koji je osvojio 21 grend slem i u aktuelnoj sezoni ima svih 20 pobeda morao je da izvuče više od maksimuma kako bi nadigrao svog naslednika, a iako su ih zaista sitnice razdvajale, ipak mora da se zna ko je tata ove igre - 6:4, 4:6, 6:3.

Izabrane vesti

Nije sudar titana, ali bio je to dvoboj do poslednje kapi znoja u, kako je izgledalo tokom drugog seta, nemogućim vremenskim uslovima. Nadal je bukvalno morao da iscedi sve što je ikada imao u svom repertoaru kako bi prošao u finale! Mnogi se sada prisećaju njihovog prošlogodišnjeg susreta u drugom kolu Mastersa u Madridu, kada je Nadal ispustio samo tri gema protiv momka koji je već tada nosio etiketu najveće buduće zvezde svetskog tenisa. Alkaraz je u najavi njihovog susreta u Indijan Velsu izjavio da će ovaj meč biti mnogo drugačiji jer je sada “mnogo bolji igrač“. To je i dokazao. Nadal jeste dobio mladog sunarodnika, ali je osećaj da je jaz u kvalitetu gotovo ispario zbog čega će jedan od najboljih igrača svih vremena sa mirom jednog dana moći da dočeka penziju, znajući da ostavlja tenis u pravim rukama.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Pred Nadalom je 53. finale Mastersa, u kojem napada 37. titulu! Upravo je to rekord koji trenutno drži Novak Đoković. U Tenis Gardenu Nadal će igrati peto finale i napada četvrtu titulu, prvu još od 2013. godine i onog trijumfa nad Huanom Martinom del Potrom gotovo identičnim rezultatom. Pedantni statističari i teniski analitičari izvukli su podatak da nikada ranije nije viđena tolika razlika u godinama učesnika polufinala jednog ovako velikog turnira. Nadal u junu puni 36, dok će Alkaraz u maju imati 19 godina i imao je šansu da postane najmlađi finalista jednog Masters turnira.

Fantastičan meč počeo je u znaku supertalentovanog momka iz Mursije. Alkaraz je odmah na startu uzeo Nadalu brejk, a zatim uspeo da izdrži baražnu paljbu svog protivnika i sačuva čak pet brejk lopti na sve moguće načine. Za samo dva gema na terenu su proveli 17 minuta, a onda se dotad nervozni Nadal prešaltao u viši nivo tenisa. Čovek koji ovakve mečeve ima verovatno i više nego Alkaraz odigranih, znao je kako da uđe u glavu mladom rivalu i konačnu mu pronađe šifru. Posle 21 minuta stigao je do prvog gema, kojim je pokrenuo lavinu. Jedan, pa ubrzo još jedan brejk za četiri vezana gema i potpuni zaokret u rezultatu, mada je ekspresno uzvratio Alkaraz svojim drugim oduzetim servisom na meču.

Koliko je nervoza uticala na Bika sa Majorke videlo se i po tome što brejk lopte nikako nije uspevao da pretvori u dobijene gemove. Do kraja prvog seta bio je na 3/17 - do kraja meča 6/21 -, a bilo mu je potrebno čak pet set lopti da konačno overi prvi deo igre u svoju korist! Nije bilo samo do nervoze, već i vremenskih uslova koji nikako nisu išli na ruku Rafi Nadalu. Kada vetra nema Nadalu jednostavno niko nije ravan, ali u Indijan Velsu počeo je da duva vetar olujne jačine u drugom setu koji je više “prijao“ Alkarazu iako je i njemu stvarao dosta problema na momente. Međutim, španski poznavaoci tenisa već su ga krunisali novim “kraljem vetra“. Nadal je nekoliko puta razgovarao sa sudijom o peščanoj oluji, morao je i da prekida svoje servise jer jednostavno uslova za normalnu igru nije bilo, čak je u jednom trenutku insistirao da se u sve umeša supervizor ali je meč nastavljen.

Upravo je u tom drugom setu Alkaraz pokazao mentalnu snagu. U zaista atipičnim uslovima za tenis najvišeg nivoa, momak iz Mursije je i pored seta zaostatka uspeo savršeno da se adaptira na nove okolnosti i odigra na gornjoj granici svojih trenutnih mogućnosti. Posle četiri rutinska gema usledilo je pet uzastopnih brejkova gde se zaista nije znalo gde će loptica odleteti posle udarca jer je vetar imao takav uticaj na igru. O tome koliko je ovaj meč bio atraktivan za gledanje najbolje pokazuje deveti gem drugog seta koji je pripao u Alkarazovu korist. Bio je to gem koji će se pamtiti i dugo prepričavati, pre svega zato što je trajao bezmalo 20 minuta! U tih 20 minuta Alkaraz je lomio Nadala na sve moguće načine, izmišljao poene i opet pravio greške tako tipične za igrača njegovih godina, ali nije odustajao. Nije se predavao, ostao je tvrdoglav i uporan, leteo je po terenu i upijao sve što bi mu slao jedan od najvećih u istoriji, što se na kraju isplatilo. Iz sedmog pokušaja Alkaraz je dobio ono što je hteo i izazvao erupciju oduševljenja na tribinama.

Dok je jedan od nesumnjivo najdužih gemova u istoriji turnira iz Masters serije trajao, iz svoje lože sve je sa ogromnim zadovljstvom posmatrao milijarder Leri Elison, inače deklarisani navijač Rafaela Nadala. Čovek “težak” gotovo 100.000.000.000 (sto milijardi dolara), vlasnik turnira u Indijan Velsu i deseti najbogatiji čovek na planeti mogao je sa oduševljenjem da posmatra kako dvojica Španaca ispisuju istoriju.

Posle čudesnog devetog gema Alkaraz je poveo sa 5:4, da bi na svoj servis iskoristio tek treću set loptu kako bi meč ponovo doveo u ravan. Alkaraz je u tim momentima zaista izgledao kao da je lakši od teniske loptice, jer je uspevao da stigne svaki udarac koji bi mu servirao Nadal, ali je mnogo iskusniji igrač u odlučujućem setu pokazao zašto je ipak tu gde jeste. Prebogato iskustvo i teniska veličina ovog čoveka su za divljenje, ali još više to kako na pragu 36. rođendana uspeva da pronađe motivaciju da igra tenis na ovom nivou. Pogotovo jer je prošle godine bio nadomak odlaska u penziju…

Nije uspeo da prebrodi samo mladost svog protivnika i umor, već i fizičku nelagodnost koju je osećao duže vreme. Žalio se na bolove u vratnim pršljenovima, u predelu leve plećke zbog čega je morao da uzme medicinski tajm-aut. U tom kratkom predahu skupio je dovoljno snage da nastavi dalje i izvukao keca iz rukava posle čega za Alkaraza više nije bilo povratka. Brejkom u osmom gemu Nadal je stigao do 5:3, posle čega je prolaz u finale overio bez izgubljenog poena.

Za kraj zanimljivost – Nadal sedmi put u karijeri vezuje 20 pobeda, ali prvi put u karijeri to čini na početku sezone. Uz podsećanje da Novak Đoković nije mogao da zaigra u Kaliforniji zbog već dobro poznatih kovid propisa, ako osvoji titulu u Indijan Velsu, Nadal bi do iste stigao sa Reilijem Opelkom kao protivnika sa najvišim plasmanom na ATP listi – 17. pozicija.

INDIJAN VELS - POLUFINALE

T. Fric - A. Rubljov 7:5, 6:4

K. Alkaraz – R. Nadal 4:6, 6:4, 3:6

FINALE

Nedelja, ne pre 23.00: T. Fric - R. Nadal


tagovi

Rafael NadalKarlos AlkarasATP Indijan VelsIndijan Vels

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara